16 soruda “İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası”nın zül edilenleri Açıklaması

Belde, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı, “İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyası” kapsamındaki arsa ve iş yeri başvurularına ilişik merak edilenleri 16 soruda yanıtladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya bakarak, kampanyaya ilgilendiren iptila edilen sorular ve yanıtları şöyle:

Soru: İlk Evim İlk İş Yerim Kampanyasının hazırlanma amacı nedir?

Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yerine, milletin refahı, huzuru ve mutluluğu hedefiyle vatandaşlarımızın sorunlarını fasletmek, ülkemizi elan ileriye yısa etmek, gençlerimize çok elan fena hâlde yarınlar bırakabilmek amacıyla çalıştık, çalışmaya birlikte devam ediyoruz. Bu anlamda salgınla gelişigüzel tedbir zincirindeki bozulmalar, toptan tecim fiyatlarındaki belirsizlikle küsurat maliyetler barınma noktasında fahiş artışları de beraberinde getirdi. Vekillik namına, TOKİ tarafından “İlk Evim, İlk İş Yerim” kampanyasını hazırladık.

Istifham: “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesine birçok referans oldu?

“İlk Evim” toplumsal basamak projesi kapsamında e-Şevket ile Tarım Bankası ve Umum Bank üzerinden 10 Ekim 2022 tarihi itibarıyla 7,2 milyon vatandaşımız başvuruda bulunurken, lüzumlu evrakı beyan eden 4,5 milyon vatandaşımızın dahi referans süreçleri tamamlandı. Müracaat süreci 31 Ekim’dahi tamamlanacak. “İlk Evim Arsa” ve “İlk İş Yerim” kampanyasında 10 Ekim tarihi bakımından başvurular başladı, 7 Kasım tarihinde sona erecek.

Istifham: Bölük amaçlı yer sayısı hangi büyüklüğünde olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 250 bin yerine planlanan göz amaçlı arsayı 1 milyona çıkarılacağını müjdeledi. Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kendisine Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 81 ilimizde basamak arsası ihtiyacının tespiti yapıldı. Bu sene mabeyin ayı bakımından planları onaylanan illerde ve ilçelerde adalet sahibi muhtemelen olan arsaların tapularını vermeye başlayacağız. 2 sene içerisinde üstelik etaplar halinde umum arsaların enfrastrüktür çalışmalarını tamamlayacağız.

Soru: Göz arsalarının illere göre dağılımı şüphesiz olacak?

Yer, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak, 81 ilimizde vatandaşımıza sunacağımız basamak arsalarının dağılımları belirlendi. Buna bakarak, arsaların yüzde 40’ını kent merkezlerinde, yüzde 60’ının ilçelerde olacak şekilde dağılımı planlandı. Milletimizin istifadesine sunacağımız 1 milyon basamak amaçlı arsamızın bazı illerdeki dağılımı ise şöyle: “Bölük gayeli arsaların, 50 bini İstanbul’da, 100 bini Ankara’birlikte, 25 bini İzmir’birlikte, 45 bini Gaziantep’te, 55 bini Konya’dahi, 25 bini Kayseri’dahi, 30 bini Diyarbakır’bile, 28 bini Eskişehir’da, 26 bini 700 Van’da, 23 bini Antalya’bile.”

Soru: Toplumsal basamak başvurusu özne vatandaşlar göz arsasına dahi başvurabilecek mi?

Vatandaşlar hem konuta hem da basamak amaçlı arsaya müracaat yapabilir. Gelişigüzel ikisinin üstelik kurasına katılabilir. Şayet ikisi ansızın çıkarsa birini tercih edebilecek.

“Vacip destekleri istisnasız değme vatandaşımıza sunacağız”

Soru: Ev arsası alan vatandaşlara sağlanacak imkanlar nelerdir?

İlk sefer vatandaşlarımıza altyapıları ve imarı mücehhez, karı yapmaya amade arsa alternatifiyle düşük gelir grubuna mensup vatandaşlarımıza şehirlerin çeperlerinde zat evlerini ika imkanı sağlanacak. Bu arsaları, etraf fiyatlarının çokça altında aynı bedelle ve faizsiz tıpkısı şekilde vatandaşlarımıza sunuyoruz. Arsayı alan vatandaşımız, burada belirlenen projeye akla yatkın şekilde ve belirlenen müddet süresince özlük evini yapabilecek. Muktezi maharet ve hukuki destekleri, Vekillik yerine, TOKİ yerine ayrıcasız rastgele vatandaşımıza sunacağız. Evin inşa sürecinde türe sahiplerine mimari ve mühendislik desteği birlikte verilecek. Ayrıca, gine bile parsellerde adalet sahiplerinin ekseriyet sağlamaları durumunda TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları etme hususunda üstelik rastgele türlü proje desteğini verecek. Vakit Kaybetmeden arsaları vatandaşa sunmuyor kullanıma hazır ayla getirip türe sahibi vatandaşlarımızın manzara ettikleri evi yapabilmeleri namına lazım ustalık bindi üstelik sağlanıyor.

Istifham: Yan Yana ve hür ev arsalarının detayları nelerdir?

Ad Çekme ile vatandaşımıza verilecek arsalarımız iki gruptan oluşuyor. İlk grupta 350 ila 500 metrekarelik alanlardan oluşan sunma aşkın brüt 150 metrekare hane yapmaya müsait özgür parsel şeklindeki arsalar, ikinci grupta beraberinde parseller bulunuyor. Birlikte parsellerde hak sahipleri ekseriyet sağlar ve mensur konusunda müzaheret rica ederlerse TOKİ Başkanlığımız buradaki konutları etme hususunda bindi olacak. Bu parsellerde binalar medar artı 4 ceberut, 5 cani geçmeyecek. Müstakil parsellerde ise doğruluk sahipleri belirlenen proje doğrultusunda evlerini düz yazı edebilir. Bu yıl mabeyin ayı bakımından planları onaylanan illerde ve ilçelerde türe sahibi mahsus olan arsaların tapuları verilmeye başlanacak. 2 sene içerisinde etaplar halinde arsaların enfrastrüktür çalışmaları tamamlanacak.

Istifham: Hane arsalarında ödemeler ne olacak?

Bağımsız parseller, 192 bin 500 liradan başlayan toplam karşılık ve 1604 liradan başlayan taksitlerin 10 sene vadeyle faizsiz şekilde ödeneceği aynı modelle vatandaşlarımıza satılacaktır. Hisseli parsellerin ödemesi ise, 112 bin 500 liradan başlayan mecmu karşılık ve 937 liradan başlayan taksitlerle esasen 10 yıl vadeyle ve faizsiz ayrımsız şekilde yapılabilecektir.

Soru: Basamak arsası düz ne antlaşma eş yaptırabilecek?

Tahsis edilen bağımsız milletvekili arsalar üstüne yer tahsis tarihinden itibaren evvel yıl içerisinde (altyapısı evet ise) konut inşaatına başlanması, 2 yılda nüve kısmının tamamlanması yiyecek olacak. Yanında parseller üzere ad çekme çekimi yapıldıktan bilahare tapu senedinin tarihinden itibaren bildirme geç ayrımsız sene zarfında (altyapısı bitmiş ise) konutunu yapmaya başlamaları ve imar planı koşullarına göre tüm bloklar amacıyla mesnet mezuniyet ayak tabanı zemin seviyesini arz geç 2 sene süresince bitirmeleri kayıt olacak.

“2023’ün önce çeyreğine kadar umum kuraların çekilmesi planlanıyor”

Istifham: Kuralar hangi antlaşma çekilecek?

2023’ün geçmiş çeyreğine kadar ev ve arsalar için tüm kuraların çekilmesi ve hak sahiplerinin belirlenmesi planlanıyor.

Istifham: Göz arsasına kimler müracaat yapabilecek?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tutmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, uray sınırları içinde eğlenmek veya o ilçe nüfusuna mukayyet girmek (Tahsis edilecek arsalar, Büyükşehir Merkez ilçelerden rastgele birisinde ise Kalıp ilçelerden herhangi birisi sınırı içinde durmak veya ilçe nüfusuna mukayyet almak. Gayrı belediyelerde ise yer tahsisi öngörülen Uray sınırları içerisinde yaşamak yahut kaymakamlık nüfusuna mukayyet olmak) müracaat esas tarihi olan 10 Ekim 2022 tarihinden önceki projenin bulunduğu şehremaneti sınırları içerisinde tevakkuf etmek yahut aşağıda belirtildiği üzere ilgili nüfusa kayıtlı kalkışmak.

Soru: 50 bin aksiyon yeri nerelerde yapılacak?

Türkiye’nin 7 bölgesinde saha alacak. Proje kapsamında 50 bin aksiyon yeri amacıyla önce etapta Ankara’dan Adana’ya, Erzurum’dan Diyarbakır’a, Kastamonu’dan Konya’ya 29 ilimizde 50 ile 200 metrekare büyüklüğünde 10 bin kullanılmamış aksiyon yeri yapılacak. Sıradan ve ılımlı ölçekli sanayicimiz ve esnafımızın istifadesine sunuyoruz.

Istifham: 50 bin hisse senedi yerinin ödemesi elbet olacak?

50 bin iş yerini 350 bin liradan başlayan fiyatlar ve 2 bin 633 liradan başlayan taksitlerle; 120 ay vadeyle sanayici ve zihayat girişimcilere sunuyoruz. Bu gelişim yerleri ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına büyük yardım sunacak. 100 bine mail eklenmiş istihdam sağlayacak. Böylelikle ülkemizin yatırımına, üretimine, sanayisine, istihdamına oldukça çok katkı sunacağız. Tamirat ve imalatla uğraşan tezyifkâr işletmelerden oto tamirhanelerine, mobilyacılardan araba üreticilerine kadar onlarca ayrımlı sektörü içerisinde barındıracak bu endüstri/iş yeri alanlarımızla aşağılık işletmeciye destek olacağız. Kendi işini yapmak isteyen tendürüst kardeşlerimizi dükkan ve bölüm sahibi yaparak onların geleceğine yardım sunmayı hedefliyoruz.

Soru: İş yeri müracaat şartları nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı girmek, projenin bulunduğu toprak nüfusuna mukayyet doğmak veya o mülk sınırlarında faaliyette bulunuyor tutmak, müracaat tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş atılmak, Ustalık Belgesi, İşyeri Küşat Belgesi, İlgili Hane Kayıt Belgesi, Rüşvet Levhası ve e-Ticaret yapıldığına dayalı belgelerden birine iyesi olmak, kendisinin, eşinin ve 18 yaşından yoz çocukları mülkiyetinde hisse senedi yeri olmaması.

Istifham: Sosyal konut kampanyasının hane satışı ve icar fiyatlarına etkisi ne olacak?

2003 yılı esasen itibaren ürettiğimiz sosyal bölük sayısını 2 milyona, farklı projelerle alay malay mehabet kendisine ürettiğimiz konutlarda oturan yurttaş sayımızı bile 10 milyonun üstüne çıkarmış olacağız. Tahminî 900 bilyon teklik envestisman değeri olan proje gayrı sektörlerimizi birlikte etkileyecek. 2 trilyon liradan fazla hesaplı hareketliliğe posta açacak. Böylesine devasa benzeri yatırım ülkenin tamamında karı ve icar fiyatlarını düşüreceği kabilinden, vatandaşlarımızın konuta erişimini de kolaylaştıracak. Bu kampanya özel sektör yatırımlarında posta açacağı hareketlilikle değerlendirildiğinde ülkemizdeki göz sahipliği oranını elan bile artıracaktır.

Soru: Sosyal konutların önce temelleri hangi ant, nerelerde atılacak?

Toplumsal konutlarımızın önceki temellerini Ankara’nın Sincan ilçesinde atacağız. 25 Teşrinievvel’birlikte, Ankara, Afyon, Amasya, Aydın, Bolu, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Kahramanmaraş, Kırşehir, Konya, Manisa, Muğla, Tunceli, Çeltek, Yozgat ve Zonguldak oluşmak amacıyla 17 ilde 5 bin konutun temelleri atılacak.

Share: