Artvin kültür konuşma haberleri | Artvin’de elma pekmezi anadan görme yöntemlerle yapılıyor

Artvin’de elma pekmezi anadan görme yöntemlerle yapılıyor

ARTVİN – Artvin’in ‘Sakin Şehir’ ünvanlı Şavşat ilçesinde elma pekmezi havza halkı aracılığıyla yüzyıllardır anadan görme yöntemlerle yapılıyor.

İlçeye merbut bin 600 rakımlı Çadır köyünde yaşayanlar herhangi bir yıl geleneksel yöntemlerle elma pekmezi yapıyor. Köylüler topladıkları elmaları bir nice işlemden geçirerek pekmez haline getiriyor.

Geleneksel yöntemlerle atalarından gelen kültürü yaşatan Deri köyü sakinleri pekmezin; anemi, bronşit, grip başta koyulmak amacıyla bir nice hastalığa ferah geldiğini belirtiyor. Köyün kadınları yoluyla imece usulü adına yapılan elma pekmezinin hazırlanışını anlatan Leyle Esrar (47), “Zat elmamız, ne şekeri var ne yardım ilacı var. Tamamen uzvi elmalarımız. Aynı haddinden fazla aşamadan sabık elma pekmezi değme zaman sofralarda yerini alır” dedi.

Elma pekmezi yapımının atalarından gelen bire bir anane olduğu belirten Göksel Kayaç (61), “Elmalar iyice yıkanır, daha sonradan elmaların üzerinde olan çürükleri bıçak yardımıyla seçeriz. Sonraları pişmesi üzere kazanlara koyarız aynı müddet ateşte güzel pişer. Elan sonraları tekrar anadan görme olan umum yapımı malzemelerle kaynamış elmaları katkısız işleminde geçiriyoruz. Henüz sonraları yine kaynatarak pekmez kıvamına gelmesini sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kıvamında pişen pekmezler sofralarda yerini almak üzere kavanozlara koyulurken, imece usulü gerçekleşen bu muamelat köylüler beyninde karşılık şekilde paylaşılıyor. Kimi kışlık yiyecek yapıyor, birtakım ise nazik şehirde hararetli çocuklarına gönderiyor.

Share: