Acun nüfusu kasımda 8 milyara ulaşacak

Mürekkep Milletler Şahsiyet Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, bu sene kasıma büyüklüğünde acun nüfusunun 8 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini belirterek, “2011 yılında 7 milyar nüfusa ulaşılmasından yalnızca 11 sene bilahare bu gerçekleşiyor. İnsan nüfusu akıbet birkaç on yılda çokça aceleci büyüdü.” dedi.

BM Soylu Erki ve Toplumsal İşler Departmanı’nın yayımlanan “Acun Isim Beklentileri 2022” raporuna bakarak acun nüfusu 15 Kasım 2022’bile 8 milyara ulaşacak. Raporda dünya nüfusuyla ilişik birçok azrail bilgelik ve beklentiye bile saha veriliyor.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami, AA muhabirine, dünya nüfusunun sonuç 10 yıllık dönemde insanlık tarihi boyunca genişlik aceleci artışa eş olduğunu söyledi.

Bu sene kasıma büyüklüğünde dünyanın 8 milyar nüfusa ulaşacağının hesap pusulası edildiğini belirten Mohtashami, “2011 yılında 7 bilyon nüfusa ulaşılmasından sadece 11 yıl sonradan bu gerçekleşiyor. İnsan nüfusu sonuç beş altı on yılda çokça çabuk büyüdü. Esasen vakit kaybetmeden 100 yıl veya 200 yıl önce dünyada genelinde bir milyar nüfusa ulaşılmıştı fakat son 100 yılda, 200 yılda erkek yetişkin ölçüde arttı.” dedi.

“YAYIMLANAN RAKAMLARDAN ZİYADE İNSAN UNSURUNA ODAKLANMALIYIZ”

Mohtashami, yayımlanan rakamlardan feyiz koca unsuruna odaklanılması gerektiğini söyledi.

Meselenin sayılarla ilgili olmadığını tamlayan Mostashami, “İster 8 milyar, lüzum 7 bilyon veya elan birkaç olsun, bireylerle ilgilidir. 8 milyar insanın gelişigüzel biri saygıyı ve saygınlığı hak ediyor. Tamlık toplumlarda 8 milyar daha sağlıklı, daha doğurucu insana eş olmaya çalışmalıyız yani sayılar ikinci önceliktir.” ifadelerini kullandı.

Mohtashami, bu konuda yayımlanan raporlar sonucunda ortaya sâdır şahsiyet artışı ya bile düşüşünün şiddetli ifadelerle müspet evet üstelik hırçın değerlendirilmesinin akıllıca olmayacağını vurgulayarak, “Bunların hiçbiri uygun ve arzulu politika oluşturacak düzeyde bire bir tabir değildir. Iş şu ki şayet yeryüzünde hayat dolu insanların hayatını kolaylaştırmak istiyorsak insanların kendilerine, haklarına ve seçimlerine odaklanmalıyız ve bilahare sayılar süresince tıpkı alan yaratabilir ve onu hep üzere müreffeh aynı dünya haline getirebiliriz.” dedi.

Açıklanan rakamlar doğrultusunda kıymetlendirme yaparken ezbere söylemlerin akıllıcasına tefehhüm gelmediğine dikkati calip Mohtashami, “Daha fazla yahut henüz birkaç insanın varlığı özgür namına elan çok yahut elan beş altı müreffeh yahut yok yoksul koca anlamına gelmez. Bütün mesele, program ve politikaları herkese yarar sağlayacak şekilde düzenlemektir. Tekmil programlardan elde edilecek faydaların bütün amacıyla kıymet olmasını sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

Mohtashami, “Eşitliksiz bir dünyada yaşıyoruz. Bu, bakir bire bir olgu değil. Hiçbir ant dizge amacıyla teadül kâin olmadı. O halde bizim tercihimiz, benzer olduğunca dünyadaki parçalanmamış zat amacıyla ayrımsız yük ve denklik yaratmaya gitmek olmalıdır. Her birey önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Artan nüfusa kıymet hükümetlerin elbet hamle atması gerektiğine ilişik soruya Montashami, “Sonuç yerine, hükümetler politikalarını eşitsizlik, hizmete erişim, sağlık, eğitim bilimi, istihdam üzere konuları ele alacak şekilde tasarlarsa kaynaklar güçlükle olmayabilir ve akıbet kendisine dizge bundan faydalanacaktır. Ötede nüfusla evet de erkek azalmasıyla karşı karşıya olduğumuz şeklindeki panik doğurucu tabir akilane değil. Odak noktası, insanların mecmu sayıları değil, bu sayıların insanlar amacıyla zahir çalıştığıyla ilişik olmalıdır. Sayıların sistemler için çalışmasını temin etmek hesabına sistemleri sayılar amacıyla işlevsel kuzuluk getirmelisiniz.” görüşünü paylaştı.

“KAFILE MESELESİNDE BİREYSEL HAKLARA ODAKLANILMALI”

Montashami, ayrımlı tecrübelere erbap ülkelerin yardım ve el birliği ortamında olmasının de sorunların çözümünde kilit lüks oynayabileceğinin altını çizdi.

Itidalli ve etraflı vadedeki tahminlerin seçme zaman yüzde 100 akilane olacağı anlamına gelmediğini kaydeden Montashami, söz gelişi doğurganlık seviyelerinin, hesap edilenden elan faziletkâr yahut elan bağan gerçekleşebileceğini fakat kişi görevlerinin elan efdal olasılıkları ayn önüne alarak aynı kıymetlendirme fayrap etmek olduğunu söyledi.

Montashami, “Örneğin kayırıcı nüfusunun yüzyılın ortalarında kısaca 9 milyar ve bu yüzyılın böylecene 10 bilyon civarında olacağını oranlama ediyoruz. Tahmin ettiğimiz rakamlar bu ancak gelişecek koşullara sınırlanmış kendisine inişler ve çıkışlar kabil.” dedi.

İnsan nüfusunun şekillenmesinde bire bir bambaşka koskocaman etken göçle ilişkin birlikte bu gerçeğin yabanlık tarihi boyunca bulunan olduğunu kaydeden Montashami, “Göçmen nüfusuyla alay malay çabukluk, cinsiyete dair çabukluk ve hizmetlerden yoksunluk ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla yine bu kafile unsurundaki hep mesele, aynı zamanda bireysel haklara bile odaklanmaktadır. her bir hayat demet görmeyi türe değer ve saygı duyulmayı, mağrur aynı şekilde münasebet görmeyi ve onlara sağlanacak hizmetleri adalet şayan.” ifadelerini kullandı.

Montashami, temsilcisi olduğu UNFPA’nın yaptığı çalışmalarla dünyadaki denklik ve doğruluk meselesi etrafındaki parçalanmamış söylemlerin daha değer ve adaletli şekilde rapor edilmesi üzere çaba gösterdiğini belirtti.

UNFPA’nın somut görevlerinin beyninde dünya nüfusunda eşitliksiz resim yaratan koşulları en organ azaltmak olduğunu söyleyen Montashami, örneğin temel ölümlerini hafifletmek ve temas makule takat unsuru ile yavru yaşta evlilikleri sıfıra indirmenin hedefledikleri misyonlar beyninde bulunduğunu vurguladı.

“DÜNYA KIŞI BEKLENTİLERİ 2022” RAPORU YAYIMLANDI

Birleşmiş Milel Hesaplı ve Toplumsal İşler Departmanı aracılığıyla açıklanan “Acun Şahsiyet Beklentileri 2022” raporunda yetişkin veriler paylaşıldı.

Acun nüfusunun 15 Son Teşrin 2022’bile 8 milyara ulaşacağı tamlanan raporda dünyanın 2030’dahi 8,5 bilyon, 2050’dahi 9,7 bilyon, 2080’lerde ise 10,4 milyar nüfusa ulaşacağı ve 2100’e kadar bu seviyede kalacağı tahmini yer aldı.

Raporda kayran düz bilgilere bakarak ülkelerin yaş ortalaması 19’dan (Çöl Altı Afrika) 42’ye (Avrupa ve Yıldız Amerika) kadar tenevvü gösteriyor.

Raporda global dirim süresi beklentisinin, 1990’dan bu yana neredeyse 9 almanak tıpkı iyileşmeyle 2019’birlikte 72,8 yıla ulaştığı belirtildi.

2050’ye kadar Afrika kıtasının, dünyadaki umum gençlerin (15-24) üçte birine sülale sahipliği yapacağı hesap pusulası ediliyor.

Dünya nüfusunun kestirmece yüzdelik 60’ı karı başına mevlit sayısının 2,1’in altında kaldığı ülkelerde yaşarken sair ülkelerde çok büyük güre kişi var ve lahzada büyümeye devam ediyor.

Raporda 8 milyarın arkasında insanlığın elde ettiği bir başarı hikayesinin bulunduğu vurgusu düzlük alırken buna denk kendisine yıllar içinde yoksulluğun majör ölçüde azalması ve keyif hizmetlerinde, hayat nitelik ve sürelerini uzatan, esas ve bala ölümlerini kısıntı anlamında dikkate değer ilerlemeler kaydedilmesi gösterildi.

Dünya nüfusu 2050’ye çatışma yüzde 20-30 artacak

 

Dünya nüfusunun yüzdelik 10’u açlık sorunu yaşıyor

 

Share: