Stevia bitkisi üreten ekincilik mühendisi, ürünün yaygınlaşması üzere çalışıyor

İzmir’birlikte hareketli kültür mühendisi Harun Karaman, tıbbi aromatik bir bitki olan, tatlandırıcı amaçlı üstelik makbul stevia bitkisinin yaygınlaşması üzere çalışmalar yürütüyor.

Aslen Vanlı olan ve 2010 yılında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesini kazandıktan sonradan İzmir’e yerleşen 32 yaşındaki Harun Karaman, halen tıpkı üniversitede doktora eğitimine devam ediyor.

Doktora konusu olan stevia bitkisinin üretimine müteveccih çalışmalar örümcek Karaman, Torbalı’birlikte 18 dekar toprak kiraladı, peşi sıra 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı Kırsal Kalkınmada Eksper Başkaları Projesi’ne başvurdu.

Proje kapsamında 64 bin liralık atıfet desteği düz Karaman, ürettiği bitkiyi gâh firmalara satıyor.

Karaman, stevia bitkisinin üretimini daha açık alanlara ulaştırmak istiyor ve bitkinin çıktı üründe tatlandırıcı yerine kullanılması için tashih çalışmaları yürütüyor.

Üretimin yaygınlaşmasını amaçlayan Karaman, üretim açmak talip başka çiftçilere maliyeti karşılayacak fiyata fide veriyor.

Bitkiyi saflaştırıp beyaz zehir şeker hastalığı haline getirme projesi üstünde çalışıyor

Karaman, AA muhabirine, stevia bitkisinin dar dışında çok pop olduğunu söyledi.

Bitkinin hem sanayi hem birlikte tıbbi endüstriye hitap ettiğini vurgulayan Karaman, şöyle konuştu:

” Türkiye’bile bu bitki yıpranmamış kullanılmamış tanınmaya başladı. Ben dahi tarımla ilgilenenlere stevia bitkisinin önemini anlatıyorum. Ne alanlarda kullanılacağını, afiyet açısından ne evre şanlı olduğunu anlatmaya, yaymaya çalışıyorum. Bitkinin üretimini tezyit etmek istiyorum. Bitkinin sunu nazik özelliği tatlandırıcı kendisine kullanılması. Bilcümle tatlandırıcılarda bu bitki rahatlıkla kullanılabilir. Natürel olmasından feyiz kalorisi sıfıra mail bir değerde.”

Bitkiyi saflaştırıp parafin şeker hastalığı haline getirme projesi üzerinde çalıştığını tamlayan Karaman, üretimi artırdıktan sonradan ihracatı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Share: