111 yıllık anane bozulmadı

111 yıllık gelenek bozulmadı

Yanlarında getirdikleri pilavlar ile caminin yolunu tuttular

Camide sofralar kuruldu, bilcümle gelişigüzel kemirmek yendi, dualar edildi

DÜZCE – Düzce’da 111 yıldır bitmeme fail çerağ geleneği bu yıl dahi devam etti. Evlerinden getirdikleri pilavlar ile caminin yolunu tutan vatandaşlar, bütün alay malay göt kurdu, yemek yedi, dua etti.

Koçyazı Mahallesi’nde 111 yıldır süren ışık geleneği, bu yıl bile bozulmadı. akşam için camiye mevrut mahalle sakinleri, yanlarında evlerinde hazırladıkları pilavlardan dahi getirdi. Ellerindeki pilavlar ile caminin yolunu tutan vatandaşlar, namazın arkası sıra bütün birlikte göt kurdu. Pilavlar ve tatlılar, camide serilen örtünün konusunda konularak, vatandaşlara izaz edildi. 111 yıldır hep alay malay camide pilav yiyici mahalle sakinleri, birlikte yakarış ederek, dayanışmanın en sunturlu örneğini sergiliyor.

“Geleneği yaşatmanın gururunu yaşıyoruz”

Koçyazı Muhtar İsmet Akdarı, geleneğin 111 yıldır sürdürüldüğüne ilgi çekerek, vatandaşlarla birlikte manevi benzeri müstevi oluşturduklarını, hem aşındırmak yediklerini hem üstelik yakarış ettiklerini söyledi. Geleneği yaşatmanın gururunu yaşadıklarını tabir fail Mısır, “Geleneğimiz, dedelerimizden, babalarımızdan günümüze kadar ulaştı. Regaip Kandili, artağanlık ve affetme ayı Ramazan’ın birlikte gelişini marifet veriyor. Yoklukların mübarek olduğu dönemde, durumu bereketli olanlar ve vatandaşlar imkanları kadar pilavını, yemeğini camiye getirip, paylaşınca bu anane halini almış. İlimizde dahi benimsenen bire bir duruma geldi. İlk günkü haliyle bitmeme ediyor, öyle da devam edecek. Pilavları cemaatimiz evlerinden getiriyor. Bazıları yufkalı, bazıları tavuklu, bazı pilavlar ise al etli geliyor. Bunlar ayrımsız tencerede toplanarak harmanlanıyor. Sonrasında bu pilavı camimize gelen cemaatle, vatandaşlarımızla gelişigüzel ikramda bulunuyoruz. Tek görmediğimiz farklı insanları burada çalmak bize mutluluk veriyor. Bizler zaman aldığımız sürece devam edecek” dedi.

“Nefes aldığımız sürece çocuklarımıza örf ve adetlerimizi aşılıyoruz”

Geleneğin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkürname eden mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Mustafa Yılmaz Şerifoğlu, “Geleneğimiz eskiden henüz canlıydı. Şuanda o sakat hareketlilik namevcut fakat dernek yönetimiz ve muhtarımız İsmet Akdarı’ın katkılarıyla yeniden canlanmaya başladı. Kan aldığımız sürece çocuklarımıza örf ve adetlerimizi aşılıyoruz. Bu akşamlar, bağlantı ve beraberliğimizin sürekli olması uzlaştırıcı oluyor” diye niteleyerek konuştu.

“Geleneğe katılmak istedim”

1962 yılından bu yana Düzce’de yaşadığını ve okazyon buldukça Koçyazı Mahallesi’ne gelerek, geleneği devam ettirmeye çalıştığını belirten zor hoca Arı Kırca ise “Bu mahalleden değilim ama bu mahalleli kadar olduk. Temas eli nimetli gecede, ışık gecelerinde burada fena hâlde tıpkı gelenek yaşatılıyor. Bu camide izlence olduğunu bildiğim amacıyla bende katılmak istedim” şeklinde konuştu.

Share: