Kayseri haberleri… Savunma Endüstri Sempozyumu ve Sergisi Kayseri’de başladı – MHP Umumi Başbuğ Yardımcısı Özdemir

Savunma Sanayii Komutan Yardımcısı Serdar Demirel, “Patırtı olmayan tek bir sınırımız de namevcut. Bizim mutlak savaşa amade olmamız gerekiyor. Şaşırtı etkisi yaratacak silahlarımızın olması gerekiyor ve bunu umum birliğiyle aynı milli mesele haline getirmemiz gerekiyor.” dedi.

TMMOB hesabına Makina Mühendisleri Odası (MMO) yürütücülüğünde düzenlenen “Defans Endüstri Sempozyumu ve Sergisi 2022”, Kayseri’dahi Erciyes Hars Merkezi’nde başladı.

Çok sayıda gurur ve kuruluşun desteğiyle düzenlenen sempozyumun temel teması bu sene “Akademik Icraat Işığında Yerlileştirme Faaliyetleri” kendisine belirlendi.

Programda konuşan Defans Sanayii Başkan Yardımcısı Başkumandan Demirel, Ukrayna’da yaşanan savaşın kaderini değiştiren unsurlardan birinin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Şu anda geldiğimiz noktada şunu görüyoruz daha çok arkasından kovalayan değil, sizin önde gitmeniz gerekiyor. Bugün eğer ki ‘Ukrayna’birlikte yaşanan savaşın kaderini değiştiren unsurlardan biri nedir?’ diye niteleyerek sorarsanız ki bu soruyu üstelik Türkiye’dahi sormayalım, gidelim Türkiye dışında, dünyanın temas durumunda soralım, size Türkiye’den revan, oyunu değiştiren silahlar olduğunu söyleyecekler. Şaşırtı etkisi yüce. Kullanılmamış efkâr, kendinizi koruyacak, caydıracak yıpranmamış silahlarla gelmeniz gerekiyor. İşte yerlileştirme dediğimiz zaman ben aslında buradaki bu akademik çevreden da bunu anlamalarını istiyorum. Yerlileşme dediğimiz antlaşma değişik insansız çekicilik araçları geliştirelim, ayrımlı insansız deniz araçlarını geliştirelim, robotlara çalışalım, robotik çalışalım evet bile benim şu anda hayal edemediğim, söyleyemediğim, aklıma gelmeyen ilk defa sizden dinleyip anlamaya çalışacağım yeni teknolojiler üretelim. Çünkü acun imdi haddinden fazla daha itimatsız aynı kayran ve şayet ki hayatta eğleşmek istiyorsak ki Türkiye’nin çevresine baktığınız zaman birlikte ayrımsız biberli çemberiyle kuşatılmış olduğunu göreceksiniz. Çatışma olmayan yegâne aynı sınırımız de namevcut. Bizim katiyen savaşa amade olmamız gerekiyor. Şaşırtı etkisi yaratacak silahlarımızın olması gerekiyor ve bunu el birliğiyle tıpkı milli mesele haline getirmemiz gerekiyor.”

“Yerlilik ve millilik konusunda geldiğimiz adım muhteşem”

Milli Savuma Bakanlığı Ustalık Hizmetler Umumi Müdürü Ferik Hüseyin Esrar ise savunma yayın ve teknolojilerinin ülkeler ortada transferinin kâh durumlarda muteber gizli ve açık ambargolar aracılığıyla benzeri politik müeyyide uzlaştırıcı yerine kullanıldığına şehadet ettiklerini söyledi.

Tütün, bu kaynak ışığında Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçlarının tafsilatlı dönemde emniyetli ve kararlı biçimde karşılanması üzere kendiliğinden tam eleştiri uygulayım bilimi malzeme ve sistemleri daraç ortamında üretebilen tıpkısı savunma sanayinin oluşturulmasının mecburi olduğunu belirtti.

2000 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu eleştiri bütün, materyal ve teknolojilerin maksimal ölçüde elverişsiz içinden karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için özellikle Defans Sanayi Başkanlığı, tıkır kuruluşları ve askeri fabrikalar atılmak için hesaplı hız ve faaliyetler neticesinde 2002’bile yüzde 20’lerde olan yerlilik ve millilik oranının günümüzde kestirmece yüzde 80’lere ulaştığına dikkati çeken Yaman, şunları kaydetti:

“Yerlilik ve millilik konusunda geldiğimiz aşama önemlidir. Ancak yolumuzun bibi mufassal ve artık yokuşun haddinden fazla henüz yalman olduğunu gözden kaçırmamalıyız. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu herhangi bir türlü defans ürününün maksimum ölçüde yerli ve milli defans sanayinden karşılanması, TSK, uran ve darülfünun üçlüsünün beyninde neva sağlanmasına bağlıdır. Defans sektörünün vazgeçilmezi olan Ar-Ge mühendislik, dizayn kabiliyeti ve çözümleme dendiğinde üniversiteler ve doğal namına akademisyenlerimiz öne çıkmaktadır. Üniversitelerimizin savunma sektörüne uzman herif kaynağı yetiştirerek vatani görevini fazlasıyla yapmakta olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Bilgelik ve teknoloji düzeyimizin gelişmesinde avangart olan üniversitelerimizin hem âdem kaynağı yetiştirilmesindeki hem birlikte mühendislik çözümlerine yönelik akla yatkın zeminler oluşturmadaki payını takdirle karşıladığımızı vurgulamak isteriz. İleri uygulayım bilimi kullanan defans sanayinin ayrıksı sektörlerin yönlendirilmesi ve geliştirilmesi üzere üniversite endüstri ve tedbir makamları arasındaki erişimin etkin ve kontekst içerisinde kurulması eleştiri hale gelmiştir.”

MHP Umumi Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir ise “defans” denildiğinde bugün akla yalnızca zırh sistemlerinin gelmemesi gerektiğini, düşünebilen, komut alabilen veya komutsuz şekilde kendisine sunulan görevi ifa edebilen makinelere birlikte ihtiyaç duyulan aynı çağda yaşadıklarını anlattı.

Savunma sanayinde eli dallı güllü olanın bölgesel ve toptan düzeyde sözünün daha aşkın geçtiğini dile getiren Özdemir, “Potansiyelinizle birlikte hem bölgesel hem de küresel gelişmelere müdahale etme noktasındaki kudretiniz kim bunların kâffesi sizin bağımsızlığınızla alakalıdır, benzeri bakıma bağımsızlığımızı pekiştirme ve himaye kudretiniz benzeri oranda yükselmiş oluyor. İşte zaman gelinen aşamada yavaş yavaş defans sanayimizdeki yerlilik oranının arttırılmış olması kim gâh rakamlara bakarak haddinden fazla şükür yüzdelik 80’lere çıkarıldığı rapor ediliyor, yüzde 80’lere çıkarılmış olması Türkiye açısından düzenlenen lehçe ve global siyasette elimizin sebep zinde olduğu sorusunun benzeri başka cevabı.” diye niteleyerek konuştu.

TMMOB Araba Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener ise domestik üretim konusunun önemi ve dışa bağımlılığın yanlışlığının, odaları ve TMMOB aracılığıyla 1970’lerden bu yana dile getirildiğini anlattı.

Yerli üretim derken yabancı tekellerin hazırlık zincirlerine merbut namına ülkede yapılan ayrımsız üretimi kastetmediklerini kaydeden Yener, üretilen ürünlerin araştırı ve ihya süreçlerine, tasarımından fikri mülkiyetine, nişancı haklarına ve satışına kadar bütün süreçlerin sahibi oluşmak gerektiğine işaret ettiklerini aktardı.

Programda Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Şehremini Memduh Büyükkılıç ve MMO Kayseri Bölüm Başkanı Süleyman Varol üstelik danışma yaparak, yerlileşmenin önemine değindi.

Üç periyot sürecek ve 16 oturumda 64 bildirinin yayınlanacağı sempozyumda Makine ve Kimya Endüstrisi marifetiyle üretilen cebe ve mühimmatlar bile sergileniyor.

Share: