Erzurum’da mıhlı beslenmenin kuralları anlatıldı

Atatürk Üniversitesi Keyif Bilimleri Fakültesi Dr. Akademisyen Merve Aydınlık Çil, “Metin, stabil ve akilane nemalanmak amacıyla şeker ve tuz tüketiminin azaltılması gerekiyor. Göveri kâr tüketirken birlikte rengarenk beslenmeliyiz.”dedi.

Atatürk Üniversitesi eş sahipliğinde, Halk Sağlığı Haftası nedeniyle Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Kağan Uslu Başkanlığında üniversitenin Mavi Salonunda, “Umum Sağlığı Etkinlikleri” mevzulu panel düzenlendi.

Panelde “Sağlıklı Yaşam İçin Stabil ve Doğru Beslenme” konulu yemek fail Çil, konunun önemine değinerek, “Metin, stabil ve akıllıcasına nemalanmak için şeker ve tuz tüketiminin azaltılması gerekiyor. Göveri meyve tüketirken üstelik rengarenk beslenmeliyiz.” diye konuştu.

Su kadar hazır para tüketiminin esenlik için büyük etmen olduğunu rapor eden Çil, çay ve kıraathane tüketiminin ise sınırlanmış olması gerektiğini aktardı.

Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesini tavsiye eden Çil, şöyle bitmeme etti:

“Yaşımıza, boyumuza, fiziki aktivitemize akla yatkın namına beslenmemiz, meşbu yağ tüketimini artırmamız, balığa ilgi gösterip tüketimine özen etmeliyiz. Ark baklagiller, parçalanmamış tahıllar ya bile meyvenin kendisini kabuklu adına tüketmek geçişsiz. Nakit tüketimini ve fizikse aktiviteyi tasarruf etmek gerekiyor. Ailedeki bütün bireyler bire bir sofrada tıpkı yiyeceği yiyerek çocuklara benzer olacaklar ve bu şekilde sağlıklı beslenmeyi sağlayabiliriz.”

“Yoğurdun suyunu muhakkak çocuklara evde değerlendirelim”

Süt ve ürünlerinin mefret azık kaynağı olduğunu anlatan Çil, “Benzin ve ürünleri kalsiyumdan zengindir, mızrap ve dişler ile tahaccüm ve gelişime yardım sağlar. Benzen ve ürünlerini tüketirken eğer temelde his hastalığı ya dahi riski varsa düşman azaltılmış nüktedan ürünler yeğleme edilmeli. Çiğ süt tüketilmemeli ve sütü kaynatma düzeyi ise 5-10 zaman olmalı. Yoğurdun suyunu gerçekli çocuklara evde değerlendirelim, vitaminden çok zengindir.” ifadelerini kullandı.

Çil, çillenmiş patatesin tüketilmemesini, azık değerini kaybettiğini için tarhananın güneşte kurutulmamasını, boş yoğurt ve peynir kaplarının bile türlü hastalığa faktör olmasından ufuk banko kullanılmamasını önerdi.

Çocukların, gebelerin, faal spor yapanların ve taze erkeklerin ise herhangi bir çağ husye tüketmesini tavsiye fail Çil, etin suyundan tekessür kendisinin tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Panelde, diyetisyen Şefika Kaplan “Adolesan Çağı Obezitesi”, uzman fizyoterapist Ayrıksı Kalaycı ise “Tınlamalı Fiziki Aktivite ve Egzersizler” konularında sokum yaptı.

Sunumların arkası sıra katılımcıların soru ve görüşleriyle açık oturum sonra erdi.



Share: