Buzdolabında bu ürünleri omuz omuza saklamayın!

Medical Otopark Göztepe Şifahane Kompleksi’nden Beslenme ve Diyetisyen Beslenme Dyt. Tutku Ilinek, yiyeceklerin buzdolabında saklama koşulları ve besinlerin bozulmasına illet olabilecek hatalar için açıklamalarda bulundu.

Ilinek, “Elma, domates, muz gibi yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri, buzdolabında başka sonuç ve sebzelerin (söz gelişi salatalık, üzüm, çilek ve yeregeçen gibi) birlikte bırakmayın. aksi takdirde diğerlerinin daha acele olgunlaşıp bozulmasına amil olurlar” dedi.

BUZDOLABINI TIKA BASA DOLDURMAYIN

Buzdolabının maksimal 4 derecede tutulması gerektiğini belirten Belirti, “Buzdolabını yiyeceklerle tıka basa doldurmaktan kaçının. Havanın içeride dolaşabilmesi ve buzdolabının düzgün çalışabilmesi amacıyla öğeler arasında mabeyin bırakın. Isıdam yemekler tezelden dolaba konulmamalı, bakış sıcaklığına geldikten sonraları uygun ayrımsız sert alınıp buzdolabına yerleştirilmelidir. Pişmiş tek araç üstelik buzdolabına ağzı münhal konulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

GIDALARIN BOZULMASI TAMAMEN DA ENGELLENEBİLİR

Dünyada üretilen gıdaların tıpkısı bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziki, enzimatik ve kimyasal değişimlere uğrayarak bozulduğunu anlatım eden Ilinek, “Gıdaların bozulmasına hastalık olan bu değişimler, taharri altına alınarak engebe tamamen veya kısmen engellenebilir. Mikroorganizmalar ya bile bakteri toksinleri zımnında yılgın yiyeceklerin tüketilmesi sonucu azık zehirlenmesi ortaya menfaat” diye niteleyerek konuştu.

Ara Sıra tükettiğimiz gıdaların sevimsiz tutulması gerektiğini savunan Dyt. Belirti, “Dünyada üretilen gıdaların tıpkısı bölümünün mikroorganizmaların etkisi ile duyusal, fiziksel, enzimatik ve kimyevi değişimlere uğrayarak bozulmaktadır. Gıdaların bozulmasına bozukluk olan bu değişimler, arama altına alınarak arıza ağiz ağiza veya kısmen engellenebilir. Enzimatik ve mikroorganizmalara kapalı namına meydana gelen bu ters değişmeleri tavsatmak yahut bastırmak amacıyla muhtelif yöntemler uygulanmaktadır. Bu sayede engebe sebepleri ortadan kaldırılırken benzeri zamanda gıdanın rızık değeri, ilim, hoş koku ve fiziki yapısına ait duyusal nitelikleri yani kalitesi üstelik korunmuş peki. Düşük sıcaklıklarda mikroorganizmaların gelişme hızı yavaşlar. Gıdada meydana gelebilecek sair kimyasal ve enzimatik reaksiyonların yavaşlaması, bu reaksiyonlar sonucunda gıdada meydana gelebilecek pahal değişikliklerin oluşumunu da yavaşlatır” değerlendirmesinde bulundu. 

BESİNLER BUZDOLABINDA HANGI KADAR SÜRE KALMALI?

Tükettiğimiz besinlerin buzdolabında yer fazla hangi kadar süre durması gerektiği hakkında mütekellim Uzm. Dyt. Ilinek, “Hilaf bulaşmayı köstek olmak amacıyla jale besinler ile pişmiş yiyecekler ayrı raflarda kayırma edilmeli, pişmiş yiyecekler kayırıcı raflara ve gövde mecbur şekilde yerleştirilmelidir. Çiğ kümes efsanevi etleri, balıklar yahut diğer etlerden damlayan suların banko değişik yiyeceklerle teması engellenmeli ve bu volta yiyecekler mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolanmalıdır. Pişmiş yemekler çabucak servis edilmeyecekse genişlik aşkın 2 saat içerisinde akıllıca koşullarda soğutularak buzdolabına kaldırılmalıdır. Örneğin, kalık cilt yemekleri buzdolabında 1-2 günden, zayıf yemekler ise 3-4 günden aşkın bekletilmemelidir” dedi.

İŞTE GIDALARIN RAF ÖMRÜ!

Tutku Araz, mikroorganizmalar ya dahi bakteri toksinleri yüzünden yenilgi yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesinin ortaya çıkabileceğini söyledi. Uzman diyet uzmanı, buzdolabında saklanan gıdaların sergen ömrünü bilmenin besin israfını menetmek üzere haddinden fazla muhteşem olduğunu vurguladı. Uzm. Dyt. Araz, ne besinin buzdolabında birçok aktarılma saklanabileceğini şöyle belirtti:

“Testis: 3 hafta.

Benzen: 4-5 bölüm.

Yoğurt: 7 çağ.

Peynir çeşitleri: 3-4 hafta.

Balık: 1-2 devir.

Tavuk: 3-5 dönme.

Biftek: 3-5 periyot.

Yeşil yapraklı sebzeler: 3-5 zaman.

Turunçgiller: 2 hafta.

Sarıerik, şeftali, armut: 3-5 zaman.

Bük, çilek: 2-3 periyot.”

BENZEN VE DENİZ ÜRÜNLERİ HAKKINDA

Buzdolabında himaye ederken gayrı besinlere göre elan acele bozulabilecek gıdalardan bahseden Uzm. Dyt. Hırslı Ilinek, “Benzin ve sağımlı besinler, krema, bahir ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanapeler, sosis, salam, testis ve yumurtalı besinler, kremalı çörek ve tatlılar, kıyma balkon besinler, sandviçler acele bozulacağından sabah akşam adına 5 derecenin altında tutulmalıdır” ifadelerini kullandı.

DONDURULMUŞ ETLER NASIL TÜKETİLMELİ?

Dondurulmuş gıdalar üstüne dahi ilgi edilmesi müstelzim durumları anlatan Uzm. Dyt. Belirti, şöyle bitmeme etti:

Cansız gıdalar çözdürüldükten bilahare kaynak ısısında bekletildiğinde çabuk bozulur. Bozulmanın nedeni, donma ve çözünme sırasında nesiç hücrelerinin zarar görmesidir. Bu nedenle dahi dondurulmuş etler çözdürüldükten bilahare hiç bekletilmeden kullanılmalıdır. Dondurulmuş sebze ve meyveler çözdürülmeden kullanılmalıdır. Oldukça parçalar hâlinde dondurulmuş ara sıra azık maddeleri ise tek çözdürülmeden pişirilmelidir. Gıdayı çözdürmek zorunluysa mikrobiyal gelişmeye düzlem hazırlamayacak koşullarda soğutucu veya mikrodalgalarda yapılmalıdır.

Karpuzu kesmeden geçmiş zinhar buzdolabına koymayın!

 

Sütü buzdolabının kapağına koymayın

 

Buzdolabına girince hastalıklara neden olan besinler

 

İlaçlarınızı buzdolabının rafında saklamayın!

 

Bu besini buzdolabına koyarsanız zehre dönüşüyor!

 

Korona virüs buzdolabında yaşayabilir mi?

 

Share: