DOKTORUN INCITICI BANDI, HAPLI MİKRO RESİM SERGİSİ; ESERLER BÜYÜTEÇLE GÖRÜLEBİLİYOR

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kanı ve Sinir Cerrahisi Bölümü Asistan Dr. Alpay Burak Doğru’nun, ‘Yurt Tababet Ressamlığı ve Ensiz Ressamlık’ tekniğiyle kötü bandı, hap ve boş çekirdeği gibi objelere yaptığı, büyüteçle görülebilen eserlerden oluşan ilk kişisel sergisi ‘Hafif Neşter’, Eskişehir’dahi sanatseverlerle buluştu. Akıllıcasına, Eserlerimi, açıkça gözle yapıyorum. Fakat sanatseverler eserlerimin hepsini büyüteçle izleyebiliyor dedi.

ÇOMÜ Tababet Fakültesi Hastanesi Us ve Sinir Cerrahisi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Alpay Burak Akla Yatkın, 4 yaşından beri ilgilendiği foto sanatında 2015 yılından itibaren ‘Yurt Tıp Ressamlığı ve Daraç Ressamlık’ tekniğiyle çalışmaya başladı. Pirinç tanesi, ballıdarı çekirdeği, yazboz tahtası istikşaf çubuğu, ateş bandı, tıraş bıçağı, madeni mal, komprime, poşet öz, makarna, kakavan çekirdeği kabil objelere büyüteçle görülebilen resimlerle kurşun tür ucuna statü eden Akilane, ‘Hafif Neşter’ ismini verdiği ilk zatî sergisini, Eskişehir’da Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’nda açtı.

‘MİKRO RESİMLERİ 7 SENEDİR YAPIYORUM’

Eserleri, gözene veya büyüteçli düzenek kullanmadan yaptığını anlatan Akla Yatkın, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında hem kişi ferdî sergimi açmış oldum, hem de Eskişehir’in cumhuriyet tarihinde geçmiş dar işporta küşade oldu. 4 yaşımdan beri foto yapıyorum. Daraç resimleri son 7 senedir yapıyorum. Eserlerimi yaparken büyüteçli bir sistem kullanmıyorum, peyda gözle yapıyorum. Fakat sanatseverler eserlerimin hepsini büyüteçle izleyebiliyor. ‘Neden mahdut gösterici’ şeklinde çok istifham alıyorum. Büyüteçle bakılan kapsam, insanın önsezi ve düşüncelerini 180 adım değiştirebiliyor. Benim birlikte mahdut resme geçmemin sebebi esasen bu. Acun çapında ünlü daraç sanatçıları evvel keşfettiğimde aynı şeyleri hissetmiştim. Örneğin basit bire bir kahvehane fincanı çizimi kul kahveye karşı haddinden fazla değişik hissiyat uyandırmıştı. Bunu bire bir birlikte mesleğim olan tıpla birleştirince haddinden fazla daha ayrımlı kapılar açtı. Yani ancak boyuta hem mesleğimden periferi hem bile insanlara bir nebzecik ayrımsız şeyde değişik aynı bap açabilmek için ensiz boyutta çalışıyorum dedi.

‘TÜRKİYE’DE BENİM BİLDİĞİM 2 KİŞİYİZ’

Türkiye’birlikte bu işi fail 2 dirilik olduğunu belirten Doğru, Düzensiz boyanın ve akriliğin tutunduğu her zeminde çalışabilirim. jilet, makarna, torba çay, servet, hap, kara tahta etüt çubuğu, ateş bandı, düğü tanesi üzerine resimler yaptım. Bir eserin yapılma süresi sayı farkı 5 saat. 13-14 saat süreni üstelik var. 5 dakika çiziyorsam 10 zaman dinleniyorum evet de ertesi periyot devam ediyorum. Türkiye’de benim bildiğim, izleme ettiğim kadarıyla düzenli yerine resim eden 2 kişiyiz. Dünyada da 30-35 kadar encam derecede bu sanatı yapan eş var. Benim 7 senede ürettiğim 650’ye andıran ev resim ve heykelim var. Kestirmece 4,5 yıldır hekimlik ihtisasımı yapıyorum ve 7 senedir de ensiz suret yapıyorum. Nedeniyle hangisi hangisini geliştirmekte katkı sağlıyor diyerek soracak olursak öncelikle ensiz resim mesleğimi, sonrasında mesleğim mahdut resmi geliştiriyor diyebilirim diyerek konuştu.

Sergiyi gezen sanatseverler, Akıllıca’nun eserlerini büyüteçle inceledi. Sergi, 26 Mart’a kadar gezilebilecek.

Share: