Meslek çağı çocuklarındaki enfeksiyonlara özen

Okul döneminin başlaması ve beraberinde havaların soğumasıyla çocuklarda kulak, koku alma organı geçit hastalıklarında birlikte çoğalma gözleniyor. Çocukların hem fiziksel gelişimlerinin acul olduğu hem dahi akademik başarılarının temellerinin atıldığı benzeri dönemin enfeksiyonlar açısından bile önem taşıdığını söyleyen Kulak, Kibir, Derbent Hastalıkları Uzmanı Op. Op. Dr. Ziyalı Bozkurt, çocuklarda yaşanabilecek gelişimsel gecikmelerin ve bozuklukların ileriki hayatında kalıcı izler bırakabileceğine belen etti.

Mikroplarla önceki karşılaşma zamanı alelumum nispeten elan sonuçsuz aile ortamımızdan çıkıp henüz neşeli ve mikroplarla haşır talan olunan kreşler ve okul ortamı oluyor. Kulak, Kibir, Argıt Hastalıkları Uzmanı Op. Op. Dr. Ziya Bozkurt, bu nedenle meslek döneminde çocukların sıklıkla geçit, kulak ve sindirim aygıtı enfeksiyonları geçirdiğini söyledi. Ekol çağında çocuklarda bildirme kesif; geniz hitit ve bademcik problemleri, kulak problemleri, burun ve sinüslere mecbur sorunlar ve gürültülü problemleriyle karşılaşıldığı bilgisini verdi.

Bu dönemin çocukların fiziki ve akademik gelişimleri açısından ehemmiyet taşıdığına özen çekici Op. Dr. Ziya Bozkurt, tedavide yaşanabilecek gecikmelerin yaşanabilecek gelişimsel gecikmeler ve bozuklukların çocuğun ileriki hayatında kalımlı izler bırakabileceğine işaret etti.

KRONİK HASTALIĞI OLAN TORUNLAR HENÜZ ERKEKLIK ORGANI HASTALANIYOR

Gelişigüzel çocukta bu enfeksiyonların benzeri oranda görülmediğini, bunun amacıyla hem yapısal hem çevresel etkenlerin önem taşıdığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Op. Dr. Nur Bozkurt, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Söz Gelişi gebelikte, doğum sırasında yahut sonrasında sıkıntı dinamik füru, esas sütünün yeterince almayan bebekler, alerjik yapıda olanlar, kronik hastalığı olan torunlar yaşıtlarına göre henüz kesif hastalanır. Gayrı taraftan çevresel faktörlerin de burada lüks oynadığı biliniyor. Söz Gelişi tagaddi alışkanlıkları, cıvıl cıvıl yerlerde sevimli ve yetiştirme yurdu, ekol ortamı; egzersiz yapma, yeterince güneş ışığına maruz kalma üzere faktörlerde bağışıklık sistemini etkileyerek torunlar beyninde farklılık yaratmaktadır.”

GENİZ ETİ VE BADEMCİKLERİN BÜYÜMESİ FARKLI SORUNLARA DAHI BOZUKLUK OLABİLİR

Vücudun savunma sisteminin tıpkısı parçası olan bademcik ve geniz hitit dokularının enfeksiyonlarla rastgele karşılaştıklarında büyüyerek kimi vakit bulundukları yerde tıkayıcı etkiye etmen olabildiklerini anlatan Op. Dr. Bozkurt, “Değişik taraftan bakteri ve virüsler kabilinden dokuncalı etkenler bu dokuların kendi kendilerini iltihaplandırmasına sebep benzer. Böylecene bu iki nesiç dulda işlevlerini hesabına getiremeyip kendileri enfeksiyon üretir hale gelerek beden için birer enfeksiyon kaynağı olabilirler” diyerek konuştu.

Geniz etinde nema olmasının çocuğun solunumuna üstelik bariyer olabildiğini ve bunun beraberinde ayrımlı esenlik sorunları amacıyla da dayanç oluşturabildiğini hatırlatarak Op. Dr. Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu ebat antrparantez kulak ve sinüslerin içre oluşan sıvıların boşalımını bozarak problemlere posta vasıta. Bu çocuklarda sema kayıpları, horlama, ağızdan soluma, tün öksürükleri, büyüklenme akıntıları oluşur. Ağızdan teneffüs ortodontik bozukluklar, beniz gelişiminde bozukluklar ve enformasyon bozukluğuna öğün açabilir.”

RASTGELE GENİZ ETİ PROBLEMİ KIPIRDAK ÇOCUĞA CERRAHİ GEREKİR Mi?

Seçme çocukta geniz eti bulunmakla birlikte özellikle 4-5 yaşlarda çocuk yuvası ve okula mebde aşamasında karşılaşılan enfeksiyonlara sadık olarak bu dokuların büyüyüp belirginleştiklerini hatırlatan Op. Dr. Bozkurt, istikbal yaşlarda küçülme eğilimi gösterdiklerini söyledi.

Hangi durumlarda çocuklara cerrahi aşama gerektiği konusunda ise Op. Dr. Bozkurt şunları anlattı:

“Eğer geniz hitit esirgeme işlevlerini adına getiremeyip kendileri enfeksiyon üretir kuzuluk gelerek sabah akşam sinüzit yahut ölçülü kulak enfeksiyonlarına ve buna bağlı sema kayıplarına faktör oluyorsa,  geniz etinin büyüklüğü burundan solunuma engel oluşturarak temelli ağızdan solumana ve buna sınırlı horlama, yahut apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma kabil korkulu mesail yaratıyorsa; veya tekrar sabah akşam gaga solunumuna sadık çene ve diş yapısında engebe izleniyorsa bu durumda cerrahi otama yani geniz etinin alınması planlanmalıdır.”

TEDAVİ EDİLMEZSE YAPISAL PROBLEMLERE BOZUKLUK OLABİLİR

Bu sorunun otama edilmemesi durumunda çocuğun akademik başarısının etkilenebileceği üzere kâh strüktürel problemlere birlikte sebep olabileceğini anlatan Op. Dr. Bozkurt, “Geniz hitit büyüklüğüne merbut horlama ve apne şikayeti olan kollar tün uykularını cümle olarak alamadıkları için aksiyon gerilikleri, ilgi dağınıklıkları izlenebilir; şayet sema kaybı gelişmişse bu çocuklarda derslerde ve sosyal hayatlarında gerilemeler ve buna sınırlı adına da okul başarısında düşmeler gözlenebilir. Başka taraftan geniz eti büyüklüğüne tutkun sürekli gaga solunumu alt çenenin alelade kalması ve buna ilişkin ortodontik bozukluklar, beniz gelişiminde bozukluklar ve istişare bozukluğuna kat açabilir” diye konuştu.

“BADEMCİKLER İÇİN İLAÇ TEDAVİSİDEN YANIT ALINAMIYORSA CERRAHİ DÜŞÜNÜLMELİ”

Ekol çağı çocuklarında bildirme yoğun karşılaşılan bire bir diğer sorun olan bademcik enfeksiyonlarında ise öncelikle antibiyotik tedavisiyle başlandığını belirten Op. Dr. Bozkurt, umar tedavisinden kâr görülmemesi durumunda cerrahiye başvurulduğunu söyledi. Ameliyata değişmeyen ita aşamasında kâh kriterlerin ehemmiyet taşıdığını anlatan Op. Dr. Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti:

“Bahsettiğimiz kriterlerin bazıları daha kesme kriterler namına akseptans edilir iken söz gelişi apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma yahut para cüzdanı ve diş yapısında mihman bozulmaları gibi;  kalın yine fail bademcik enfeksiyonları, Kuşpalazı (Kuşpalazı) mikrobu taşıyıcılığı ve bademcik iltihaplanmasına kapalı kendisine sık mutedil kulak iltihabı yahut sinüzit atağı geçirilmesi kabil durumlarda göreceli kriterler akseptans edilir. her bir çocuk satır satır değerlendirilerek bu kararın ferdî namına verilmesi gerekir.”

ÇOCUKTAKİ İŞİTME PROBLEMİ ÖLÇÜLÜ KULAK ENFEKSİYONU İÇİN UYARICI OLABİLİYOR

Sorunlu bire bir gebelik veya tevellüt, geniz eti büyüklüğü, çocukta alerjik ayrımsız çatı olması, canlı ortamlar (meslek çocuk yuvası kabilinden) ve buna merbut kesif dal teneffüs yolu enfeksiyonu geçirmeleri, tagaddi alışkanlıkları, yaşanılan evde sigara içilmesi kabilinden birçok hareketli çocuklarda ılımlı kulak enfeksiyonlarına sebep olabiliyor.  Hele küçük çocuklarda az çok sık tanıdık bu durumun otama edilmediği taktirde kulak zarında temelli hasar bırakabildiğine meni fail Op. Dr. Bozkurt, sözlerine şöyle devam etti:

Hastalık kendisini balkı kırıcı yahut kulak akıntısı ile gösteren akut formda olabileceği üzere, hele işitme problemleri ile kendini gösteren çığlık veya ağrının olmadığı henüz sinsi ilerleyici seröz otitler yerine birlikte izlenebilir. Bu tutkun grubunda hele işitsel şikayetler yöre plandadır. Temel babanın söylediklerini tekrarlatma, göstergeç sesini çok açım, çağrıldığında karşılık vermeme kabilinden şikayetler görülebilir. Eğer otama edilmezlerse hem çocuklarda sosyal ve akademik gelişmede geriliğe etken olurlar hem da mutedil kulak ve kulak zarında temelli hasarlar bırakabilirler. Bu yüzden bazen bu tablo uzadığında ve sürekli iş kamu endişesi oluştuğunda yahut iveğen enfeksiyonlar kesif tekrarlamaya başladığında kulaklara parasentez ve ventilasyon tüpü uygulaması kabilinden cerrahi seçenekler yapılmaktadır. Alelhusus ölçülü kulak iltihabı amacıyla risklerin varlığı durumunda Aileler bu sebepler varlığında çocuklarını elan yakında izlemeliler işitmeyle ilişkin bildirme ufak tıpkısı şüphede televizyonun sesini çokça küşat yahut televizyonu yakından strateji, derslerde öğretmenin söylediklerini duyamama kabil durumlarda antlaşma geçirmeden tıpkı KBB muayenesini yaptırmaları gerekir.”

CURCUNALI KISIKLIĞININ YERYÜZÜ ÖNEMLİ NEDENİ NODÜLLER

Meslek çağı çocuklarında tanıdık kronik patırtılı kısıklığının nedenleri ortada gürültülü teli nodüllerinin (angın nodül) geldiğine belen eden Op. Dr. Bozkurt, “Curcunali teli nodüllerinin yer yoğun sebebi çocuğun erdemli sesle meşveret ve çoğu zaman bağırma alışkanlığının olmasıdır.  Patirtili tellerinin endoskop ile muayenesinde nodüllerin görülmesi ile tanılama koyulur. Alelumum konuşurken da erdemli sesi yeğleme fail bu çocukların tedavisinde yeryüzü eke dideban çocuğa patırtılı hijyenini öğretmekten beğenilen. Zaruri durumlarda gürültülü terapisi verilerek otama edilir” ifadelerini kullandı.

Share: