organ nakli olan yurttaş yaşadıklarını anlatırken gözleri doldu

organ aktarımı olan yurttaş yaşadıklarını anlatırken gözleri doldu

Siroz hastalığından ufuk karaciğer nakli üzere 4 sene bekleyen Feridun Sükûnet:

“Bağışçıya ve doktorlara minnettarım, yapılan bağışla adeta yeniden doğdum”

ESOGÜ Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Ana Malumat Dalı ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Surhan Arda:

“Hastanemizde aktarım konuda berenarı ehliyetli, deneyimli, bilgili hocalarımız ve ekibimiz var”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Organ Nakli Cerrahı Mehmet Tığ:

“Matbuat ve planlı etkinliklerle bilinçlenme konusunda çok yol tekmil ettik”

ESKİŞEHİR – Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi’nde “Aza Bağışı Haftası” dolayısı ile kurulan standın açılışında, yaşadığı zorlukları anlatırken gözleri dolan Feridun Keyif, “Ödül amacıyla 4 sene bekledim. Bağışçıya ve doktorlara minnettarım, yapılan bağışla adeta baştan doğdum” dedi.

ESOGÜ Tababet Fakültesi Hastanesi’nde kurulan stantlarda vehleten çok bilinçlendirici broşür saha alırken, bağışçı koyulmak talip vatandaşlardan dolay araç makbuz. Standa insanlar ciddi bandaj gösterdi. Bir Zamanlar Hepatit B’ye kapalı siroz hastalığından dolayı karaciğerinde hasar oluşan ve aktarım sırasına giren Feridun Keyif, 2015 ‘ten beri farkı ayrımsız hastanede tedavi gördüğünü dile getirdi. 2019 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi’hangi aktarım olan ve tedavisine burada devam edilen Feridun Kat’a, 1 yıl süresince makul aza bulundu. Yapılan armağan ile adeta yeniden doğan Gönül Rahatlığı, o günleri anlattığı anda ise kelimleler boğazına düğümlendi. Bağışçıya ve doktorlara gönül borçlusu olan Rahatlık, konuştuğu esnada sıkça gözleri dolduğu dikkatlerden kaçmadı.

“Bana ikinci bir maltalık verdiler”

Geçirdiği hastalığı ve süreci anlattığı esnada duygulanan Feridun Rahatlık, şöyle konuştu;

“Bana 1 sene içerisinde kadavradan aktarım çıktı. Anlatılmaz ayrımsız önsezi, ne söyleyebilirim, lacerem anlatayım kim haddinden fazla sevindim. Merhumdan Allah bin posta razı olsun, bana maltalık oldu. Ego nakil hastası olunca örgen bağışının önemini anladım. Operasyonda emeği sabık hep sağlık çalışanlarına minnettarım.”

“organ aktarımı pespaye cerrahi üzerine sonuç dideban”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi Yavru Cerrahisi Temel Haber Dalı ve Baştabip Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Surhan Arda, aktiflik ve aza bağışı için, “Cerrahi üstüne, organ nakli hasis sonuç bekçi. Kendileri biz cerrahların üstelik gıptayla baktığı cerrah grubudur. Hastanemizde bu konuda az çok ehliyetli, görmüş geçirmiş, bilgili hocalarımız ve ekibimiz var. Lüzum tedbir aşamasında, gerek cerrahisi aşamasında, lüzumlu üstelik faaliyetler sonrası bakım aşamasında hastanemizin herhangi bir şeyi bu hastaları idame ettirmeye ehliyetli ve örneğini üstelik az buçuk önceki gördük” dedi.

“Aza bağışının öneminin bilinirliğinin artmasını istiyoruz”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Organ Aktarımı Cerrahı Mehmet Tığ ise, matbuat ve düzenlenen etkinliklerle bilinçlenme üstüne öğün mezuniyet ettiklerini belirtti. Konuyla ilgilendiren Kılıç, şöyle konuştu:

“Bu hafta çerçevesinde ‘hem dinamik bilir’ diyen organ yetmezliği olan popülasyonun artması, ailelerin bilince erişmesi, hem da görsel ve yazılmış basın sebebiyle örgen yetmezliğinin otama yöntemi olan naklin ve uzuv bağışının öneminin bilinirliğinin artmasını istiyoruz.”

“Tıpkısı örgen aynı maltalık eylemek”

Osmangazi Üniversitesi Organ Nakli Ünitesi’nden Dr. Hedef Ulaş birlikte, aza bağışlamak istemeyen insanların nedenlerinden ve gâh bağışa engel durumlardan örnekler verdi. Aza bağışlama bilincine da değinen Dr. Ulaş, “Ülkemizde sene içerisinde sâdır organ sayısı çokça birkaç. Bilcümle basın ve yayın kuruluşlarıyla bu minval aktivasyonlar yapmamızın sebebi aza bağışını arttırmak. Ayrımsız aza tıpkısı maltalık etmek, bağışlanan uzuv sayısının az olmasında dini faktörler üzere daha birçok sebep var. Hastaları bu konuda mutlak bilinçlendirmek ve uyarmak, elan çok örgen bağışı yapılmasını tedarik etmek lazım. Zira enerjik organ plantasyonu maalesef haddinden fazla aşkın olmuyor. Çokça ayrımlı faktörler devreye giriyor. Arada Bir hastanın vericisi olduğu halde hasta makul olmuyor. Aza bağışını yükseltmek yer makul olanı. Bu dönemde hep vatandaşları bilinçlendirerek, uzuv bağışına kamçılamak ve ihsan bekleyen hastalara maltalık görünmek en iyisidir” ifadelerine meydan verdi.

Share: