Çikolata kisti kadınların hayat kalitesini düşürüyor

Çikolata kisti kadınların hayat kalitesini düşürüyor

Adana’de “Endometriozis” mevzulu bilgi şöleni düzenlendi

Prof. Dr. Hüsnü Polat:

“Endometriozis, tenasül çağındaki kadınların hastalığı”

Prof. Dr. Bülent Urman:

“Bala sahibi olamamanın arz balaban nedenlerinden biri”

ADANA – Prof. Dr. Hüsnü Polat, çikolata kisti namına bilinen endometriozisin, kadınların sahn kalitesini etkileyen koskocaman ayrımsız çor olduğunu, bundan sonra üreme çağındaki gailesiz kadınlarda görüldüğünü bildirdi.

Payitaht Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi, “Endometriozis” mevzulu sempozyuma ocak sahipliği yaptı. Sempozyumda endometriozis münasebetli kanserler ve otama yöntemleri ele alındı.

Endometriozis popülasyonunda ara sıra kanserlerin görülme riskinin daha faziletli olduğunu aktaran Hükûmet Merkezi Üniversitesi Ankara Hastanesi Jinekoloji ve Mevlit Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mürtefi Ayhan, “Dolayısıyla bu hastalarda bu konunun önemine özen edilmeli. Arada Sırada endometriozis vakalarında kanda kâh değerler çok erdemli olabiliyor. Bu değerlerin rastgele devir kanserle ilişkisi olmayabiliyor. Teşhis az buçuk aheste olsa birlikte, hastaların yakından izleme edilmesi, eğitilmesi bu nev kanserlerin er teşhisinde oldukça önem taşıyor. Mebiz kanserlerinin alışılagelen popülasyonda görülme riski 1.3’cins. Endometriozis popülasyonunda ise 1.8’dir” dedi.

“Yavru sahibi olamamanın en şişman nedenlerinden biri”

Endometriozisin beş altı tanıdık fakat lazım ağrılı sayı süreçleriyle gerekse yavru sahibi olamama gibi konularda birçok kadını üzen ayrımsız laf olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bülent Urman ise “Bizim teferruatlı yıllardır yaptığımız çalışmalar ve ameliyatlar var. imdi deneyimlerimizi paylaşmak için zaman buradayız. Endometriozisin yekpare namına hastalık olduğu galiba değil ancak ne yaptığı galiba. Kadınlardaki sunma koskocaman pelvik ağrı nedeni. Tanısı geç konuyor. Hastalar genellikle bu tanıya ulaşana büyüklüğünde çok doktor değiştiriyorlar. Çocuk sahibi olamamanın yeryüzü iri nedenlerinden biri. Teşhis konulduktan sonraları abes müdahalenin çokça yapıldığı tıpkısı hastalık. Yersiz mütehammil haddinden fazla operasyon sonrasında, kadınların istenmeyen sonuçlar ile karşılaşma olasılıkları var. Çocuk sahibi olamama, mihman ağrılar kabil durumlarda yaşanabilir. Konunun tecrübeli eşhas vasıtasıyla ele alınması haddinden fazla koskocaman” diye konuştu.

Hükûmet Merkezi Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Aplikasyon ve Araştırı Merkezi Jinekoloji ve Mevlit Anabilim Dalı Sorumlusu Prof. Dr. Hüsnü Çelik da endometriozisin kadınlar arasında ‘çikolata kisti’ denilen aynı hastalık olduğunu anımsatarak, “Bu hastalığın aynı veca yönü aynı da onkolojik yönü var. Bu hastalıkla ait ülkemizde uluslararası düzeydeki hocalarımızı nida ettik ve nahiye hekimleriyle buluşmalarını sağladık. Bu konuyla ilgili bilgiler paylaşıyoruz” dedi.

“Bu hastalarda gebelik, alışılagelen kadınlara göre henüz beş altı görülmektedir”

Prof. Dr. Hüsnü Çelik, endometriozisle 3 şekilde karşılaşıldığını üstelik belirterek, “İlk olarak infertilite ile karşımıza gelebilir. Bu hastalarda hamilelik, normal kadınlara göre daha birkaç görülmektedir. İkincisi sayı döneminde başlayan belli belirsiz ağrıdan dağ ağrılara büyüklüğünde geçmiş pelviste daha sonraları etkilediği organa bakarak acıma mebiz etrafı, üreterleri tuttuğu zaman böbrekte aynı bando hasarlara el açabiliyor. Bağırsakları tuttuğu zaman bağırsak sorunlarına yol açabiliyor. Tenasül çağındaki tüvana kadınların, alelhusus avlu kalitesini etkileyen mefret tıpkısı hastalıktır” diye niteleyerek sözlerini tamamladı.

Sempozyum bölgedeki doktorların sunumlarının arından istifham-cevaplarla sona erdi.

Share: