Dedelerinin hayalini gerçekleştiren kardeşler, zeytinyağı ihraç ediyor

Karamanlı iki cömert, dedelerinin hayali olan zeytinyağı tesisini memleketleri Karaman’ın Cerit köyünde kurdu.

Konya’nın Yarayan ilçesinden doğan Göksu Nehri’nin Toros Dağları’ndan geçerek vadide oluşturduğu mikroklima etkisiyle yetişen acemi zeytin ağaçlarından elde ettiği ürünü 1960’lı yıllarda ticarete kazandıran “Ferman Çavuş” lakaplı Mustafa Ülker’in torunları Mustafa (37) ve Arif Burak Pervin (32) kardeşler, Karaman merkeze mecbur Cerit köyünde dedelerinin hayali olan zeytinyağı tesisini kurmaya değişmeyen verdi.

Hazırladıkları projeyi hayata geçiren iki kardeş, 2 sene önce faaliyete sabık ve dedelerinin lakabını taşıyan tesiste almanak ortalama 5 bin ton zeytin işliyor.

Kardeşlerden Mustafa Pervin, AA muhabirine, dedesinin 1960’lı yıllarda köyün çevresinde yetişen yabani zeytinleri toprak halkından satın alarak ticaretini yapmaya başladığını belirtti.

Dedesinin güzeşte sene 93 yaşında son ettiğini dile getiren Pervin, dedesinin geçmiş yıllarda yaptığı zeytin ticareti yardımıyla nahiye halkının zeytincilikle tanıştığını söyledi.

Ülker, Karaman’de zeytin üretiminin yaygınlaşmasına karşın bölgeye yer mail zeytinyağı tesisinin Mersin’birlikte olduğuna belen ederek, dedesinin bölgeye bire bir zeytinyağı tesisi kurulmasını istediğini ve dedesinin bu hayalini yıllar sonradan gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

“Dedemin isteğini yerine tebliğ etmek ve bire bir eksikliği elde etmek üzere bu tesisi kurmaya karar verdik ve kurduk. İki yıl geçmiş bu kuruluş işlemeye başladı. Dedemin bire bir hayaliydi. Dedem güzeşte sene vefat etti amma bu tesisi görüp anca emrihak etti.” diyen Ülker, bölgenin zeytin üretimi üzere haddinden fazla akıllıca bire bir düzlük olduğunu, burada üretilen zeytinden elde edilen yağın hamız oranının çok bağan olduğunu kaydetti.

Bölgede zeytinciliğin gelişmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ülker, şöyle konuştu:

“Tesisimizde günlük 220 ton zeytin el işi kapasitemiz var. Yıllık sayı farkı 5 bin titrem zeytin işliyoruz. Bu yıl 160 ton zeytin hasım ihraç ettik. Bundan elde ettiğimiz zeytinyağının tamamını Avrupa ülkeleri, Latin Halkları Amerika ve Afrika’ya gönderiyoruz. Yağımızın kalitesi çok bereketli. Kaliteyi ifade eden asit oranı çoğu ant 0,4 oranında çıkıyor. Saf sızma zeytinyağımız haddinden fazla saf, içimli, ağzımızda az buçuk yeşil elma tadı bırakan yavuz ayrımsız yağ.”

Akilane ekincilik uygulamaları ve devletin desteğinin devam etmesi halinde bölgenin zeytin üretiminde henüz bile gür bire bir noktaya gelebileceğine dikkati calip Pervin, “İlimiz zeytinin sınai tarafıyla eskimemiş tanışıyor. Burada zeytin tatlandırma tesisi bile kuracağız. Karaman Tecim ve Sanayi Odasıyla coğrafi işaret için eş bire bir çalışmamız var.” ifadelerini kullandı.

Share: