Fen Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. İlhan : “Deve gribi üzere keder etmeye ister yok”

Malumat Müesses Üyesi Prof. Dr. İlhan : “Deve gribi için endişe etmeye lüzum bulunmayan”

Bilgelik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: “Gelişigüzel azık ve çare takviyesi yok etmek makul bir özdek değil”

ANKARA Esenlik Bakanlığı Koronavirüs Bilgelik Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Deve gribinin yıpranmamış pandemiye dönüşebileceği yönündeki iddialara ilgilendiren, “Deve gribi için endişe etmeye icap bulunmayan” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Esenlik Bakanlığı Koronavirüs Malumat Müesses Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İhlas bilim Ajansı muhabirine hususi açıklamalarda bulundu. İlhan, Koronavirüs salgın sürecinde sonuç durumu, inflüenza (grip) vakalarındaki artışı, immün sistemini kuvvetlendirmeye yönelik yapılması gerekenleri ve Dünya Afiyet Örgütü uzmanlarının Deve gribinin kullanılmamış bire bir pandemiye dönüşebileceği yönündeki uyarıları değerlendirdi.

“Madun teneffüs yolu enfeksiyonu yani ‘akciğer tutulumu’ kadar durumların elan birkaç olduğuna şahit olmaktayız”

İlhan, bu yılın başında ortaya sâdır ‘omicron varyantı’ ile bulaş hızının henüz aşkın amma öldürücülüğünün elan birkaç ayrımsız madun varyant oluştuğunu hatırlatarak, “İnsanlar evvel başlarda çokça çok miktarda enfekte oldular. Hatırlarsak rakamlar esasen yıl başından beri çok kısık arttı. Burada esasen muafiyet sistemi daha düşük düzeyde olan, daha riskli olan 65 yaş üstü vatandaşlar ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar bütün dünyada çıktı etkilendiler. Amma şu dakika geldiğimiz noktada artık kullanılmamış varyantın elan az sayıda bulaştırıcılıkla birlikte bire bir zamanda öldürücülük gücünün de henüz bir iki olduğuna şahit oluyoruz. Berhava el altında Koronavirüs hastaları içerisinde da hele madun teneffüs yolu enfeksiyonu yani ‘akciğer tutulumu’ üzere durumların daha bir iki olduğuna şahit olmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Keyif kuruluşlarına solunum yolu enfeksiyonu dolayısıyla başvurular artmış durumda”

Solunum eliyle geçici virüslerin fazla miktarda olabileceği aynı gün içerisinde olunduğunun altını çizen İlhan, “Ihtimal Koronavirüs döneminde çok yaşamadık ama peçe giymek zımnında inflüenza (enflüanza), Respiratuar Sinsisyal Virüs ve aynı zamanda Koronavirüs bile boş el altında görülüyor. Son periyot doğrusu esenlik kuruluşlarına, lazım familya hekimliklerine, lüzum özel hekimlere, gerek hastanelere ciddi miktarda teneffüs yolu enfeksiyonu dolayısıyla başvurular artmış durumda. Yakınmalar bile çok analog. Bu yakınmalar artık belli belirsiz elem, halsizlik, büyüklenme akıntısı, öksürük ve balgam şeklinde geliyor. Bunun ayırdına yaklaşmak bile hangisi olduğuna dayalı çokça dokunaklı ama Allah’tan çok ast solunum yolu enfeksiyonu tutulumu yapmıyor. Bu bizim için çok muhteşem benzeri molekül haddizatında yani yavaş seyretmiyor” açıklamalarında bulundu. 65 yaş üstü ve vakayiname rahatsızlığı olan vatandaşların riskli olduğunu rapor eden İlhan, solunum yolu enfeksiyonlarından sığınmak için marazlı olanların kendilerini izole etmesi gerektiğini, bulaşma yolunun engellemesini ve rastgele sene grip aşısı olması gerektiğini anlatım etti. Ayrıca İlhan, bütün bu önlemlere ek kendisine vatandaşların bulundukları ortamı temiz hava ile havalandırması gerektiğinin de altını çizdi.

“Seçme gıda ve tılsım takviyesi görmek akla yatkın tıpkısı madde değil”

Tahkim gıdaların immün sistemini (muafiyet sistemi) kuvvetlendirdiğine yönelik vukuf kirliliği olduğuna dikkati çeken İlhan, “Tığ iyi bire bir muafiyet sistemi, ongun bir immün sistemine sahip olmak istiyorsak, yapmamız müstelzim akilane ve mıhlı nemalanmak. Bunun yer başında bittabi kim tütün ve alkolden uzak durmak gerekiyor. Bereketli nakit tüketmek gerekiyor ve dengeli ve tam nemalanmak gerekiyor. Yani protein, karbonhidrat ve yağdan muvazeneli ayrımsız içerikle beslenmek gerekiyor. Şöyle özellikli azık namevcut. Bunlar çok gündeme getiriliyor, bazen ekranda ve içtimai medyada görüyoruz amma ‘şunu yiyin, bunu yiyin bu sayede immün sisteminiz artar” diye niteleyerek bir şeye gereksinim namevcut. Eğer aynı doktor kişilere tavsiye etmişse, ‘sizin bağışıklık sisteminiz düşük, şu vitamini kullanın’ demişse o zaman çekmek gerekir. Onun dışında gelişigüzel hangi aynı gıda ve tılsım takviyesi fethetmek doğru bire bir şey değil” diyerek konuştu.

“Deve gribi için endişe etmeye gerek yok”

Deve gribinin bakir aynı pandemiye dönüşebileceğine ilgili panik yapılmamasına dikkati çeken Gazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Dekanı ve Esenlik Bakanlığı Koronavirüs Fen Oturmuş Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sözlerine şöyle bitmeme etti: “Türkiye’den tutkun sayıda insan dünya kupasına gidiyor. Türkiye ihtimal çokça kişinin gelip gittiği aynı düzlük ama Orta Doğu Solunum Sendromu yenilen ve içilenden mavera daha çok teneffüs tarafından bulaşıcı bire bir virüs haddizatında. MERS adına bunu tanımlamak gerekiyor. O yüzden bunun amacıyla çokça aynı endişe etmeye lüzumlu yok. Riskli durumlardan kaçınmak tabiatıyla değme şeyin başı olacaktır.”

“Bir Tane aynı testin kullanılması hem ekonomik hem cılız”

Tek tanılama kiti ile 4 virüsün tayin edileceği kuma tanılama kiti üretiminin haddinden fazla majör bire bir evolüsyon olduğunu kaydeden İlhan, ” Bizimde eş çalışmalarız var ve stabil çokça bilim insanı da analog çalışmalar yapıyor. Keyif Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarını bile ben çok eşsiz buluyorum. Zira hakeza benzeri tanı kitinin geliştirilmesi elimizi çokça kolaylaştıracaktır. Tıpkı anda rappadak fazla testin kullanılması hesabına biricik bir testin kullanılması hem soylu erki hem kolay hem de yegâne benzeri örnekte işimizi çok elan kolaylaştıracaktır düşüncesindeyim. Kısa zamanda devreye gireceği konusunda bizim üstelik bilgimiz var. İnşallah artık tek lazım olamaz ama şayet ihtiyaç olursa üstelik anında teşhis koyabileceğimiz için çokça heybetli tıpkı gelişme olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Share: