Prof. Dr. Üner Kayabaş: “Koronavirüsü erkekler elan kilolu geçiriyor”

Prof. Dr. Üner Kayabaş: “Koronavirüsü erkekler daha aheste geçiriyor”

Sebebi ise muafiyet genlerinin yapısını bozan mutasyonlar

NİĞDE – Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tababet Fakültesi yoluyla yapılan araştırmada, gâh erkeklerin kullanılmamış kalem koronavirüsü (Covid-19) ağır atlanmasının, muafiyet genlerinin yapısını bozan mutasyonlardan kaynaklandığı belirlendi.

Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üner Kayabaş, Merkezi Araştırma Laboratuvarı’nda yaptığı açıklamada, koronavirüs ailesinin kısaca 50 yıldır insanları etkilediğinin bilindiğini söyledi. SARS-CoV2’nin (Covid-19) bu ailenin yedinci üyesi olduğunu, önce dördünün ise nezleyle kendini gösterdiğini tamlayan Kayabaş, Covid-19’un ölümlere kez açtığını ve vahim hastalık tablosu ortaya çıkardığını anlattı. Kayabaş, Covid-19’u taze ve hiçbir süreğen hastalığı olmayan erkeklerin kadınlardan elan ağırbaşlı geçirdiğini gözlemlediklerini aktararak, hazırladıkları projede bunun cevabını aradıklarını dile getirdi. Projede, literatürdeki eş ve kadınlar arasındaki muafiyet sistemini yönlendiren farklılıkların üstüne gittiklerini tabir fail Kayabaş şunları söyledi:

“gelişigüzel hastalığı sıfır 18-50 gözyaşı arasındaki Covid-19’u nâkil karı ve ayvaz hastaları bu çalışmaya dahil ettik. Sonuçta ilk defa bizim çalışmamızla ortaya konan bazı genlerde mutasyonlar belirleme ettik. Bunlardan 15’i ilk defa tayin edilen mutasyondu. Bu mutasyonlar, ilk defa Türkiye’den Acun Gen Bankası’na bildirildi. Artık hep haber insanlarınca, araştırdığımız 6 genden biri olan ‘ACE2 geninin şu bölgesindeki şu kod bire bir mutasyondur ve bu mutasyon ilk kez Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tababet Fakültesi’nin projesiyle tayin edilmiştir’ denilecek”.

Kayabaş, 6 karı ve 21 eş hastanın düz aldığı projenin kullanılmamış çalışmalara çırağ tutması açısından büyük olduğunu vurgulayarak, çalışmanın makalesinin Erciyes Medical Journal’dahi yayımlandığını belirtti.

29 mutasyonun 15’i ilk kez Türkiye’üstelik bizim çalışmamızla sınav edildi”

Proje yürütücüsü ve Tıbbi Biyoloji Ana Veri Dalı Akademisyen Doç. Dr. Dilara Fatma Akın ise projede Erciyes Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden bindi aldıklarını bildirdi. Projede vakayiname hastalığı mevcut ve sağlıklı olan iki takım üzerinde çalıştıklarına rapor eden Atak; “Kadınlar erkeklere göre virüs kaynaklı hastalıklara cebin henüz güçlülerdir, bu doğrusu tanıdık bire bir şey. Biz üstelik bunun acaba genom açısından etkisi lacerem diye baktık. Kadınların koromozom yapısı iki X, erkeklerinki ise X ve Y’den oluşuyor. X kromozomu üstünde kâin bağışıklık proteini adı verdiğimiz proteinler var. Kadınlarda iki X olmasından âlem alelhusus viral hastalıklara cebin henüz hararetli olmaları sebebi. Ama erkeklerde X kromozomun sayısı bire bir olmasından belde benzeri dezavantaj getiriyordu” ifadelerini kullandı. Atak, 6 gende araştırma yaptıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bu 6 geniş, hele SARS CoV2’nin âdem vücuduna girmesini sağlayıcı ACE2 reseptörü, gine bizim muaf proteinlerimiz olan TLR8, TLR7 adını verdiğimiz kocaman immün bağışıklık sistemi proteinleriydi. 6 gende 29 mutasyon dediğimiz, yani genin yapısını bozan değişimler bulduk. 29 mutasyonun 15’i ilk defa Türkiye’birlikte bizim çalışmamızla imtihan edildi. Bu 15 değişimden 6’sı ‘mas pozitif’ adı verdiğimiz yani sitokin fırtınasına giren erkeklerde mutasyon olduğunu gördük ve bunlarla ait kadınlarda rastgele değişiklik yoktu amma erkeklerde defekt olduğu sonucuna vardık. Gene bire bir genlerde kadınlar X kromozomunun fazla olmasından ufuk, cirim kendisine elan aşkın bağışıklık proteinine sahiplerken, erkeklerde tıpkı dezavantaj olduğunu gördük. Bu üstelik kadınların Covid’e alın elan kıvrak savaşmasını ve belki de gösterişli seyreden covid semptomlarından zinde kurtulmalarını sağladı.”

Share: