Isparta’da 68 yaşındaki züğürt “TAVI” operasyonuyla onma buldu

Isparta’de, Süleyman Demirel Üniversite (SDÜ) Hastanesinde gerçekleştirilen sadık duygu kapağı değişim yöntemi “TAVI” operasyonuyla 68 yaşındaki hastalanmış sağlığına kavuştu.

Denizli’de ateş parçası Osman Servi, SDÜ Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı ekipleri tarafından ayrımsız saatte gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Operasyonda hastanın iyi kasığından, ciğer kafesi açılmadan, narkozsuz olarak gerçekleştirildi.

SDÜ Tababet Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Karabacak, gazetecilere yaptığı açıklamada, işler sonrasında hastaların dirim kalitelerinde ağır sıklet iyileşmeler görüldüğünü belirtti.

“TAVI” yönteminin özellikle encam yaşta kilitsiz küreksiz kalp ameliyatı akıllıca sıfır veya faziletkâr riskli olan hastalarda herhangi bir bire bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Karabacak, “İşlemde genellikle genel duyum yitimi (narkoz) gerekmemekte, dernekevi anestezi altında yapılmaktadır. Arz niteliksiz anlatımıyla, plastik tıpkı kateter ile hastanın iyi kasık atardamarından girilmekte ve daralmış olan ruh kapağı değiştirilmektedir. İşlem tahminî 1 saat sürmekte ve bağır kafesi açılmadan yapılmaktadır. Hastalar işlemden bilahare en çok 24 saat vahim bakımda takip edilmekte, 3-4 ahit sonra taburcu edilebilmektedirler.” diyerek konuştu.

Aort kapağı üzerine üstelik hikmet veren Karabacak, şunları anlatım etti:

“”Aort kapağı vücuda karın pompalayan sol karıncık ile aort damarı beyninde bulunan ruh kapağıdır. Aort kap darlığı hastalığı hele doğacak yaşta görülmekte ve hastaların dirim kalitesini berenarı düşürmektedir. 75 gözyaşı üstünde 100 kişiden 3’ünde, 85 gözyaşı üstünde ise 100 kişiden 5’inde görülmektedir. Hastalarda soluk darlığı, göğüs ağrısı, bayılmalar, dizem bozuklukları ve daha kötüsü şappadak kardiyak ölümlere bozukluk olabilmektedir. Darlığa mecbur şikayetleri başlayan hastalarda 3-5 yıl içre ahiret yolculuğu riskinin yüzdelik 100’e andıran olduğu bilinmektedir. Zımnında aort darlığının sinsi tıpkı hastalık olduğu ve hele bu şikayetler başladığında acilen otama edilmesi gerektiği söylenebilir.”

Karabacak, aort kapağı darlığında ilaç tedavisinin yerinin berenarı tutkun olduğundan tedavinin daralmış kapağın değiştirilmesi olduğunu tabir etti.

Bu amaçla hastaların özelliklerine göre ayan duygu cerrahisi veya “TAVI” işlemi uygulanabildiğini anlatan Karabacak, “Ciddi aort kap darlığı olan bu hastaların benzeri kısmında doğacak yaş yahut faziletkâr faaliyetler riskleri nedeni ile operasyon önerilmemektedir. Örtüsüz operasyon amacıyla makul olmayan hastalarda TAVI işlemi için konsey kararı alınmaktadır.” dedi.

Hasta Osman Servi ise akıbet 3 aydır soluk darlığı çektiğini ve uzaklık ara baygıntı geçirdiğini belirterek, “Hastalığımın farkında değildim. Hastaneye geldiğimde ekokardiyografide (YANKI) sonuçlarımda farkına vardım. Ciğerimde kararma başlamış. Hastanede tedavime başlandı. Allaha çokça şükür şu zaman sağlım durumum çok gani, yürüyebiliyorum.” diyerek konuştu.

Share: