Bolu’da EGEDES uygulaması yapılıyor

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, susturucu muayenesi yaptırmayan araçların trafik akışını aksatmadan kendi kendine kendisine tespit edilebilmesi için geliştirilen Susturucu Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) Projesi kapsamında, ” İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı” konumunda olan Bolu’de uygulama gerçekleştiriliyor.

ASELSAN NAN tarafından yerel, milli yazılım ve uygulayım bilimi kullanılarak geliştirilen Müteharrik Plak Tanıma Sistemi (MPTS) cihazlarının yerleştirildiği EGEDES ara bulucu, Rum Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli, Yeniçağa, Dörtdivan ve Gerede kesimleri ile D-100 ve D-750 yağız yolunun Bolu memleket sınırı içinde artan kısımlarında dönüşümlü teftiş yapıyor.

Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin kontrolünde gerçekleştirilen denetimlerde, egzoz muayenesini yaptırmayan araçlar gerek park gerekse reviş halindeyken plakalarından belirleme ediliyor.

“Gelişen teknolojiyle denetimler daha metin, acul ve falsosuz yapılıyor”

Projeye ilişkin AA muhabirine hikmet veren Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Oğuzhan Kurt, gelişen teknolojiyle gerçekleştirilen denetimlerin henüz metin, aceleci ve falsosuz şekilde yapıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gelişigüzel alanda gelişen ve büyüyen Türkiye’nin teknolojik anlamda da çok iri atılımlar gösterdiğini anlatan Kurt, “Teknolojiden bile faydalandığımız üzere verilerimiz henüz zinde, güvenli ve elan ameliye çözümler getiriyor bize. Herkes, ASELSAN’ın geliştirdiği yazılım yoluyla genel ağ üzerinden sisteme tanımlanmış olan açacak plakalarını sorguluyor. Araçla ilişik temas cins bilgiyi edinebiliyor. Bizimle ilgili olan kısımda da egzoz ölçümünü yaptırıp yaptırmadığı bilgisini cihazımız vasıta altına alıyor. Susturucu çıkarma ölçümü yapılmamışsa bununla ilişik yasal müeyyide başlatılıyor.” diye konuştu.

Kara yolları güvenliği açısından ehemmiyet arz fail EGEDES’i il genelindeki tüm yollarda kullanabildiklerini dile getiren Kurt, “Bolu, bilindiği kabilinden otoyol bağlantıları ile iri şehirlerimize çok mail benzeri lokasyonda. Bu anlamda trafik geçişi ve yoğunluğu çok aşkın. Bolu’nun umumi yerine trafiğinin ağırbaşlı olduğu yerlerde, otobanda ve ayrıksı ululuk yollarında ekiplerimiz egzozla ilişik çalışmayı rutin namına gerçekleştirecek.” dedi.

Aldanmaz, amaçlarının vatandaşları bilgilendirmek ve susturucu muayenesini yaptırmaya kamçılamak olduğunu kaydetti.



Share: