2022 Nobel Yazın Ödülü’nü Fransız edip Annie Ernaux kazandı

2022 Nobel Gökçe Yazın Ödülü’nün sahibi açıklandı. İsveçli yüksekokul üyeleri 2022 yılı Nobel Edebiyat Ödülü, ferdî hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya emisyon cesareti ve objektif keskinliği nedeniyle Fransız edip Annie Ernaux’e verildi.

GEÇEN YIL GURNAH KAZANMIŞTI

2021 yılı Nobel Gökçe Yazın Ödülü, ‘Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerini ve mültecilerin kaderini uzlaşmaz ve merhametli ayrımsız şekilde ele alması nedeniyle’ tahkiye yazarı Abdulrazak Gurnah’a verilmişti. Edip, 10 milyon İsveç kronunun sahibi olmuştu.

ERNAUX KİMDİR?

1 Ilkgüz 1940’ta, Lillebonne’da, işçi sınıfına mensup tıpkı ailede doğdu. Çocukluğunu Yvetot, Normandiya’da geçirdi. Zarif benzeri toplumsal çevrede büyüdü, yazın öğrenimi gördü ve ince yıllar boyunca yazın öğretmenliği yaptı. Kişisel deneyimle içtimai tarihi birleştiren unsurları henüz evvel romanı Armoires vides’le (Yersiz Dolaplar) ortaya koydu. Derslik atlama, dünyaevi, karı özgürlüğü, cinselllik, kazıma, hastalık, ihtiyarlık ve ahiret yolculuğu gibi meseleleri kendi deneyimleri üzerinden aktarırken, arka planda daima içtimai yaşam ve onu oluşturan kültürel, siyasî, tarihî olaylara yer vererek, “içtimai us” yazını kendisine nitelenebilecek eserlere imza attı. Özellikle Renaudot Ödülü atılmak üzere birçok ödüle değer görüldü.

Share: