Dr. Aktaç: Dimdik kemikler için maden suyu tüketimi ihmal edilmemeli

Üst dengesini yüklenmek amacıyla gerekseme duyulan kalsiyum, magnezyum kabil azık ögelerinin eksikliğinin kemik hastalıkları ilkin tutmak üzere, balaban afiyet sorunlarına okuntu çıkarabildiğini belirten Dr. Yalım Aktaçi, ahenktar maden suyu tüketiminin, magnezyum ihtiyacını gidererek mızrap sağlığını korumada muhteşem ayrımsız anahtar olabileceğine ilgi çekti.

Magnezyum, insan sağlığı üzere kocaman minerallerden biri yerine öne çıkıyor. “Mızrap gelişiminde ve sağlığında kalsiyum ve D vitamininin etkileri gür biliniyor olsa da magnezyumun (Mg) önemi çoğu ahit göz ardı ediliyor” diyen Aktaç, “Vücuttaki magnezyum depolarının yarısı doku ve organlardaki hücrelerde, ayrıksı yarısı birlikte mızrap hücrelerinde kalsiyum ve fosfatla gelişigüzel saha alıyor. Magnezyumun yalnızca yüzdelik 1 kadarı kanda başıboş halde bulunuyor” ifadelerini kullandı.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ KEMİK ERİMESİNE BOZUKLUK OLUYOR

Magnezyum eksikliğinin koskocaman esenlik sorunlarına posta açtığını söyleyen Dr. Alaz Aktaç, “Magnezyum yetersizliğinden kaynaklı oluşan emraz çabucak kendini belli eden değil, giderek ortaya sâdır hastalıklardır. Hücrelerin mikro düzeyde magnezyum emilimi sonucunda, kemiğin muhteşem bileşenlerinin eksikliğine, iltihap olumlu bileşenlerin artışına, vücudun kalsiyum dengesini sağlayan paratiroid hormonunun ve D vitamini düzeylerinin azalmasına sebep oluyor. Magnezyum eksikliğinin sebebi kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Ispanak, pazı, bamya, fındık, fıstık kabil oksalat içeren besinleri fazla tüketmenin sonucunda magnezyum eksikliği ortaya çıkabiliyor. Ayrıca ölçüsüz etil alkol tüketen insanlarda da magnezyum eksikliğine sıkça rastlanabiliyor. Hep bu esbap kemik erimesi kadar hastalıklara sebep evet. Bu hastalıkları menetmek için magnezyum dengesinin korunması gerekiyor. Magnezyum, kalsiyumla alay malay çalışır ve etken olabilmeleri amacıyla seçkin iki mineralin akıllıca oranda alınması gerekir. Tagaddi düzeninde kalsiyum-magnezyum oranının 2: 1 olmasını öneriyoruz. Örneğin 100 mg kalsiyum alınıyorsa 50 mg bile magnezyum alınmalı. Bu şekilde vücudun azık dengesi korunmuş evet” dedi.

BESİN KAYNAKLARININ İYİ BİLİNMESİ GEREKİYOR

Eroin suyu tüketimi ile magnezyum eksikliğinin giderilebileceğine değinen Aktaç, “Kemik erimesi üzere kemik hastalıklarının önüne geçebilmek yahut erteleyebilmek için eke tıpkı mineral olan magnezyumun ehliyetli alımı için nevale kaynaklarının ongun bilinmesi gerekiyor. Vücuttan atılımları zait ve emilimi yıpratıcı durumları tayin edebilmek üzere tüketilen kumanya ögelerine ilgi edilmesi gerekiyor. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre magnezyumun önerilen günlük alım miktarı oylumlu erkekler üzere 350 mg, koca kadınlar içinse 300 mg’dır. Ülkemizde ise bu oranlar önerilen miktarın altında noksan durumda. Günce magnezyum tüketimi mefret erkeklerde 324 mg, oylumlu kadınlarda ise 260 mg düzeyinde. Maden suyu ise bu eksikliği temizlemek amacıyla yer metin ve görgüsüz yollardan birisi. Vücudun rızık dengesini sağlayıcı beyaz zehir suyu, saf yollarla magnezyum takviyesi etme imkanı veriyor. Kızılay Erzincan Beyaz Zehir Suyu ise Türkiye’nin arz zengin magnezyum oranına topluluk eroin suyu konumunda. 200 mililitrelik şişesinde 63,5mg oranıyla magnezyum olarak oldukça ensesi kalın durumda” Diye Niteleyerek konuştu.

ULUSLARARASI BEYAZ ZEHIR SUYU KONGRESİ 2. ÖĞÜN TOPLANACAK

Beyaz Zehir sularının üretiminden tüketiciye erişimine büyüklüğünde güzeşte değme süreçteki yansımalarının disiplinler arası bir yaklaşımla ele alınacağı “II. Uluslararası Beyaz Zehir Suyu Kongresi” 17-18 Teşrinisani 2022 tarihleri ortada İstanbul’de düzenlenecek. Kongreye beyaz zehir suyu için çalışma tay tay arabası tıp, beslenme, işletme ve gıda mühendisliği ilkin görünmek için ait bütün alanlardan ulusal ve arsıulusal paydaşlar, araştırmacılar ve akademisyenler katılacak.

Share: