740 kişinin yaşadığı bu köyde herkesin soyadı tıpkı!

İmam dışında herkesin ‘Yeşilyurt’ soyadını taşıdığı 100 haneli, 740 nüfuslu Aksöğüt’te 26 yıldır fariza işleyen imam Mehmet Şafi Sevcan’ın Ballıkaya köyüne tayininin çıkmasının ardından 13 yıldır Şanlıurfa’bile imamet eden ve köylülerin de akrabası olan Akif Yeşilyurt köye tayin edildi.

ARTIK KÖYLÜLERİN TAMAMI “YEŞİLYURT” OLDU

Yeni imamın göreve başlamasıyla köylülerin tamamının aile adı “Yeşilyurt” oldu. Muhtar Emrullah Yeşilyurt, 4 ahi olan dedelerinin yaklaşık 140 yıl ilk kurduğu köyde yaşayanların mülevven görüntüler oluşturduğunu söyledi.

740 KİŞİ AYNI SOYADINI YAŞIYOR

Köyde bundan önceki mortocu dışında herkesin ayrımsız soyadını taşıdığını anımsatan Yeşilyurt, “Takkadak imamımızın soyadı değişikti. Onun tayini bundan sonra. Kullanılmamış mevrut imam üstelik akrabamız. Şu anda imamımız dahil 740 kişi ayrımsız aile adı taşıyor. Okulda işyar öğretmenler ise köyde yaşamıyor.” dedi.

AYNI İSİMLERE DALAVERE VERİLİYOR

Köyde adaş olan öğrencilerin okulda ara sıra karışıklığa neden olduğunu dahi dile getiren Yeşilyurt, öğretmenlerin öğrencileri, “Muhammet 1, Muhammet 2, Muhammet 3” şeklinde sıraladığını anımsattı.

“AKŞAM EVE GELMEDİĞİ ANT ÇOCUĞUMU ZAAF ETMİYORUM”

Cami imamı Akif Yeşilyurt üstelik 23 yıl aradan bilahare doğduğu köye atanmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yeşilyurt, “Cenabıhak tecelli etti ve buraya atandım. Allah bizlere iyice hayırlar, iyicene amal yapmayı nasip etsin. Köyümüzün bütünü akraba. Köyde ecnebi kimesne bulunmayan. Akşam eve gelmediği ant çocuğumu zül etmiyorum. Biliyorum kim ya kardeşimin evet amcamın evindedir.” ifadelerini kullandı. Köylülerden Mehmet Yeşilyurt de adaş olan kişilerin karışıklığa illet olduğu köyde farklı hatırat biriktirdiklerini aktardı. Okulda adaş olanların arada sırada ata ismiyle bile çağrıldığını bildiren Yeşilyurt, “Öğretmen tıpkı öğrencinin ismini söylediğinde benzeri anda iki yaşama beraber kalkabiliyor.” dedi.

Bu durumun ara sıra banka ve başka kurumlarda dahi kargaşa olduğuna dikkati çekici Yeşilyurt, şöyle devam etti: “Yeşil bilgili üzere ilgili kuruma gittim. Benimle adaş olan amcamın oğluyla ismimiz karışmıştı. Bu yanlışı doğrultmak için aynı hafta uğraştım. bir defa üstelik yeşil kartımı getirmişlerdi. Adımı ve cet adımı sordular. Babamın adının Abdullah olduğunu söyledim. Bire Bir akrabam da benimle adaş ve babasının adı Abdullah diyerek cangıl oldu. Yeşil kartım halel oldu. Bunu sorduğumda adıma tapu göründüğünü söylediler. Adıma değme tapu olmadığını söyledim. Tapuya gittim ve benimle 80 yaşındaki ayrımsız akrabamın isimlerinin karıştığını öğrendim.”

PARA CEZALARI YANLIŞ KİŞİLERE GİDEBİLİYOR

Adına aynı kurumdan para cezası gelen teyzesinin oğlu İshak Yeşilyurt’un ilişik kuruma gidip borcunu ödediğini fakat onun yerine bir adaşının borcunun silindiğini anlatan Yeşilyurt, yaşanan karışıklıklara de alıştıklarını bildirdi.

Abdullillah Yeşilyurt dahi köyde adaşı olan iki kişinin bulunduğunu söyledi. “Kimi Vakit bankalardan kartlarımız geliyor. Üstünde etiket numarası olmadığı için cangıl oluyor.” diyen Yeşilyurt, köyün bu durumunun dikkati çektiğini belirtti.

Share: