Antalya marifet! Manavgat’ın yanan ormanında savacı izi

ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde güzeşte sene 65 bin hektara andıran ormanın küle dönüştüğü, çandır hayatının yok olduğu iri hararet sonrası alanın yeniden yeşillenmeye başlamasıyla bir nice çandır hayvanının birlikte ormanın maltalık kedisi yerine aşina bir ulak izine rastlandı.

Manavgat’ta güzeşte sene 28 Temmuz’da 4 değişik noktada başlayan orman yangınları, cızık ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya’nın bazı mahallelerine da sıçradı. 2’si ormancı, 8 kişinin yaşamını yitirdiği yangınlar, 19 değişik noktada günlerce sürdü. Bu ilçelerdeki 59 mahalle iri beis gördü. Toplamda 65 bin hektara mail ormanın küle döndüğü yangında, kom hayvanları, kedi, köpek ve ormanlardaki yaban hayvanları birlikte balaban uymazlık gördü. Balaban coşkunluk, 10 devir sonraları söndürüldü.

YABAN HAYATI GERİ DÖNÜYOR Türkiye’nin bildirme şişman orman yangınından bodur ayrımsız müddet sonradan ise yanan alanlarda ilk makilik katıksız bitkilerin yalnız başına filizlendiği belirlendi. Orman Toprak Müdürlüğü’nün direk dikimi, çocuk atma ve kozakların içindeki tohumların toprakla buluşmasıyla bile yangının üzerinden ayrımsız sene geçtikten tohumların birçoğu dahi filizlendi. Bu süreçte Antalya Kuş Müşahede Topluluğu üyelerinin alanda yaptıkları araştırmalarda, bölgede melez hayatının da canlanmaya başladığı belirleme edildi.ORMANIN FANTOM KEDİSİ

Birçok kuş türü, sürüngen ve böceklerle gelişigüzel karışık hayatının köylü döndüğü bölgede Muğla Sıtkı Uçucu Üniversitesi’nden öğretim yardımcısı Dr. Yasin İlemin, düzlük incelemelerinde benzeri sürprizle karşılaştı. Karışık hayatı ve alelhusus birlikte haberci alanında yaptığı ilmî çalışmalarla maruf Dr. İlemin, bire bir haberci izine rastladı. Basamak izini fotoğraflayan Dr. İlemin, “Aradan geçen zaman ortamında resul ve onun beslendiği karatavuk, kınalı keklik üzere enva buğulu ve yanmadan kalmış düzlük tabanlarında hayata tutunmaya bitmeme ediyorlar” dedi.

Share: