Yeşilçam’ın sunma eğlenceli biberli adamı: Öztürk Serengil

KENDINE HAS tiplemeleriyle tanınan güldürü oyuncusu Öztürk Serengil, vefatının 24. yılında anılıyor.

Tarih öğretmeni Turgut Komutan ve beş öğretmeni Suadiye Hanım’ın çocuğu namına Artvin’bile dünyaya mevrut Serengil’in çocukluğu, ailesinin görevlerinden dolayı Anadolu’nun değişik şehirlerinde geçti.

Kimi kaynaklara göre mevlit tarihi 1933 kendisine belirtilse bile Serengil’in oyuntu taşında ise doğum tarihi 1930 olarak düzlük alıyor.

İlk öğrenimine Antakya’dahi başlayan Serengil, ortaokulu Giresun’de tamamladı. Çocukluğunda izlediği yazlık sinemalardaki filmlerden etkilenen Serengil, Giresun Lisesi’ni yarıda bırakarak, 1949’bile İstanbul’a geldi.

Serengil, kısa bir süre Haydarpaşa Lisesi’nde okudu. Elan bilahare Trabzon’a giden kankızıl oyuncu, Trabzon Lisesi’nde geçti ancak çeşitli nedenlerle okuldan ayrıldı.

Sürekli oyuncu olma hayali kuran Serengil’in deneyimsizlik yıllarından arkadaşı, gravür sanatçısı Cemal Akyıldız, yaptığı tıpkısı açıklamada, onun değişik tıpkısı karakteri olduğunu şu sözlerle aktarmıştı:

“Söz Gelimi sinemaya giderdik, oradaki ilginç hareketleri okulda taklit ederdi. Kovboy filmlerindeki oyuncuları özellikle çok liyakatli canlandırırdı. Hocalarımız dahi bu durumu ayırt ettikleri amacıyla ona övgüyle seslenme ederdi. Gelişigüzel ajanda seçme hareketi herkesin dikkatini çekerd. Söz Gelişi hocalar onu tahtaya kaldırmaz oturduğu yerden sorardı ve notunu öyle verirdi. Zira tahtaya kalktığı ant bilcümle sınıf gülmekten kırılırdı.”

1959’üstelik Site Tiyatrolarına adım attı

Trabzon’dan sonraları Cemal Akyıldız’la tekrar İstanbul’a dönen sanatçı, 1950’lerin başında, amiyane rollerle sinemada danışma hayatına başladı. Akyıldız’ın Babıali’deki atölyesinde reklam kapakları ve beyaz perde afişleri çizen Serengil, heveskâr piyes oyunculuğuna 1953’te “Oğlum Edvard” ünlü oyunla girişim attı.

Öztürk Serengil, 1956’de askılık görevlisi namına çalıştığı Görüş Tiyatrosu’nda 1958’bile sahnelenen tıpkısı oyunda aşağı tıpkı görk alınca Muhsin Ertuğrul’un dikkatini çekti ve 1959’de Kent Tiyatrolarında görev aldı.

Ses Tiyatrosu’nda üstelik tıpkısı müddet manzara yardımcısı ve dansçı kendisine çalışan sanatçı, ‘Üçüncü Tekmil Cinayeti” ünlü filmde şiddetli adam karakteriyle sinemada profesyonelliğe girişim attı.

Serengil, 1958’dahi görk aldığı “Glokom” filmiyle tanınmaya başladı.

Oyuncu Fikret Melik, verdiği ayrımsız röportajda, Serengil’e ilgili, “Öztürk, üç sac ayağından birisiydi. Ahmet Tarık Tekçe ve Sadri Alışık ile birlikte 50 yıl içerisinde Türk sineması bu üç komedyen çığlık adamla ayakta kaldı.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hayatı süresince kısaca 300 filmde çalım aldı

Argolu komedilerin aranan oyuncusu haline gelen mahirane aktör, hayatı süresince tahminî 300 filmde caka aldı.

Öztürk Serengil, kendine has tiplemeleri, “üzücü adam” karakterlerine getirdiği can ve muhalif yorumuyla izleyicilerin beğenisini kazandı ve Türk sinemasına bakir aynı ivme kattı.

Ekrem Bora ve Fikret Melik’la gittiği Almanya’de twist dansıyla tanışan artist, Türkiye’ye döndükten bilahare bu dansı kendi tarzına uyarladı ve “Twist Kralı” namına anılmaya başlandı.

Ünlü aktör, “abidik gubidik”, “yeşşe”, “şepkemin altında”, “kelaj” ve “bilekis” gibi özlük ürettiği bir nice saçma kelimeyi, izleyicilerin diline pelesenk etti.

Serengil, 1963’te oynadığı “Adanalı Tayfur” tiplemesiyle tanınırlığını arttırdı, 1966’bile sinema oyunculuğunun yanı sıra şovmenliğe başladı.

TRT’birlikte “Gülünüz Güldürünüz” ünlü yarışma programı de hazırlayıp sunan Serengil, bu konkur vasıtasıyla bir nice kişiyi tayf ve beyaz perde dünyasına kazandırdı.

Ajda Pekkan ile plak yaptı

Usta oyuncu, çeşitli dizilerde üstelik cila aldı ve nutuk hayatında siyasal fars tarzında türlü 45’lik plakları sevenlerinin beğenisine sundu.

Aynı periyot kişi şirketini kurup film yapımcılığı dahi eden Serengil, dönemin adlı oyuncuları Fatma Girik ve Sadri Alışık’ın birlikte Ajda Pekkan ile önce plağını çıkardı.

Hayatı boyunca dört el evlilik eden Serengil ayrıca kendi yaşamının özeleştirisini yaptığı “Yeşilçam’ı Benden Sevgili” adlı kitaba imza attı.

Serengil, düşünce ödemi cihetiyle iki nöbet işler oldu. Geçirdiği damla dolayısıyla ömrünün akıbet bire bir yılında yürüyemez ayla mevrut sanatkâr, istişare merkezi hasar gördüğü amacıyla serencam günlerinde müracaat yeteneğini kaybetti.

Öztürk Serengil, 11 Sülale 1999’birlikte İstanbul-Kozyatağı’ndaki evinde 69 yaşında memat ederek, Çengelköy mezarlığına defnedildi.

Rol aldığı filmlerden bazıları şöyle:

“İstanbul Macerası, Serencam Yuva, Kaderin Önüne Geçilmez, Meteliksiz Aşıklar, Güre Osman, Dertli Arslan, Son Değişmeyen, Adalardan Bire Bir Yalpak Sağlık Bizlere, Yalancının Mumu, Abidik Gubidik, Babasına Bak Oğlunu Al, Şepkemin Altındayım, Cezmi Bond, Daim Olmak Ne Güzel Madde, Hamsi Nuri, Varlıksız Ulvi, Babanın Evlatları, Adana Urfa Bankası, İmparator.”

Share: