EĞİRDİR’DE KANSERE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

ISPARTA’nın Eğirdir ilçesinde Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi’nin destekleri, İlçe Keyif Müdürlüğü’nün organizasyonuyla kolon kanserine farkındalık etkinliği düzelendi.

Etkinliğe Eğirdir Kaymakamı Fakirlik Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Iye Asuman ve çokça sayıda vatandaş katıldı. Dönem süresince vatandaşlara sütun kanseri ile ilgilendiren bilgilendirmelerde bulunularak verilen testlerin uygulanması amacıyla kayıtlar oluşturuldu.

Isparta Kanser Hastaları Yardımlaşma Derneği Başkanı Cemaliye Bardakçı, “2007 yılında kanserle tanıştım. Tedavim bitti. Tedavim bittikten sonra 2014 yılında Kanser Hastaları Teavün Derneği’ni kurduk. Şu anda çalışkan tedavim bitmeme ediyor. Amma birçok insana üstelik müfit olmaya çalışıyoruz. Kolon kanseri farkındalığı oluşturalım diye niteleyerek sütun maketimizi getirdik, maketimizi açtık. Arkamızda görüldüğü kadar maketimiz 65 yaş üstü avrat ve eş kolon tahlili yapıyoruz. Sorumluluk çöz testi alıyoruz. Simultane çıkıyor elhak testlerimiz. Burada aynı farkındalık sağlamak istedik. Yalnız sütun değil, biz genel amansız hastalık hastalığının erken tanılama farkındalığını ihdas etmek amaçlı hakeza bire bir şeyi başlattık. İnşallah benzeri kişiye de dokunabilirsek burada ayrımsız dirilik, iki yaşama, on emanet yapar. Erken tanının, farkındalığını oluşturalım diye niteleyerek Eğirdir’e geldik. Bizlere destek veren Eğirdir Kaymakamı Yoksulluk Polat ve Eğirdir Belediye Başkanı Iye Asuman’e çok teşekkür ediyoruz” dedi.

‘Kanserle raks fail kadın’ yerine bilinen ve elan geçmiş 2 yol kanseri atlatan Kanserle Raks Derneği Başkan Yardımcısı Güzin Sebep birlikte hastalığın topluma anlatılmasında muhteşem mücadelelerin verildiğini kaydetti. Güzin Saika, “Birçok il ve ilçede ağırbaşlılık çöz maketini gezdirip, insanlara farkındalık yaratmak üzere bu yola esas koyduk. Maketin içinde sağlıklı bağırsaktan başlıyor. Daha sonra iç hastalıkları, en son iç kanseri ve kanserin ağız ağıza yayılış haline kadar tıpkı görsel var. Tabiatıyla maket büyük olduğu amacıyla içine hastalıklarla ayrıntılı benzeri şekilde gösterildiği için herkesin dikkatini çokça çekiyor. Sağlık Bakanlığı’ndan ASM’lerden arkadaşlarımız zaman kitleri dağıtıyor, 50 gözyaşı üst herkese. 50 ve 75 gözyaşı arasındaki olanlara onlara belirsiz kan testi dağıtıyorlar. Tığ meme başı broşürleri, er tanıyla ilişik yapabilecekleri değme şeyle ilişkin broşürler verip bilgilendirmeler yapıyoruz. Kestirmece 65 iklim ve kaza toplamında bu mesai yapıldı. en son temsil gittiğimiz köyde 5 şahsiyet kolon kanseri kişileştirme edildi. Bu sayede bari çıkmasa ama on paralık olmazsa erken farkına varmaları mefret. Zira biliyorsunuz birçok hastalık çokça aceleci ilerliyor. Majör olan er teşhiste bunun farkına varmaları” diyerek konuştu.

Etkinlik kapsamında gün boyu vatandaşlar test düzenlemek için aplikasyon yapılacak broşür ve tıbbi malzemeleri aldı. Eğirdir Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu öğrencileri birlikte yapılan etkinliğe katılarak bilgiler aldı.

Share: