‘UYUMADAN ÖNCE SOBALAR MUHAKKAK SÖNDÜRÜLMELİ’

SİVAS Belediyesi İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı, Soba kaynaklı sâdır yangınlar genelde bacalarla alakalıdır. Bacalardaki birikintiler ve dumanın sobadan çekilmemesi sonucu sobada oluşan basıncın bile etkisiyle çıkan yangınlardır dedi. İtfaiye Amiri Ahmet Çelimli ise, Yatmadan ilk bu garip sobalar kesinlikle söndürülmeli. Gaflet esnasında yangın ayırt edilirse, ateşe müdahale adına evin birden infirak edilmesi gerekiyor diyerek konuştu.

Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı ve İtfaiye Amiri Ahmet Güçlü şita aylarına girilmesiyle alay malay evlerde ısınma gayeli kullanılan merhametsizce yakıtlı sobaların akilane kullanımı karşı açıklamalarda bulundu. Bursa’birlikte 9 kişinin hayatını kaybettiği yangını hatırlatarak uyarılarda bulunan İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı, şunları söyledi

Uzun müddet temizlenmemiş bacalar alım birikmesi nedeniyle tıkanacağından yaman tahliyesi yapamaz. Bu nedenle tıkanan bacalar içerisinde mübarek miktarda karbonmonoksit gazı oluşur. Bu da dumanı kavrayışsız teperek içeriye verir. Nedeniyle bu gibi davranışlar âdem açısından ağır sıklet ayrımsız buut oluşturmaktadır ve insanların hayatlarını kaybetmesine kat açmaktadır. Nedeni bacaların çirkin yapılması ve eğlenceli olarak temizlenmemesinden kaynaklıdır. Soba kaynaklı çıkan yangınlar genelde bacalarla alakalıdır. Bacalardaki birikintiler ve dumanın sobadan çekilmemesi sonucu sobada oluşan basıncın birlikte etkisiyle sâdır yangınlardır. Karbonmonoksit ise eş sakinlerini genelde uyuşturup, uykuya daldırarak akım kabiliyetlerini üstelik kısıtlar. Bu tip vaziyetler de ölüme sebebiyet veriyor. Bursa’daki yangını ekipler çokça çabuk söndürüyor amma karbonmonoksitin etkisiyle insanların ölümü gerçekleşiyor. Kendimizi, ailemizi, çocuklarımızı seviyorsak baca temizliğini kesinlikle yaptıralım. Kış mevsimine girdik. Vatandaşlarımız duygulu olsun.

‘SOBANIN SÖNDÜĞÜNDEN EMİN OLUNMALI’

Sivas Belediyesi İtfaiye Amiri Ahmet Güçlü de, Yatmadan önceki bu kök sobalar banko söndürülmelidir. Uyudukları ahit soba yeri geliyor kendiliğinden ateşleniyor ve karbonmonoksit gazı sızabiliyor. Bu şekilde ciddi ayrımsız uzanım oluşuyor. Bu yüzden ev sakinlerinin kesinlikle uyumadan geçmiş sobayı ağız ağıza söndürdüklerine güvenli olmaları gerekiyor. Dalgı esnasında ateş fark edilirse, ateşe müdahale adına evin çabucacık ayrılma edilmesi gerekiyor. Ayrıca dakikasında itfaiye ekiplerine marifet vermeleri gerekiyor. Görüngü adına mevrut ekiplere ise aklık ayrımsız şekilde vukuf verip yanan cismin hangi olduğunu üstelik söylemeleri cesim. Parçalanmamış tam ve bilinir benzeri bulunak vermeleri yangına müdahalede geç kalınmaması açısından vacip diye konuştu.

Share: