Diyarbakır’da bu zaman 253 bin titrem mısır üretilmesi bekleniyor

Türkiye’nin büyük tarım merkezlerinden Diyarbakır’da bu sene mısır rekoltesinin 253 bin ton namına gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Ekim eskiden bölgenin yeterince yağmur alması ve sulama sürecinde dava yaşanmaması, Diyarbakır’ın ekincilik deseni zarfında şanlı tıpkısı yere eş olan mısırın üretimine olumlu yansıdı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bu yıl Diyarbakır’da 177 bin 636 dekarda ekimi yapılan mısırda kısaca 253 bin titrem nişane elde edilmesi öngörülüyor.

Merkez Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, AA muhabirine, ilçelerinde akdarı hasadının tamamlanmak için olduğunu söyledi.

Son 3 yılda nitelikli tohumların kullanılması, sulama tekniklerinin gelişmesi ve çiftçilerin aldıkları eğitimler yardımıyla akdarı veriminin arttığını dile getiren İskenderoğlu, ilçelerinde 2006’da dekar başına 900-1000 kilogram akdarı alırken sonuç yıllarda bu miktarın ortalama 1500 kilograma çıktığını belirtti.

Geçen yıl yağışsızlık nedeniyle ürün kaybı yaşandığını ifade eden İskenderoğlu, bu yıl ilk teşrin döneminin yağışlı geçtiğini ve verimin arttığını söyledi.

İskenderoğlu, şöyle konuştu:

“Mısırın verimi bu yıl güzeşte yıla göre elan ferah. Sabık yıl akdarı verim ortalamamız dekara tahminî 1300 kilo civarındayken bu sene 1500 kilogram civarında. Bittabi verim artışının olması çiftçimizin cebine doğrudan yansıdı, çiftçinin refahı ve geliri yükselmiş oldu. Dolayısıyla dikici kıvançlı.”

İlçedeki sulu tarım arazilerinin tıpkısı kısmının Devegeçidi Barajı sulama havzasında kayran aldığını ve Ihtişam Akarsu İşleri 10. Toprak Müdürlüğünün kuraklık nedeniyle yaşanan sıkıntıyı barajdan baraja su aktararak çözdüğüne dikkati çekici İskenderoğlu, yetkililere teşekkürname etti.

İskenderoğlu, bu sene akdarı ilk teşrin alanında azalma olduğunu, bu durumun hem münavebeden hem bile çiftçilerin güzeşte sene elde ettikleri idrak zımnında pamuğa yönelmesinden kaynaklandığını söyledi.

İlçeye bağlı rustik Çimenler Mahallesi’nden maraba Salih Çimen dahi tahminî 160 dönüm tarlada buğday, cehre ve darı ekimi yaptığını belirtti.

Bu sene 60 dekarda darı yetiştirdiğini dile getiren Çimen, şunları kaydetti:

“Uğraştık, çabaladık, alın teri döktük. Demin biçime başladık. Suret zamanı bütün çiftçiler memnun. Sonuçta 6-7 kamer verilen emeğin karşılığını şimdilerde alıyoruz. Bu yılki verimimiz sabık yıldan daha dolgunca. Geçen yıl deneyim amaçlı değişik ayrımsız evlat denedim, dekara 700 kilo aldım. Bu yıl iki tarlamda darı ektim. İlk biçtiğim tarlamdan dekara 1300 kilogram aldım, ancak şu zaman hasat ettiğim tarlamda 1500 kilo civarı mahsul bekliyorum.”

Maraba Hasan Kahraman birlikte güzeşte sene tarlasının 100 dekarında mısır yetiştirdiğini ve dekara 1000 kilo im aldığını söyledi.

Bu sene 300 dekarda akdarı ektiğini dile getiren Alp, “Dekara 1400 kilogram verim alıyoruz. Sabık sene stabil kıvançlı değildik fakat bu yıl verimden memnunuz. Çok şükür aldığımız verim bizi rahatlattı.” dedi.

Biçerdöver operatörü Hasan Derece dahi değme sene mayıs ayının sonlarına akıllıcasına suret sezonuna Mardin’bile hububatla başladıklarını daha bilahare Diyarbakır’a gittiklerini ifade etti.

Mısırın bu yıl mübarek olduğunu belirten Ayar, “Çiftçinin yüzü gülüyor, bizim dahi yüzümüz gülüyor.” diye konuştu.

Share: