Manisa’da 656 almanak Ulu Cami’de restorasyonun ardından önce cuma kılındı

Beylikler döneminin yeryüzü cesim eserleri arasında gösterilen 656 almanak Manisa Ulu Cami, 4 yıllık restorasyon sürecinin ardından cuma namazı ile kapılarını açtı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2018 yılında restorasyonuna başlanan caminin taşıyıcıları güçlendirildi, çatısı yenilendi, ahşap eserlerin bakımı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Ağustos’ta Manisa’daki şişman küşat töreninde açılışını yaptığı eserlerin ortada saha kayran ve kentin makro turizm merkezlerinden olan Ulu Cami’da bugün önceki cuma kılındı.

Kılınan salat sonrası gazetecilere açıklama yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, 4 yıllık ayrımsız çalışmanın sonucunda 6 milyon liranın üzerinde bir yatırımla caminin ihtişamına reva aynı duruma getirildiğini belirtti.

AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Mebus Misyon Baybatur de caminin baştan açılmasından ekolojik ortam çok mutlu olduğunu dile getirerek, emeği geçenlere teşekkürname etti.

Restorasyon sürecinde cami çevresinin “mahzun” kaldığını dile getiren Baybatur, “Şimdi camimizin açılmasıyla bölgemiz gine şenlenecek. Leziz uğurlu olsun.” diyerek konuştu.

Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, ulu camilerin bulundukları yerlerin “Türk-İslam” beldesi olduğunu gösteren manevi tıpkı medlul taşıdığına belen etti.

İlk cuma namazı namazına katılan vatandaşlardan Recep Özgüvenç bile Ulu Cami’nin Manisa amacıyla ayrı tıpkı meal taşıdığını anlatarak, “Manisalılar genelde cuma namazı namazlarında ve arada bir sabah namazlarında manevi atmosferi yaşamak amacıyla Celil Cami’yi tercih kıymetiharbiye. Restore edilip, sağlamlaştırılıp, temiz ayrımsız şekilde ibadete açılması bizi haddinden fazla mutlu etti.” dedi.

Manisa Celil Cami ve külliyesi

Saruhanoğulları Beyliği’nin en majör yapılarından olan Ulu Cami ve külliyesi, Muzafereddin İshak Satma tarafından 1366 yılında Mimar Emet Bin Osman’a yaptırıldı. Spil Dağı şimal eteğinde kurulan külliyede cami, fakülte, türbe ve kuzeydoğusundaki sıcak bulunuyor.



Share: