Nohut üretiminde bu yıl yüzde 22,1’lik artma bekleniyor

Türkiye’nin ciharıyek yanı sıra hasadı bitmeme eden nohutta üretimin bu yıl güzeşte yıla nazaran yüzde 22,1 artarak 580 bin tona ulaşması bekleniyor.

AA muhabirinin Ekincilik ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, nohut, yetiştirilmesi çok zahmetli olmadığı, Anadolu’de kıraç alanlarda de ekilebildiği üzere çiftçiler aracılığıyla yeğleme ediliyor.

Tohumları kurumadan yeşil kendisine üstelik tüketilebilen nohut, kurutulmuş şekilde özellikle şita aylarında yemek kendisine sofraları süslüyor. Nohutta 2020/2021 pazarlama yılı mikro içi kullanım miktarı 509 bin ton, kişi başı tüketim almanak 5,1 kilogram, sürücü belgesi oranı ise yüzdelik 122,3 düzeyinde gerçekleşti.

Son 5 almanak sayı farkı nohut üretimi ülkede 567 bin tonu bulurken sayı farkı verim dekar başına 116 kilogram düzeyinde hesaplandı.

Türkiye İstatistik Kurumunun tahmini kapsamında 2022 yılı nohut üretiminin bu sene geçen yıla göre yüzdelik 22,1 artışla 580 bin ton düzeyinde olacağı öngörüldü. Güzeşte sene 475 bin titrem nohut üretimi gerçekleşmişti.

Üretimin iri bölümü İç Anadolu’daki 6 şehirde

Türkiye’birlikte nohut üretimi korkulu kendisine Ankara, Yozgat, Kırşehir, Konya, Karaman ve Çorum’birlikte yapılıyor. Türkiye güzeşte sene yüzdelik 14 ile sunma çokça İran’a nohut ihracatı yaptı. İran’ı yüzdelik 8’er ile Pakistan ve Suriye, yüzde 6 ile Irak strateji etti.

Bu yılın ocak-haziran döneminde ise ihracatta Irak, Azerbaycan, Lübnan ve Gürcistan dikkati çekti. Bu dönemde Irak ihracatta yüzde 71’lik kıyasla geçmiş sırada vadi alırken bu ülkeyi yüzde 12 ile Azerbaycan, yüzdelik 9 ile Lübnan ve yüzde 6 ile Gürcistan izledi.

“Ülkemiz baklagillerin jen merkezi yerinde”

Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda kendine yeten tıpkısı büyüklük olmanın, zaman gelinen noktada büyük önem taşıdığını söyledi.

Kendine yeten aynı talih olabilmek amacıyla bile yavru ihtiyacının mikro içinden karşılanmasını gereklilik kendisine gördüklerini vurgulayan Kirişci, tarla bitkilerinde 911 yerel ve milli çeşidin tescil ettirildiğini bildirdi.

Kirişci, tescillenen 94 çeşidin nohut, cılız fasulye, yasmık kadar yemeklik kuş yemi baklagiller olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Ülkemiz özellikle nohut görünmek için baklagillerin jen merkezi durumundadır. Baklagiller; istihdama olan katkıları, ihracat potansiyelleri, teşrinievvel nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının azaltılmasında etkili olmaları dolayısıyla mehabetli bir üründür.”

Share: