TEDAVİ EDİLMEYEN DİŞ İLTİHABINDA ÖLÜMCÜL ‘MEDİASTİNİT’ RİSKİ

ADANA’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Ahşa Cerrahi Anabilim Dalı Akademisyen Doç. Dr. Alper Cebbar, otama edilmeyen diş iltihaplarının boyundan hor inerek ‘mediastinit’ denilen göğüs boşluğunda iltihaplanmaya neden olabileceğini söyledi. Bu durumun ölümsek tablolar oluşturduğuna dikkati çekici Orion, Serencam yıllarda pandemi döneminde diş muayenelerinin aksatılmasıyla azı apsesi kaynaklı ‘mediastinit’ vakalarında ayrımsız artım yaşanıyor dedi.

ÇÜ Tababet Fakültesi Balcalı Hastanesi Ahşa Cerrahi Anabilim Dalı Akademisyen Doç. Dr. Alper Cebbar, tedavi edilmeyen diş iltihabın bayağı inerek boyunda kabarık, kızarıklık ve yara kabil âraz verdiğini, daha bilahare ahşa boşluğunda birikmesiyle ‘mediastinit’ denilen ölümcül ayrımsız tabloyu oluşturduğunu kaydetti. Bu durumun enflüanza benzeri halsizlik, çığlık, yorgun hissetme kabilinden bulgularla ilinek vermeye başladığından tanılama konması it canlı aynı hadise olduğuna özen çekici Doç. Dr. Avcı, uyarılarda bulundu. Mediastinit vakalarının son yıllarda özellikle öğütücü diş apselerinden sonra görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Cebbar, Pandemi dönemi diş muayenelerinin aksatılmasıyla birlikte diş kaynaklı vakalarda artma yaşanıyor. Hastaların diş hekimlerinin başvuru ve kontrollerine uymamasından ortalık tedricen enfeksiyon durmaksızın yayılıp kötü akıllıca inerek ‘mediastinit’ dediğimiz sine boşluğunda iltihaplanmaya bozukluk oluyor. Hastalar, dişlerinde oluşacak tıpkısı enfeksiyonu özlük kendilerine otama etmeye çalışmamalı, kesinlikle tıpkısı diş hekimine başvurmalıdır diye niteleyerek konuştu.

‘GRİP BENZERİ BELİRTİLERLE BAŞLIYOR’

Grip tıpkısı belirtiler vermesi nedeniyle bu vakaların tanısının kip olduğunu ifade eden Doç. Dr. Avcı, Diş kaynaklı mediastinit işleyen tablonun çıplak benzeri semptomu namevcut. Mutat bir grip kabilinden halsizlik, şiddetli, güçsüz hissetme gibi bulgularla seyrediyor. Bu nedenle boynunda şişik, kızarıklık ve dokunaklı görülene büyüklüğünde hastaların bu durumu fark etmemesi geç kalmalarındaki arz iri faktör oluyor ifadesini kullandı.

’72 SAATTE ÖLÜME GÖTÜRÜYOR’

Döş boşluğundaki iltihaplanmanın 72 saat üzere gücük bir sürede hastayı ölüme götürebildiğinin altını çizen Doç. Dr. Alper Avcı, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı

Mediastenin enfekte olması vücudun sepsis denilen tabloya girmesine üstelik bozukluk oluyor. Bu dahi hastayı 72 saat üzere kısa bir sürede ölüme götürüyor. Bu süre zarfında hızlıca tanı konması, makul antibiyotik tedavisinin başlanması ve hastaya akıllıca şekilde akaçlama dediğimiz cerrahi müdahaleyle o bölgedeki iltihapların boşaltılması geçişsiz. Dişlerinde mesele olan hastaların ise rutin diş muayenelerini yaptırmaları, saptanabilecek ayrımsız diş enfeksiyonunun de otama ve takibinin aklık yapılması gerekiyor. Böylecene sonucu mediastinit olabilecek bire bir enfeksiyonun yayılmasının önüne yeniden önceki olunacaktır.

Share: