AÜ’den depremin ruhsal etkilerine yönelik destek platformu

Küçük Asya Üniversitesi (AÜ) marifetiyle geliştirilen “Kendi Kendine Müzaheret Bindi Platformu”nun depremin ruh bilimsel etkileri ile kelle edebilmek üzere ihtiyaç hisseden herkese ruhsal yardım kabul etme imkanı sunduğu bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteği ile hazırlanan ve giderek yaygınlaşan aynı bindi türü haline gelen “Kendi Kendine Yardım Bindi Platformu”nun, bilişsel davranışçı tedavi çerçevesinde etkinliği müdellel yöntemleri tamamen ücretsiz namına sunduğu belirtildi.

Depresif duygudurum, keder ve stres ile başa gezinti kalkmak amacıyla üç modül içeriğinin saha aldığı platformun zamandan ve mekandan özgür olarak depremin etkilerini azaltmaya yönelik kullanıcılara destek sağladığı kaydedildi.

Açıklamada “Yalnız Başına Müzaheret Bindi Platformu”ndaki modüllerde, bilgilendirici metinler, animasyonlar ve bireysel kendisine çalışabilecek etkisi bilimsel yerine kanıtlanmış tekniklere ilişkin materyaller yer aldığı tabir edilerek, “Bu doğrultuda kullanıcılardan kâin içeriği ve örnekleri hareket felaketi bağlamında düşünerek ihtiyaçlarına yönelik modüldeki etkinlikleri gerçekleştirmesi bekleniyor. Ruh sağlığı açısından tıpkısı destek uzlaştırıcı niteliğinde olan bu platformla kullanıcılar öz ihtiyaçlarına yönelik öz kendilerine çevrim içi müzaheret sağlayabiliyor. Kullanıcılar benzeri zamanda vasat üzerinden ilişik uzmana endişe göndererek sorularını sorabiliyor. Uzmanlar ise depresif duygudurum, sorun ve stres belirtilerinin ağır sıklet biçimde yaşandığının ayırt edilmesi durumunda arz yakın ayrımsız ruh sağlığı uzmanından yardım alınmasını öneriyor.” denildi.

Açıklamada görüşlerine düzlük sunulan AÜ Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, platformun benzer bir uygulama olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“AÜ Ruh Bilimsel Danışma ve Delalet Merkezimiz (PDRM) yüz yüze müzaheret hizmetini sürdürmenin yanı sıra devre içi psikolojik konuşma hizmetleri bile veriyor. Kendi Kendine Yardım Destek Platformu’nu pandemi döneminde uygulamaya koyduk. Şimdi platformumuz depremden etkilenen vatandaşlarımız ilkin oluşmak üzere yekpare ülkemize hizmet verecek altyapıya kavuşturduk. Dileyen herkesin yararlanabileceği platformumuz, psikolojik problemler vakayiname hale gelmeden kullanıcılara yardımcı ve engelleyici destekler sunacak.”

Proje koordinatörü Dr. Akademisyen Ömer Özer ise platformun dünyada her an yaygınlaştığını belirterek, “Yer Sarsıntısı başta atılmak için natürel afetlerin hoppadak fizyolojik etkileri değil, sosyal ve ruhsal etkileri üstelik var. Biz platformumuzda üç değişik esas sorun alanına müteveccih destek hizmetleri sunuyoruz. Devre içi hava eliyle temas yaştan ve her şehirden kullanıcılar psikososyal destek alabiliyor. Sistemde sonsuz yerine güncellemeler yapıyor ve yeni sıkıntı alanları üstünde çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Açıklamada ayrıca “https://kendikendineyardim.anadolu.edu.tr/” adresinden dileyen sistem ücretsiz yerine bindi alabileceği rapor edildi.

Share: