Zahmetli kimyager Sakarya’da yetiştirdiği diş otundan kap serumu üretti

Mübarek yağmur alan yüksek sıcaklığa sahip (subtropikal abuhava) bölgelerde yetişen Spilanthes Acmella (diş otu) bitkisini yurt dışından temin edip Sakarya’dahi yetiştirmeyi başaran kimyacı Sedat Kulaç, bitkideki idmansız maddeden deri sorunlarına cebin ürettiği onarıcı serumu çöz piyasaya gönderiyor.

Sakarya’da canlı Kulaç, umar fabrikasından zor olduktan sonraları bitkiler üstüne yaptığı araştırmalarda diş otunun kap sorunlarına bereketli geldiğini öğrendi.

Yurt dışından temin ettiği bitkiyi geçmiş olarak saksıda, elan sonraları toprağa ekerek Sakarya iklimine alıştıran Kulaç, bitkinin içindeki spilanthol maddesini saflaştırmak için “Spilanthes Acmella Bitkisinden Spilanthol İzolasyonu” projesini hazırlayıp Hoşur ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığına (KOSGEB) başvurdu.

Buradan aldığı destekle Sakarya Üniversitesi (SAÜ) bünyesindeki Teknokent’te müşareket kuran Kulaç, laboratuvarda elde ettiği diş otu özünden kırışıklık karşıtı onarıcı serum üretti.

Sağlık Bakanlığından onaylama aldıktan sonraları serumu İstanbul’daki bir kozmetik firmasına üretim yaptırarak güzeşte yıl piyasaya sürmeye başlayan Kulaç, bitkiden zona, kurdeşen ve tuzlu balgam gibi ten hastalıklarının tedavisinde kullanılması üzere reçete bile üretmeyi hedefliyor.

“Aynı ton kuru bitkiden 2,5 kilogram enerjik madde çıkıyor”

İlaca müteveccih AR-GE çalışmalarını sürdüren Kulaç, AA muhabirine, bitkinin içindeki etken maddeyi izole ettiğini, bunun çıkar yol ve kozmetik alanında kullanılan çokça nadir aynı kaba özellik olduğunu söyledi.

Bu bitkide gelecek gördüğünü rapor fail Kulaç, ” Türkiye’de hemen ben ekiyorum. Belki saksıda yetiştiren vardır ama ticari gayeli bir tane ben ekiyorum. Dünyada de 3 firma bunu ekiyor. Tıpkı ton kuru bitkiden 2,5 kilo deli dolu özellik çıkıyor. Yüzde 90 saflıkta izole ediyorum.” dedi.

Kulaç, ürünün kozmetikte tabii botoks kendisine kullanıldığını belirterek, “Haddinden Fazla pop ve güdük sürede kırışıklıkları izale özelliği var. İlaçta birlikte özellikle deri hastalıkları üzere çok mefkûre. Zonada, ürtikerde, egzamada çokça kullanılıyor. Belçika’üstelik biricik ticarileşmiş derman ürünü var. Onun dışında kavi bulunmayan. Üzerinde icraat yaptım, Cenabıhak baht ederse reçete kendisine ruhsatlandıracağım.” diye konuştu.

“Klinik icraat bittikten bilahare ruhsatlandırmak istiyorum”

Bitkinin sürülebilen çıkar yol yerine kullanımı üzere AR-GE çalışmaları yaptığını, ruhsatlandırmanın iki yıl sürdüğünü anlatan Kulaç, şunları kaydetti:

“Aynı olmayan bire bir madde olacak bu. Dünyada da benzeri sıfır tıpkı im olacak. İlaç fabrikasından emekli aynı kayırıcı kendisine yegâne hedefim, evcil tıpkısı umar ruhsatlandırmak. Kozmetikte doğrusu şu zaman insanlara sunduk bu ürünü, ticari kendisine satılıyor. İlaç amacıyla biraz süreç, AR-GE, insanlar ve hayvanlar üstünde klinik çalışmaları gerekiyor. O aşamalara birlikte yavaşça başladım. Bu klinik icraat bittikten sonradan bunu ruhsatlandırmak istiyorum. İnsanlığa Türkiye’den hediyem olsun, niyetim bu.”

Share: