İngilizler sosyal medya dolandırıcılarına 63 milyon paund kaptırdı

İngiltere Ulusal Ayyarlık ve Siber Suçlar Merkezi. İngilizlerin içtimai iletişim araçları platformlarındaki yatırım dolandırıcılarına bire bir yılda yaklaşık 63 milyon paund (1 bilyon 362 milyon TL) kaptırdıklarını duyurdu.

Dolandırıcıların, özellikle içtimai iletişim araçları uygulamalarında sahte reklam yaparak ve kendini yatırım danışmanı gibi tanıtarak gizil kurbanlarına ulaştıkları tabir edildi. Yetkililer “Unutmayın, ayrımsız molekül soy olamayacak büyüklüğünde gani geliyorsa, belli öyledir” dedi.

Merkezin raporunda kurbanların toplumsal medya uygulamalarındaki sahte reklama kandıkları ve bazılarının ise aracısız mesajla kendisini yatırımcı gibi tanıtan kişilere birikimlerini kaptırdıkları açıklandı.

Yetkililer, yaşanan kaybın aynı sene içre İngiltere çapında 63 milyon paunda ulaştığını tabir ederek Kovid-19 salgınında içtimai medya dolandırıcılığının elan arttığına ilgi çekti.

Acele etmeyin, araştırın

Londra Ulusal Ayyarlık İstihbarat Bürosu’ndan Denetmen Sanjay Andersen “Yatırım yapmayı düşünen herkesi evvel araştırı yapmaya motivasyon ederiz. Mali İdare Otoritesi web sitesini müzakere edin ve paranızı yahut zatî bilgilerinizi vermeden ilk temas ayrıntıyı taharri edin, başkaca iki kere taharri edin” dedi.
Aynı almanak süreyi havi raporda dolandırıcıların, en fazla sahtekarlığı saklı yazı dünyalık yatırımcılığı ve Instagram (yüzde 35.2) üzerinden yaptığına ilgi çekildi. Kurbanlarının çoğunlukla 30’lu yaşlardaki erkekler olduğunun şeş çizildi. Yetkililer, toplumsal medya dışında yapılan dolandırıcılıkta kurban yaşının 50 civarına çıktığını birlikte antrparantez vurguladı.

Dolandırıcıların, toplumsal medya influencer’larının adını kullanarak bilgileri olmadan cali envestisman araçlarını tanıttığı ve bu yolla kurbanlarda hamaset yarattığı belirtildi. Bir özge ayyarlık aracı bile tanınmış yatırım şirketlerinin klonlanması olduğu ve kurbanların ayrımsız çoğu sahte yatırımcının LinkedIn profillerini gördüklerini ve bunun kendilerine yürek sağladığını anlatım etti.

Dolandırıcılıktan korunmak amacıyla ne yapmalı?

Açıklamada “Ayrımsız envestisman fırsatıyla ilgili namına sizinle iletişime geçilirse şüphelenin. Yatırım yarmak için çabuk etmeyin. Tek yasal bünye, ayrımsız prosedür yapmanız veya simultane bir şey üstlenme etmeniz üzere size sorumluluk yapmaz. Araştırmanızı düzenlemek amacıyla ant ayırın. Envestisman öncesi apansızın aşkın başvuru alın, töz yatırım planları üstelik erdemli riskli olanaklı. Unutmayın, benzeri husus gerçeklik olamayacak büyüklüğünde ferah geliyorsa, muhtemelen öyledir” ifadeleriyle tavsiyeler verildi.

Muska ve afsun ile ayyarlık yavaş cezalık

 

Dolandırıcıların serencam kurbanı adlı müderris oldu!

 

Tarihin sunu büyük dolandırıcılığı: ‘Kripto Kraliçe’yi bulana 100 bin dolar armağan!

 

Share: