Hayatın zorluklarıyla “dans” ediyor

Milli para dansçı Barış Bayraktar, “İnsan hangi olursa olsun, kişi hedeflerinin peşi sıra gitmeli ve sokağa çıkmalı.” dedi.

Barış Bayraktar, hikayesi, sporun hayatındaki önemi ve hayata bakışıyla ait AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Manisa’nın Akhisar ilçesinde 1992 yılında doğan Barış, sırasıyla bedensel mânialı halter, tekerlekli sandalye basket ve dünyalık raks branşlarını yaptığını söyledi.

Akhisar Belediye Bilgisizlik ve Spor Kulübünün bedensel özürlü halter takımıyla 2013’te spora başladığını tamlayan Sulh, 2,5-3 sene bu branşı yaptıktan sonradan Beşiktaş Bedenî Engelliler Spor Şubesi Genel Menajeri Fazilet Göksel’in girişimleriyle geçmiş basketbol, bilahare da para dansla tanıştığını rapor etti.

Hazar, 4,5 sene tekerlekli sandalye basketbol oynadığını, son iki senedir ise servet raks yaptığını anlattı.

Şu zaman İstanbul’da zihayat Beşiktaş Belediyesi Belirgin Musahabe Topluluğu’nun milli sporcusu, katıldığı arsıulusal 3 servet dans yarışmasında 5 birincilik elde ettiğini kaydetti.

Para raks yaptığı amacıyla haddinden fazla mutlu olduğunu belirten Sulh, “Tekerlekli Koltuk raks sporu çokça hususi tıpkı dal. Çünkü ortamında aynı zamanda konferans da barındırıyor. Bu yüzden haddinden fazla hususi ve eşsiz. Dansı seviyorum, uzun yıllar burada kalıcı olmak, kalburüstü bir sportmen olmak istiyorum. Bunun üzere ceht sarfiyat ediyorum.” diyerek konuştu.

Hazar, “Spora başlarken güçlük yaşadın mı?” sorusuna, “Spor dörtköşe benzeri iş. Değme spor branşının kendine has zorlukları var amma heybetli olan hangi istediğinizi çakmak, ondan vazgeçmemek. Arkasından gittiğiniz ant tabiat alıyorsunuz, severek yapıyorsunuz. Akabinde muvaffakiyet üstelik geldikten sonradan üzerine bal vurmak oluyor.” yanıtını verdi.

“Yapamama korkusu” tek yaşamadığını söyleyen milli para dansçı, ailenin önemine belen ederek, şöyle konuştu:

“Bu noktada ailemin çokça balaban olduğunu düşünüyorum. Özürlü bireyin ailesinin yaklaşımı, yönlendirişi çok önemli. Çünkü kişi ayakkabısını bağlayacak durumda olup amma bağlamayan birçok tanıdığım var. Rastgele işi ailesine gördüren… Ailenin ‘O yapamaz, bilmez, aman oğlum susadın mı, aman kızım acıktın mı, yemek getireyim mi?’ yaklaşımından kaçınması gerekiyor. Çünkü fert ondan sonra içine bulutlanmış yetişiyor, evinden dışarı aşama atamıyor, evinden dışarı çıktığı ant de sözde bütün ona bakıyormuş kadar düşüncelere kapılıyor.”

“Denemeden bilemeyiz”

“İnsan hangi olursa olsun, kişi hedeflerinin takiben gitmeli ve sokağa çıkmalı.” diyen Sulh, “Sakat, kilitsiz küreksiz diyerek fark etmiyorum. Yaşadığımız maltalık siftinlik haddinden fazla kısa ve bunu arz dolgunca şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Zorluklar tabii kim olacak ama tırmalayacağız. Michael Jordan’ın, ‘Başarısız olmayı kabul edebilirim fakat denememeyi katiyen kabul edemem.’ şeklinde çok sevdiğim benzeri sözü var. Halter yaptım, tekerlekli koltuk basket oynadım, şu dakika dansla ilgileniyorum. Idmansız yerine yapmış olduğum ayrımlı sporlar dahi var. Afiyet aldığınız sürece hanay adamakıllı. Sahn âdeta değme şeye rağmen yaşamaya ayar. Dünyaya umutla bakmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Barış, “İnanın kimesne size hayatınızda altın tepside ayrımsız molekül sunmuyor. İstiyorsanız, onu kendiniz kabul etmek zorundasınız. O yüzden hizmet etmek, çaba döküm yapmak, beklemek, yılmamak zorundayız.” şeklinde düşünce belirtti.

Sporun tekerlekli sandalye kullanmayı öğrettiğini, sağlığı elveren kişilerin akülü iskemle kullanmalarını akıllıca bulmadığını dile getiren Sulh, şöyle devam etti:

“Çünkü hayatınızı kısıtlıyor. Kullanmış olduğumuz sandalye 5-6 kilogram ağırlığında, akülü sandalyenin ağırlığı 70-80 kilolara çıkabiliyor. Sizi özgürleştirmiyor, hayatınızı daha çok kısıtlıyor. Sporun bireye hakeza ayrımsız avantajı var. Mânialı bireyin hayatında spor bu anlamda henüz dahi hususi vadi teşekkül ediyor. Zaten engelinizden kontekst vücudunuzun belli başlı kısmını kullanabiliyorsunuz, bazen noktaları evet daha hastalıklı kullanıyorsunuz evet da hiç kullanamıyorsunuz. Vücudunuzun çalıştırabildiğiniz kas gruplarını tembel bırakırsanız, ‘İşlemeyen çıpa amerikan bar tutar’ yerine dönüyor. O yüzden spor hayatımızda şanlı.”

Herkese spor yapmaları tavsiyesinde kâin Hazar, “Denesinler, denemeden bilemeyiz. Ihtimal kendilerinin bile keşfetmedikleri yetenekleri var. Bu saz, temaşa, fotoğraf veya sporun herhangi bir branşı birlikte cins.” dedi.

Hazar, desteklerinden ekolojik ortam özellikle ailesi kalkmak üzere Türkiye Bedenî Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Muaz Ergezen ve Beşiktaş Belediye Başkanı Talep Akpolat’a teşekkürlerini iletti.

Share: