Aylin Nazlıaka, CHP’nin Muhtarlarla İlgili Politikalarını Anlattı: “Türkiye Muhtarlar Birliği’ni Kuracağız”

CHP Eş Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadınların muhtarlıklarda latif ve seçilme hakkını kazanmasının 89. sene dönümünde, partisinin muhtarlarla ilgilendiren politikasını açıkladı. Nazlıaka, “Muhtarlarla ilgilendiren 82 ayrı yasa var. Biz, bunu ‘Muhtarlık Kanunu’ adı altında tek tıpkı yasa etrafında toplayacağız. Türkiye Muhtarlar Birliği’ni kuracağız. Böylece muhtarlarımız, düzenli aynı mücadeleyi henüz rahat sürdürebilecek” dedi.

CHP Avrat Kolları, kadınların karye akbaba heyetleri ve muhtarlıklarda güzel ve seçilme hakkı kazanmasının 89. yıl dönümü nedeniyle bugün 81 devlet ve 973 ilçede eş anlı matbuat açıklamaları yaptı. Eş Kolları Umumi Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Bartın İl Başkanlığı’ndaki matbuat açıklamasında konuştu.

“Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen akreditasyon namına hala katetmemiz gereken çokça küşayiş var. 2019 yılında yapılan domestik seçimlerde 50 bin 217 muhtarın bin 71’i eş. Çabucak seçilen muhtarların yüzdelik 2’si avrat” diyen Nazlıaka, şunları söyledi:

“HANGİ EVDE DERT, HANGİ EVDE CILT EŞME, SUNMA İYİ BİLENLER MUHTARLARDIR”

“Hatırlayacaksınız, partimiz, Politik Partiler Yasası’nda farklılık öngören tıpkı kanun metnini parlamentoya sunmuştu. Bu yasa önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bizler, Cumhuriyet Ahali Partililer, muhtarlığın demokrasinin destek olduğunu haddinden fazla mebzul biliyoruz. Muhtarlarımızın halkın derdini genişlik ferah bilenler olduğunu bile biliyoruz. Sonsuz halkla andıran temasta oldukları üzere ne evde dernek var, cenaze var; ne habbe tenceresinde veca pinar, ne lüp tenceresinde cilt kaynarca, sunu mebzul bilenler muhtarlardır. Eş muhtarlar, halkın, derdini henüz bol anlatabildiği profiller oluyor. Çünkü kadınların uzlaşmacı ve çözüm yetiştirici kişiliği zımnında mesail elan süssüz çözülebiliyor. O yüzden fiyat temsilinden katiyen vazgeçmeyeceğiz.

“‘TÜRKİYE VİZYONU’ DİYE BİR ŞEYDEN BAHSEDİYORLAR. EVET SEN CUMHURİYET KELİMESİNİ NİYE KALDIRIYORSUN”

Eşitlik kelimesi, lafız dağarcıklarında bulunmayan. Böyle bire bir söz bilmiyorlar. AKP’nin Avrat Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir, huruç diyor ki ‘Türkiye Yüzyılı vizyonunun bildirme muhteşem parçası kadınlar olacak’. Son günlerde ‘Türkiye vizyonu’ diye niteleyerek benzeri şeyden bahsediyorlar. ya sen cumhuriyet kelimesini niçin kaldırıyorsun? ‘Türkiye Cumhuriyeti vizyonu’ diyebilirsin. Ama tığ biliyoruz kim bunların Cumhuriyet Altını’le de Cumhuriyet değerleriyle de derdi var. Onun için böyle diyor. Ayşe Keşir, ‘Bu vizyonun odağında kadınlar olacak’ diyor. Buna sebep inanalım tığ? Bir tarafta kadınlara müteveccih şiddet yordam kesmeden devam ederken İstanbul Sözleşmesi’ni erk feshetti. O antlaşma tığ, iktidarın ne vizyonuna inanalım? 2023 Yılı Biçim Bütçe Kanunu Teklifi’nde kadınların güçlendirilmesi üzere avrat başına 50 TL ayıran iktidarın vizyonu ortadadır.

MUHTARLARLA İLGİLİ 10 MADDE

Muhtarlarla ilgilendiren 82 ayrı kanun var. Tığ, bunu ‘Muhtarlık Kanunu’ adı altında tek ayrımsız yasa etrafında toplayacağız. Muhtarlar için bile mürekkep fikir pusulası kullanılacak. Belediyelerin tıpkı binası var ama muhtarların muhtarlık evi namevcut. Muhtarlıklara yardımcı çağ personeli tahsis edeceğiz. Kaldırılan karye hukuksal kişiliklerini yeniden oluşturacağız. Muhtarların ayrı bire bir bütçesi bulunmayan. Bunu üstelik gölge etmek üzere muhtarların bir bütçesi olması gerektiğini düşünüyoruz. Içtimai yardımlar muhtarlar aracılığıyla dağıtılacak. Belediye meclislerinde muhtarların seçildiği mahalleyle ilişik kararlar çıkıyor, fakat muhtarların bundan haberi olmuyor. Eğer o mahalle ve köyle ilgilendiren karar alınacaksa muhtarlarımız dahi o toplantıya nida edilecek, küçümseme ve yetki hakkı olacak. Türkiye Muhtarlar Birliği’ni kuracağız. Sonunda muhtarlarımız, birleştirme bir mücadeleyi elan şen sürdürebilecek. Kadını çabucak ‘annelik’ üzerinden tarifleyen, ‘Anne olmayan eş az kadındır’ cümleleri kuran bu zihniyeti sandığa gömmek için geçmiş seçimlerde iktidara geliyoruz.”

Share: