Yozgat’ta Okul Bahçesinde Kurulan Çiftlikte Öğrenciler Binicilik Eğitimi Alıyor

Yozgat’ta hususi aynı okulun bahçesinde kurulan beygir çiftliğinde öğrenciler ile isteyen vatandaşlara binicilik eğitimi veriliyor. Meslek Müdürü Ahmet Fahri Yaşar, “Bunun çok faydasını gördük. İnsanlara hayvan sevgisini aşıladık. Öğrencilerimiz bundan sonra atlarla o kadar haşır fesih oluyor ki geliyorlar karınlarını doyuruyorlar” dedi.

Yozgat’ta özel tıpkısı okulun bahçesinde kurulan çiftlikte, öğrenciler ile isteyen vatandaşlara binicilik eğitimi veriliyor. 4 yıl evvel kurulan çiftlik içerisinde binicilik yetişek alanında anaokulundan, ortaöğretim akıbet derslik öğrencisine kadar yekpare öğrenciler, haftada tıpkı saat binicilik eğitimi alıyor.

Beygir çiftliğine ilk bala biniciler amacıyla Amasya’dan özel yetiştirilen iki adet Fellah atı, bire bir skor Rahvan beygir getirildi. Atlar amacıyla özel ahırlar yapıldı, doğuştan at meraklısı olan, tafsilatlı yıllar beygir yetiştiriciliği özne Gaye Bozkurt eliyle atların bakımı yapılırken, okulun farklı personeline da atların günce bakımı, temizliği, binicilik üzerine üstelik eğitim çalışması yürütüldü. Dolay çalışmaların arkası sıra okulda başlayan binicilik eğitimlerine öğrencilerin yanında velilerinin dahi büyük ilişki gösterdiği kaydedildi.

“BURADA FENA HÂLDE YARIŞLAR DÜZENLENMİŞ”

Yozgat’ta atçılık ile ilgilendiren bire bir araştırı yaptıklarını belirten Yaşar, şu bilgileri verdi:

“Bu faaliyette başlamamızdaki meram civar illerde bütün hemencek derhâl çevremizdeki illerde at çiftliği vardı. İnsanlar buraya gidip fena hâlde geçenek geçiriyordu. Özge illerdeki özel okullar incelediğimizde çevremizdeki illerin çoğunda şu anda okullarda hakeza tıpkı çiftliğin olduğunu gördük. Bunlarla ilgili insanlarla görüştükten sonradan şunu öğrendik ki; 30-40 sene önceki ilimizde Kırıklı bölgesinde alelade ağır sıklet atçılık işlemleri işlenmiş. Burada pir yarışlar aranje. Yani şehrimizde bu kültürün olduğunu gördük. Çevremizde baktığımızda Sorgun’dahi yarış atları yetiştiriliyor. Burada tıpkısı şekilde biraz parça birlikte bu işi eden kom olduğunu gördük. Bu şekilde ilgi duymaya başladım. 4 sene geçmiş altyapıyı oluşturup okulumuzun alanı geniş olduğu üzere burada tıpkısı bölgeyi ayırdık. Bire Bir manej yaptırdık, dam yaptırdık geçmiş evvel civardaki illerden atlar topladık, ilk önceleri 3 tane atımız vardı. Elan sonraları bu atlarımız 20’ye kadar artık amma sonraları 20 atın çok olduğunu gördük. Bunları civardaki çiftliklere kişi olarak bıraktık. Şu anda çiftliğimizde genellikle 4-5 çıngı atımız var.”

“HAFTADA BİR SAAT ÖĞRENCİLERİMİZE IBRET NAMINA BUNU GETİRİYORUZ”

Amaçlarının öğrencilere binicilik öğretmenin birlikte efsanevi sevgisini bile aşılamak olduğunu aktaran Ekol Müdürü Yaşar, “Okulumuzdaki yavrularımız 36 aylıktan başlıyor, 12 sınıfa büyüklüğünde öğrencilerimiz var. Bunları öğüt kendisine koyduk. Haftada tıpkısı saat öğrencilerimize öğüt yerine bunu getiriyoruz. Burada geçmiş önce ekipmanı tanıtıyoruz. Güvenlik önlemleri alındıktan sonraları, asayiş önlemleri altında buradaki işiyle birlik uğraşan, iri olan insanlarımız, çalışanlarımız atlara bindiriyorlar” diye niteleyerek konuştu.

“İNSANLARA HAYVAN SEVGİSİNİ AŞILADIK”

“Bunun haddinden fazla faydasını gördük” diyen Yaşar, “İnsanlara hayvan sevgisini aşıladık. Öğrencilerimiz bundan sonra atlarla o kadar haşır tevzi oluyor ki geliyorlar karınlarını doyuruyorlar. Hayvanlara dokunmayı öğrendiler. Hayvan sevgisi öğrendiler. Henüz sonradan bu öğrencelerimizden bilahare velilerimiz da bu işle ilgilenmeye başladı. Velilerimizde gelmeye başladı. Şehirde bu derece derece yayıldı. Şehrimizden, ilçelerden dede binmeye, atı görmeye o kadar çokça koca gelmeye başladı ki bu birlikte bize büyük bir mutluluk verdi. Şehrimizde adamakilli tıpkı hava oldu, içtimai bire bir hayatiyet oldu. Şu anda şehrimizde bulunan alelhusus polis okulu ve üniversitedeki taze arkadaşlar hafta sonları akşamüstleri geliyorlar. Burada adamakilli ahit geçiriyorlar. Burada bize tıpkısı mutluluk veriyor” ifadelerini kullandı.

Share: