Saydam Tabaka nakli olan Bilge öğretmen öğrencilerine kavuşacağı günü bekliyor

Gözlerinin korneasındaki likit birikmesi dolayısıyla müşahede yetisini yüzde 80 oranında kaybeden temel sınıfı öğretmeni Bilgili Gezer, geçirdiği kornea nakli ameliyatı sonrası öğrencilerine gene kavuşacağı günün heyecanını yaşıyor.

Okul öncesi öğretmeni Gezer, hüzünden mutluluğa revan yolculuğunu AA muhabirine anlattı.

Yaklaşık 10 sene evvel rüyet problemlerinin başladığını, etraflı müddet teşhis konulamadığından hastalığının tedricen ilerlediğini anlatan Gezer, “10 yıldır ilerleyici benzeri rüyet kaybım oldu. Tıpkısı sene önceki Ankara Kent Hastanesi’hangi başvurdum ve tanılama konuldu. Gözümde ödem olduğu ve fuchs endotelyal kornea distrofisi diyerek isimlendirilen, korneadaki genişlik iç hücre katmanının tadilat geçirdiği aynı ayn hastalığı belirlendi.” diyerek konuştu.

Gezer, tanı sonrası kornea nakli gerektiği bilgisinin verildiğini ve çabucak otama planlamasının yapıldığını aktardı. Tanı konuluncaya büyüklüğünde güzeşte 10 yılda rüyet kaybının müstakbel seviyeye ulaştığını tamlayan Gezer, sözlerine şöyle devam etti:

“Nakil gerekiyordu, çünkü imdi rüyet seviyem düşmüştü. Artık özlük işini kendim göremez tıpkısı ağıl gelmiştim. Öğretmenlik muktedir olmak benim için haddinden fazla zordu. Hayatta kalabilmek, yalnız başına yetebilmek imdi haddinden fazla güçtü. Görme yetisini kaybetmeden görmenin ne büyüklüğünde zer olduğunu fark etmek olabilir değil. Haddinden Fazla birkaç görebiliyordum, öyle ki ‘Orada ayrımsız dikme, bir insan var.’ diyebiliyordum ama detayları göremiyordum.

Elimden geldiğince muallimlik yapmaya devam ettim ama daha çok yapamaz arkaç gelmiştim. Çünkü ayrımsız öğretmenin işi sadece bir şeyi anlatmak değil, benzeri zamanda duyguları rapor edebilmek, göz teması kurabilmek, öğrencilerin anlayıp anlamadıklarını görebilmek. Bu beni çokça üzüyordu. İnsanın vaktiyle yapabildiği şeyleri yapamaması, gördüklerini görememesi tahakküm. ‘Imdi hayatım bitti.’ dediğim noktada aktarım bana rüya, mum oldu. Verici bulundu ve ego yeniden görebileceğim üzere hayata döndüm.”

Gezer, öğrencilerinin dahi bu süreçte yer balaban destekçisi olduğunu tabir ederek, şu zaman bir tane gözüne aktarım yapıldığını, tıpkısı süre sonra yüzde 10 oranında görebildiği özge gözü amacıyla dahi kornea nakli planlandığını aktardı.

“Yüzde 100’e andıran görebiliyorum, tarifi cins sıfır ayrımsız mutluluk”

Aktarım yapılan gözünde müşahede seviyesinin çok bereketli olduğunu belirten Gezer, “Şu dakika yüzde 100’e yakın görebiliyorum, her işimi yapabiliyorum. Tarifi olabilir olmayan aynı mutluluk.” dedi.

Gezer, bu sürecin kendine çok şey kattığının altını çizerek, duygularını şöyle dile getirdi:

“Hayatta tek şeyin ertelenmemesi gerekiyor. Görebiliyor, yapabiliyorken hiçbir şeyi yarına bırakmamak lazım, seçkin şeyi çabucak devam etmek lazım. Hastaneden geçmiş çıktığımda hep üzere normal olan benim üzere yetişkin haline gelmişti. Şöyle ki, hastaneden taburcu olduğumda bahçede bir ağaç vardı, ego ağacın yaprağını gördüm. Bu önemli bir duyguydu.

Anneyim ve iki çocuğum var. Çor sürecinde bildirme nazik kaygım, onların ilerleyen günlerini görememek, büyüdüklerine şahit olamamaktı. Anılarımın, sadece onların çocukluk anılarıyla kısıtlı kalmasıydı. Zira, his dünyamızda görsel hafızanın çok şişman bir yeri var. Çocuklarımın biri 15, ötekisi 10 yaşında. Bu zamana kadar onların büyüdüklerine tanık oldum amma şayet nakil olamasaydım gelecek benim amacıyla aynı bilinmedik olacaktı. Çocuklarımın evlendiklerini, üniversiteden çıkışlı olduklarını ve nicelerini göremeyecektim. Şükürler olsun ki çıktı görebiliyorum. çıktı bile çocuklarımla ve birlik sevdiklerimle it canlı haddinden fazla yadigâr tasarruf etmek için yaşama daha sunturlu bakıyorum.”

“Tamam iyilik olduktan sonradan sair ameliyatı yapacağız”

Ankara Şehir Hastanesi Göz Kliniği Eğitim Bilimi ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Heyecan Âlem Kemer da hastalarının kendilerine başvurduğunda gözünün yöre tabakasındaki saydam alanda hazır para toplanması bulunduğunu, bunun dahi korneadaki “endotel” hücrelerin yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Bunun rüyet yetisinin azalmasına sefer açan ilerleyici tıpkı çor olduğunu aktaran Cihan Tümsekli, “Bu hastamızda bile ancak artan hücreleri naklettik. Eskiden saydam tabaka naklinde tamlık korneayı değiştiriyorduk, deminden ise yemeden içmeden korneanın neresi hasarlıysa orasını değiştiriyoruz. Bu hastamızda dahi anca yaptık.” dedi.

Kemer, bu uygulamanın makro avantajlar sağladığına dikkati çekerek, “Hoppadak korneanın tutkun kısmını değiştirdiğimizden ve hastada kendine ait artık nesiç kaldığından korneanın reddedilmesi engelleniyor, hastanın çabuk taburcu olması sağlanıyor. Hasta çokça güdük sürede görme yetisine kavuşabiliyor, daha birkaç deva kullandırılıyor.” diye konuştu.

Uygulamanın yapılabilmesi üzere hastanın yegâne sorununun kornea ile ilişkin olması gerektiğini dahi vurgulayan Âlem Kemer, öğretmen Bilgili Gezer’in aktarım sonrası genel keyif durumunun çokça bereketli olduğu bilgisini verdi.

Prof. Dr. Âlem Tümsekli, Hakim Gezer’in nakil yapılan gözünün yekpare iyileşmesinin arkası sıra gayrı gözünün de faaliyetler edileceğini anlattı.

Share: