Yardım desteğiyle ürettikleri “hat eğesi”ni 7 ülkeye ihraç ediyorlar

Yozgat’ta araba mühendisi iki girişimcinin devletten aldığı armağan desteğiyle evcil imkanlarla ürettiği “kanal eğesi” (diş hekimlerinin geçek tedavisinde kullandığı maşa) 7 ülkeye satılıyor.

Yıldız Maharet Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden 2011’de mezun olan Temiz Kayım, ABD’nin Florida Üniversitesinde araba tasarımı üzerine 2013-2015 yılları arasında erdemli lisans yaptı.

Kayım, daha bilahare Kader Teknik Üniversitesinden arkadaşı Ahmet Başkumandan Motorcu ile diş tedavisinde beğenilen ve Türkiye’de tam üretimi yoksuz geçek eğesi (diş hekimlerinin kanal tedavisinde kullandığı aygıt) açığını durdurmak üzere faaliyet başlattı.

İlk olarak Yozgat Bozok Üniversitesi Teknopark bünyesinde ortaklık kuran taze girişimciler, AR-GE sürecinin arkası sıra hazırladıkları projeye KOSGEB ve TÜBİTAK’tan 450 bin lira mevhibe desteği aldı.

Kent merkezinde kurdukları bir tesiste biçim eğesi üreten 8 makine tasarlayan girişimciler, güdük sürede saf üretime geçerek sıkı içi ve dışına im satıyor.

50 garip nişane üretiliyor

Şirketin ortaklarından makine faziletli mühendisi Kayım, AA muhabirine, çalışmalara piyasadaki açığı görerek başladıklarını söyledi.

Türkiye’üstelik projeyi hazırladıkları 2015’te biçim eğesi üretimi olmadığını tamlayan Kayım, “Hat eğesini hazfetmek için makinesini da geliştirmemiz gerekti zira piyasada biçim eğesi üreten araba bulunmuyordu.” dedi.

Kayım, AR-GE sürecinin ardından kol üretime geçtiklerini anlatarak, “2 kişiyle başlayan projemiz şu anda 13 çalışanımızla bitmeme ediyor. Üretim makinelerimizin tamamı, bilcümle kodlamaları ve programlaması bize ilişik. Bu makinelerle 50 nev nişane üretiyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

7 ülkeye ihraç ediliyor

Yazı eğesinin diş hat tedavisinde makbul eser olduğunu nâkil Kayım, şunları kaydetti:

“Müşterimiz diş hekimleri ve uç diş sağlığı merkezleri. 2015’te bu kitap ağız ağıza ithal ediliyordu. Tığ bu ürünü yerlileştirmek amacıyla firmamızı kurduk. Bu amaçla da hem makinesini hem birlikte ürünlerimizi geliştirdik. Piyasada ithalatı mahsus aynı oranda durdurduğumuzu düşünüyoruz. Bu amaçla bile talih ekonomisine katkımız oldu, olmaya üstelik devam edecek. İran, Kazakistan, İtalya, İngiltere, Irak, Özbekistan ve Kosova’ya ihraç yapıyoruz.”

Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bozok Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Şenol Akın üstelik firmanın Bozok Teknopark’ın altyapısını kullandığını dile getirerek, “Alanında yaptığı üretimle Türkiye’deki önceki firmalardan. Bir teknopark şirketinin devlet ekonomisine pekâlâ yardım yapacağının yer domuzuna örneklerinden birisidir. Firma sahiplerini, bu girişimciliklerinden kontekst tebrik kartı ediyorum. Firmamızın büyümesi ve ekonomiye katkı yapması bizleri gururlandırıyor.” ifadelerini kullandı.

Share: