Milli Defans Bakanlığı Maharet Hizmetler Genel Müdürü Duman: “20 sene geçmiş yüzde 20 olan yerel ve millilik oranımız zaman yüzde 80’lere ulaştı”

Milli Defans Bakanlığı Maharet Hizmetler Umumi Müdürü Tütün: “20 yıl önce yüzdelik 20 olan yerel ve millilik oranımız bugün yüzdelik 80’lere ulaştı”

KAYSERİ – Kayseri’bile düzenlenen ‘Defans Sanayii Sempozyumu ve Sergisi’ programında mütekellim Milli Defans Bakanlığı Maharet Hizmetler Umumi Müdürü Hüseyin Kötü, “20 sene önce yüzde 20 olan domestik ve millilik oranımız bugün yüzde 80’lere ulaştı” dedi.

Sonuncu ürünlerin elverişsiz süresince üretilmesinin vazgeçilmez olduğunu belirten Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Umumi Müdürü Hüseyin Tütün, “Savunma ürünleri ve teknolojilerinin ülkeleri arasında transferinin kâh durumlarda uygulanan adsız veya münhal ambargolar aracılığıyla aynı siyasi müeyyide aracı adına kullandığına bütün beraber tanık ediliyoruz. Bu asıl ışığında Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının ayrıntılı dönemde emniyetli ve istikrarlı bire bir biçimde karşılanması için, kendiliğinden yeten ciddi teknolojili malzeme ve sistemlerin yurtiçinde üretebilen tıpkısı savunma sanayinin oluşturulmasının mecburi olduğu aşikardır. Türk Defans Sektörü’nde sanayileşmenin ve kamu kurumları faaliyetlerinin 1930’lu yıllardaki uçak fabrikası tecrübeleri dış 1970’li yılların 2. yarısından itibaren kısıtlandığını fakat özellikle son 20 yılda çok balaban yatırım yapıldığını görüyoruz. Bu süreçte geçerli endüstrileşme modelinde lisans altında üretim, kuma üretim ve tıpkı yöntemler ile uygulayım bilimi alıntı ederek bölümsel imalat ve nihai nişane entegrasyonu yeteneğine bir an ilk kavuşmanın hedefi ile endüstrileşme faaliyetlerinde 1980 – 2000 yılları ortada kazanılan yetenekler ve yetenek durumları dikkate alınarak, sonuncu ürüne yönelik kritik gereç ve mesafe mamullerin yetersiz ortamında üretimine öncelik veren bakir bire bir modelin hayata geçirilmesinin elzem olduğu görülmüştür” dedi.

Tütün, 20 sene ilk yüzdelik 20 seviyelerinde olan evcil ve millilik oranının günümüzde yüzde 80’lere ulaştığını belirterek, “2000 yılından itibaren TSK’nın ihtiyaç duyduğu kritik sistem, malzeme ve teknolojinin azami ölçüde sıkı ortamında karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için özellikle Defans Sanayii Başkanlığı, kredi kuruluşlarımız ve askeri fabrikalarımız girmek amacıyla, çaba ve operasyon neticesinde 2002 yılında yüzdelik 20’lerde olan yerlilik ve millilik oranımız, günümüzde kısaca yüzdelik 80’ler seviyesine ulaşmıştır. Yerlilik ve millilik üzerine geldiğimiz aşama önemlidir. Fakat yolumuzun hala etraflı ve çıktı yokuşun çok henüz sert olduğunu gözden kaçırmamalıyız. TSK’nın ihtiyaç duyduğu rastgele makule savunma modülünün maksimum ölçüde yerel ve milli savunma sanayiden karşılanması TSK, endüstri ve darülfünun üçlüsünün beyninde uyum sağlanmasına bağlıdır. Savunma sektörünün vazgeçilmezi olan AR-GE, mühendislik ve dizayn kabiliyeti ve analiz naklinde üniversiteler ve doğal yerine akademisyenlerimiz öne çıkmaktadır. Üniversitelerimizin savunma sektörüne bilirkişi adam kaynağı yetiştirerek vatani görevini ziyadesiyle yapmakta olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Olgun ve teknoloji düzeyimizin gelişmesinde öncü olan üniversitelerimizin hem insan kaynağı yetiştirilmesindeki hem üstelik mühendislik çözümlerine yönelik akıllıca zeminler oluşturmasındaki payını takdirle karşılıyoruz. İleri teknoloji kullanan defans sanayi, gayrı sektörlerin yönlendirilmesi ve geliştirilmesi için darülfünun, sanayi ve tedbir makamları arasındaki ilişkinin hareketli ve kontekst içerisinde kurulması nazik kuzuluk gelmiştir. Bu kurgu ile Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şubesi bu ihtiyacı görüp, yerelden ulusala plan içeren Savunma Sanayi Sempozyumu ve Sergisi kabil yerelin potansiyelini millî boyuta taşımıştır” ifadelerine düzlük verdi.

Share: