Kavşak Barajı’ndaki “yüzen adalar” karaya oturdu

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Kavşak Barajı’nda mevcut “yüzen adalar”ın şişman çoğunluğu, su seviyesinin azalması dolayısıyla karaya oturdu.

Önceki yıllarda üzerinde dikme bulunan onlarca adacığın yüzdüğü barajda, bu sene mefret ayrımsız ayrım gözlemleniyor. Baraj gölünde 1-2 adacığın kaldığı görülürken, akarsu seviyesinin düştüğü bölgedeki onlarca ada ise kıyıya mail bölgede zeminde birleşti.

17 bin 600 aracın çıkardığı karbondioksiti namevcut ediyor

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, AA muhabirine, hem doğal hayatı destek olmak hem üstelik kentin kocaman tıpkısı turizm merkezi olan yüzen adaları haddinden fazla önemsediklerini söyledi.

Bölgenin seçkin sabık aktarılma henüz fazla görüşme edilen ayrımsız suret haline geldiğini tabir eden Turgut, şunları kaydetti:

“Adaların karaya oturması, su seviyesinin düşmesi ve hep dünyada olduğu kadar ilkim değişiklerinin sonucu. Suların özenle kullanılmaması, sulamada çıktı yabani sulamanın devam etmesi bile bu sonucu hızlandırıyor. su seviyesi bu kadar düşmeseydi bu adacıklar da karaya oturmayacaktı. Barajın dağların beyninde olması benzeri avantaj, dağlar yeryüzündeki hem direkler hem bile su depolarıdır. Dolayısıyla buradan bu barajı besleyen akarsu kanalları, pınarları bitmeme ediyor. Münasebetsiz halde artık kuruyabilirdi.”

Ağ çözümü

Prof. Dr. Turgut, darülfünun yerine bir süredir bölgeye ilgilendiren icraat yürüttüklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Değerli bilgelik adamlarımız son 2 yılda ‘yüzen adaları koruyabilir miyiz, baştan ekosisteme dahil edebilir miyiz?’ diyerek icraat yapıyor. Yüzen adaların toplanmış alanı 30 dekar civarında ve bu adaların yaptığımız icraat sonucunda tıpkı metrekaresinde yaklaşık 2,7 ton karbondioksiti, toplamda de 17 bin 600 aracın çıkardığı karbondioksiti ortadan kaldırdığını gördük. Bu adalar, tamamıyla bu yüzden üstelik çok balaban. Adaların korunabilmesi üzere Valiliğimiz, İl Özel idaresi ve Çelikhan Kaymakamlığının katkılarıyla ve İpek Yolu Kalkınma Ajansının desteğiyle bire bir proje geliştirdik. Proje kapsamında adaları alttan destekleyip sepet tarzı benzeri fileyle kullanmak istiyoruz. Böylece adaların karaya vurmaması üzere tıpkı bindi oluşturmuş olacağız. Bu konuda çalışmalarımız bitmeme ediyor.”

Vatandaşları akarsu kullanma üzerine uyaran Turgut, “Akarsu kaynaklarımızı ati nesillerimize bırakacak şekilde kullanmamız gerekmekte. Su yeryüzü değerli materyalimizdir. Susuz hayat gayrimümkün, buraları müzaheret etmek zorundayız.” dedi.

Share: