Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı: Dünyanın İlk Sarayı Arslantepe’de

UNESCO Acun Miras Listesi’nde vadi düzlük Arslantepe Höyüğü’nün Hafriyat Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, dünyanın geçmiş sarayının Arslantepe Höyüğü’nde olduğunu ve devletin kökeni ile sistemini dünyaya bu saray üzerinden anlatabildiklerini söyledi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ‘Melita’dan Malatya’ya Arslentepe Buluşması’ kapsamında planlı ‘Arkeoloji Tarihi ve Işığında Malatya’ konulu açık oturum yapıldı. Kongre ve Hars Merkezi’nde düzenlenen panelde, ‘İnsanlığın kuma mirası Arslantepe’ mevzulu benzeri konuşma veren Arslantepe Höyüğü Hafriyat Heyeti Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, dünyanın önce sarayının Arslantepe Höyüğü’nde olduğunu söyledi. Restelli, “Devletin kökeni ve sistemini dünyaya biz bu saraydan anlatabiliyoruz. Sabık yıldan beri farklı medyalar ile tanıtıma başladık. Yegâne ziyaretçilere değil, gelişigüzel sistemi kullanmaya başladık. Bu kapsamda üç buutlu yeniden kurma yapıyoruz. Ilk sarayın mimarisini analiz ediyoruz. Çizimle üzerinden üç buutlu proje başlattık. Akıbet etapta birlikte binaların içerisinde kâin malzemeleri koyacağız” diye konuştu.

“ARSLANTEPE’DE RASTGELE SICAKLIKÖLÇER HADDINDEN FAZLA ÖNEMLİ”

Arslantepe’nin çokça mufassal aynı yerleşim merkezi olduğunu kaydeden Restelli, “5 binden çok sene, Arslantepe’de tarih var. Temas derece az çok büyük. Zihayat Eti’in tabakalarını ifham etmek istiyorum, zira o bile çokça koskocaman azıcık. Tüvana Hitit Dönemi’nde Arslantepe başşehir oldu. Doğrusu tepenin isimleri o dönemden geliyor. Zira tepede aslan heykellerini buldular. Biz, o tabakaları çalışıyoruz ve abidevi binalar buluyoruz. 1200-1000 arasında Hitit’in imparatorluğu bitti ve bizim şehir umum benzeri çap oldu” dedi.

Restelli, Arslantepe’de haddinden fazla arslan görüldüğünü, fakat eskiden Melid, Melidu kadar isimlerin kullanıldığını anlatım etti. Restelli, saraydaki yeryüzü kocaman kişinin mühründe aslanların olmadığını kaydederek, “Az Buçuk henüz Melid ismini dercetmek zorunda kalıyoruz. ‘Arslantepe, Arslantepeliler’ diyoruz amma belki ‘Melidler, Melidliler’i almak henüz doğru” diye konuştu.



Share: