Tarihi eğlek, Gaziantep’teki gümüş ticaretinin merkezi haline gelecek

Gaziantep’teki tarihi Şeker Hanı, restorasyon çalışmalarının arkası sıra sim imalat ve ticaretinin merkezi haline getirilecek.

Şahinbey ilçesi Karatarla Mahallesi’nde bulunan ve kentte dinç Güleç ailesinin hususi mülkiyeti olan yapının belediyeye devredilmesiyle handa yenileme çalışmalarına başlandı.

Restorasyon çalışmalarının peşi sıra eğin cani sim bezgi eşyası imalatı, altı kısmı ise sim ticaretinde kullanılacak dükkanlardan oluşacak yapının dışarıyla angajmanlı olan alanı ise kafeterya şeklinde tasarlanıyor. Böylece tarihi bina, ticaretin merkezi olmanın beraberinde turistik bir yapıya birlikte dönüştürülecek.

Hanın restorasyonunu özne Mimar Mehmet Cemil Açıkkol, AA muhabirine, hanın elan önceki zamanlarda ticaret merkezi olarak kullanıldığını, kendilerinin de yapıyı yine ayağa kaldırarak esasen ticari faaliyetlere hizmet etmesini sağlayacaklarını söyledi.

Gaziantep’in İpekyolu üstünde bulunması nedeniyle bölgede bir nice hanın olduğunu anımsatan Açıkkol, şöyle devam etti:

“Genelde hanlar içe çevrik, avluya bakan sisteme sahabe. Tedricen yapılan müdahaleler sonucunda anlaşılan deformasyonlar oluşmaya başlamıştı. Bu nedenle restore edilmeleri gerekiyordu. Yenileme sırasında kullanılmamış ayrımsız işlev verilerek yaşanır ağıl gelmesi gerekiyor. Burası Gümüşçüler Çarşısı yerine fonksiyon görecek ve gelen turistleri avlusunda ağırlayacak. Art katlarda gümüş işlerinin yapımı ve dökümü yapılacak. Ast katlarda da satışı ofisleri olacak. Yanda bulunan kısmı ise kafeterya haline getirerek avluyla bağlantısını sağlayacağız. Sonunda hem tatil hem da aksata imkanı sunulmuş olacak. Burası Gaziantep’te mevcut hanlar beyninde ayakta artan yapılardan biridir.”

Açıkkol, 200 yıllık geçmişi olan handaki restorasyon üzerinde etraflı devir çaba gider ettiklerini dile getirerek, hanın tarihi dokusuna beis vermeden çalışmalarını sürdürdüklerini rapor etti.

6 ayda restorasyonun tamamlanıp hizmete açılması planlanıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Dulda Aplikasyon ve Teftiş Bürosu Kat Başkanı Başkomutan Tasavvur Gürsel bile kentte kâin kültürel mirasları müzaheret etmek için yenileme çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

“Restore edilmedik han kalmasın” anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Gürsel, şunları kaydetti:

“Rastgele tarihi dokuyu kendine has değerleriyle yaşatmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda yapılan konak restorasyonları az daha tamamlandı. Buranın projelerini hızlıca hazırladık, onaylarını aldık, işe başladık. Gaziantep’te düzlük düz İpekyolu üzerindeki gizli, gerçekten bir eğlek. Gaziantep’in anadan görme el sanatlarının seçkin birinin değişik anlatıldığı handa, çarşı ve pazarlarımız var. Gümüş’ün Gaziantep’teki önemine ve bu çalışmaları anlatan, ziyaretçilerin da bunu deneyimlemesini sağlayacak aynı hanla buluşturacağız. Tahminî 6 ayda hanın restorasyonunu bitirip ziyarete açmayı planlıyoruz.”



Share: