Ağır çor Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vurdumduymaz döndü! Zaman damarlarını tıkayan kullanılmamış bir cins üretti

Türkiye’da yaz aylarının başlangıcında hele Tokat, Sivas ve Çorum gibi illerimizde vatandaşların ölümüne hastalık olan kene ısırıklarıyla ilgili herkesi huzursuz eden tıpkı veri henüz geldi. Doç. Dr. Ömer Orkun, Türkiye’da insanları enfekte edebilen sakırga kaynaklı yıpranmamış ayrımsız bakteri görüldüğünü söyledi.

İNSAN VE HAYVAN SAĞLIĞINI CİDDİ DERECEDE ETKİLİYOR

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Asalak Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Keneler ve Kene Kaynaklı Emraz Araştırı Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Ömer Orkun, sakırga kaynaklı patojenler ve amil olduğu hastalıkların toptan anlamda âdem ve efsanevi sağlığını sakil derecede yıldırma ettiğini belirtti.

“ELAN ÖNCEKI VARLIĞI BİLİNMİYORDU”

Orkun, 2 bine yakın kenede yüzlerce patojen (çor oluşturan mikrop) taradıklarını ve 32 ayrımlı kene kaynaklı patojenin varlığını belirlediklerini dile getirerek, şöyle bitmeme etti:

“Bu tehlikeli derecede muhteşem tıpkısı misil ve bunların hiçbiri Katliam Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü değil. Belirleme edilen patojenlerden 10’unun insanı enfekte edebildiği ortaya çıktı. Bunlardan tıpkısı tanesi de şu dakika patojen adına Avrupa’bile yıpranmamış ortaya sâdır ve Avrupa’nın genişlik önemli vektörü olan Ixodes Ricinus kene türünün naklettiği ‘Neoehrlichia Mikurensis’ adı altındaki bire bir bakteri. Bunun Türkiye’üstelik daha ilk varlığı bilinmiyordu, yeni tayin ettik. Bu soy, Avrupa’da insanlarda patojenik olan zoonotik hastalıkların yer makro vektörü adına kabul edilir ve Avrupa’nın üstünde sunu haddinden fazla çalıştığı sakırga türüdür. Bizim ülkemizde alelhusus Anadolu’nun kuzeyi, Trakya ve İstanbul’birlikte yeğin tıpkısı kök.”

SOLUK DAMARLARINI TIKIYOR

Söz konusu bakterinin, insanlarda soluk damarlarının iltihaplanması ve tromboembolik patojenite ile seyreden kimi bozukluklara kat açabildiğine işaret eden Orkun, “Bir Vakitler hele immün sistemi tutkun yahut baskılanmış, dalağı münfail, lösemi, lenfoma ve MS üzere hastalığı olan insanlarda patojenik olduğu sanılıyordu. Fakat son yıllarda Avrupa’daki vakalara baktığımızda, immün sistemi gayet durumunda, sağlıklı insanlarda dahi patojeniteye amil olabildiği üste alelhusus bazen ilaçlarla immün sistemi baskılanmış hastalarda ise ölüme varabilecek sonuçlara hastalık olduğu bildiriliyor.” diye konuştu.

“PİLOT KALEMİN BIRAKTIĞI İZDEN BİLE SIKTIRICI”

Kenelerin yavaş olduğu yerlere ait dağılım ve risk haritalarının çıkarılması ve insanların bilinçlendirilmesi gerektiğine meni fail Orkun, “İnsanlar kendisine tutunduğunda bu çeşit keneyi genelde göremiyor zira bu kene, tıpkı pilot kalemin defterde bıraktığı dideban büyüklüğünde, haddinden fazla siktirici. İnsanlar çoğu devir fark edemiyor. Diğeri derakap ayırt edilebilir ama bu türü sezmek baskı olduğundan, insanların vücutlarını haddinden fazla ayrıntılı aramaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Orkun, insanlara, namına tutunan keneyi bulduğunda bire bir zaman evvel vücutlarından çıkarması uyarısında bulundu.



Share: