Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor

Karla ciltli Sümela Manastırı’nın alarga görüntülenmesi (dron)

Ziyaretçilerin Altındere Vadisi’nde servis beklemeleri

Ziyaretçilerin minibüslerle Sümela Manastırı’na gidişleri

Ziyaretçilerden Cevdet Özer ile mülakat

Elif Agâh ile röportaj

Amerika Bir Devletleri’nden gelen Newton Lee ile mülakat

Almanya’dan gelen Ukraynalı Aylin Kaplan ile mülakat Sümela Manastırı karlı manzarasıyla ziyaretçilerini karşılıyor

UNESCO Acun Mirası Arızi Listesi’ndeki Sümela Manastırı, gündüz, kültür ve doğa tutkunlarının Trabzon’daki yol uğrağı noktaları ortada önce sırayı alıyor

İstanbul’dan mevrut Elif Bilir:

“Defa biraz stabil ama sorti üzere güzel say yapılmış. Bunun dışında keşişhane içerisi çok iyice. Bir Nice kayran küşade ve haddinden fazla sayıda freski görebiliyoruz”

TRABZON (AA) Türkiye’nin kebir inanç turizmi rotalarından Sümela Manastırı, şita mevsimine karşın günde yüzlerce evcil ve ecnebi turisti ağırlamaya bitmeme ediyor.

Trabzon’un Maçka ilçesindeki Karadağ’ın Altındere Vadisi’nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak nesir edilen Sümela Manastırı, şimdilerde ziyaretçilerini beyaz örtüyle kaplanmış doğasıyla karşılıyor.

Kaya düşme riskine karşın coşkunluk oluşturan kayaların çelik halatlarla sabitlenmesiyle 1 Mayıs 2022’üstelik ziyaretçilerine yeniden kapılarını açan keşişhane, iz yolunda mevcut ve ahali arasında “Azize Varvara” yerine bilinen “Aya Varvara Kilisesi” ile birlikte dikkati çekiyor.

Kış mevsimine rağmen domestik ve ecnebi ziyaretçileriyle bölgedeki gündüz, hars ve huy turizmine şanlı katkı sağlayıcı Sümela Manastırı, tabiat tutkunlarının Trabzon rehberinde önce tam saha alıyor.

İlk adına Altındere Vadisi’ne gelen turistler, burada kendilerini muntazır minibüslere binerek manastıra ulaşacakları güzergahta yolculuk yapıyorlar. Karla kaplı ormanlarla çevrili iz yolu de tabanvay geride bırakan ziyaretçiler, arkası sıra manastırı geziyor.

-“Tadilat sonrası gayet fena hâlde reşit”

Bodrum’dan gelen Cevdet Özer, AA muhabirine, tarihe merakı nedeniyle geldiği Trabzon’bile evvel durağının Sümela Manastırı olduğunu söyledi.

Manastırın şita mevsiminde kendisine henüz üstelik değişik geldiğini tabir eden Özer, “Trabzon ve Karadeniz’e ilk defa geliyorum. Ege yerine tarihe ve Palikarya mitolojisine yakınız. Bura da tıpkı değerde, ayrımlı ve güzelce bir saha. Bodrumlu olarak karda çapmak bizi nefes nefese bıraktı ve yıllar sonradan kar görmüş olduk. Keşişhane tebeddülat sonrası gayet evire çevire olmuş.” diye niteleyerek konuştu.

-“Hem Sümela Manastırı hem de manzara çokça güzel”

İstanbul’dan gelen Elif Bilir ise 3 yıl geçmiş tadilat dolayısıyla musahabe edemediği manastıra yeniden geldiği üzere bahtiyar olduğunu belirtti.

İlk öğün kış ayında manastırı mülakat ettiğini aktaran Bilir, şunları kaydetti:

“Posta az buçuk sağlam amma çıkış belgesi amacıyla sunturlu mücahede yapılmış. Bunun dışında keşişhane içerisi çok pir. Bir Nice düz küşade ve çokça sayıda freski görebiliyoruz. Elhak manzaraya birlikte diyecek yok. Hem Sümela Manastırı hem de dekor haddinden fazla iyicene. Antrparantez karlı havada buraya süzülmek haddinden fazla dolgunca oldu. Bu havada buraya gelmek iyicene hem henüz az insan var hem birlikte henüz çok yeri ilk kânun beklemeden gezebiliyoruz. Haddinden Fazla esenlik aldık.”

Amerika Bir Devletleri’nden mevrut Newton Lee üstelik elan ilk huy olarak hakeza bir düz görmediğini, manastır içerisinde meydan kayran freskleri ise çokça beğendiğini vurguladı.

Almanya’dan gelen Ukraynalı Aylin Kaplan, Türkiye ve dünyanın mütenevvi yerlerinde mevcut tarihi ve dini yapılarla ilgilendiğini belirterek, “Buraya akmak için dahi tafsilatlı süredir bekliyordum. Ziyaretten çok etkilendim ve Ortodoks mirası açısından haddinden fazla yüce benzeri düz.” dedi.

Share: