8 yaşındaki Nijerli Lalla’yı hayata bağlayan “duygu” operasyonu

8 yaşındaki Nijerli Lalla’yı hayata bağlayan “ruh” operasyonu

Kalbindeki dam kapatıldı deminden ortopedik ameliyatları yapılacak

8 yaşındaki Nijerli kızın kalbindeki delik İstanbul’birlikte kapatıldı

İSTANBUL El ve kıç parmaklarında yapışıklık ve teşrih sisteminde doğuştan anormallikler bulunan 8 yaşındaki Nijerli Lalla’nın kalbindeki mapus İstanbul’daki başarılı operasyonla kapatıldı. Ameliyata ilgili mütekellim Prof. Dr. Ardıl Özyüksel, “Yabancılar ve ayaklardaki mızrap ve nesiç problemlerinin giderilmesinden geçmiş kalpteki deliğin ve deli yere açılan damarların düzeltilmesi gerekmekteydi. Kalpteki deliği giderirken o damarların dahi normal akışlarını sağlayacak şekilde ameliyatı gerçekleştirdik. Bu tip hastalar bazen ameliyat şanslarını ilerleyen yaşlarda kaybedebiliyor, er tanılama çokça mehabetli” dedi.

Umum ve fut parmaklarında doğuştan sorunlar mevcut 8 yaşındaki Nijerli Lalla Inaızah Hamıdıne Aboubacar üzere ülkesinde tedaviye başlandı. Geçireceği ortopedik ameliyatlar öncesinde yapılan taramalarda ise edinilen bilgiye göre kalbinde mapus ve akciğer toplar damarında bozukluk olduğu belirlendi. Nijerli miniğin kalbindeki rahatsızlığın giderilmeden ortopedik ameliyatlarını yapılamayacağı öğrenilince aile tedavi üzere araştırmalara başladı. İnternet üzerinden doktorları araştıran ocak, yapılan çalışmaları de inceledi. Otama amacıyla Türkiye’yi yeğleme edilirken hemencecik İstanbul’daki hastaneyle irtibata geçildi. Türk doktorların tahlilleri incelemesinin ardından hastanın ameliyatının Türkiye’birlikte gerçekleştirilebileceği bilgisi aileye iletildi. Gelişmemiş müddet içerisinde İstanbul’a mevrut familya, kızlarının ameliyatı amacıyla Prof. Dr. Amaç Başaran, Prof. Dr. Arda Özyüksel ve Uzm. Dr. Baran Şimşek’ten oluşan kalp cerrahisi ekibiyle buluştu. Başarılı geçen operasyonla tezyifkâr kızın kalbindeki mahpushane kapatılırken toplar damarındaki halel giderildi, familya üstelik şen tıpkısı içki aldı. Faaliyetler sonrası izleme sürecinin dahi sorunsuz ilerlemesiyle aşağı kız taburcu edildi. Operasyonu gerçekleştiren isimlerden Önsezi ve Soy Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel üstelik Nijerli miniğin tedavisine ilgilendiren bilgelik verdi.

“Doğumsal kalp hastalıklarında yaş ilerledikçe tedavinin zorlukları artıyor “

Mahdut dışından tedavi için Türkiye’ye mevrut hastasının durumuna ilgili hikmet veren Önsezi ve Yaradılış Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Arda Özyüksel, “Hastamız, Nijer’den öz imkanlarıyla gelen benzeri sökel, bize ulaştı. Kalbindeki delikle bu arada ortopedik bazen problemleri, çıplak anomalisi dediğimiz ellerde ve ayaklarda bazı problemler vardı. Eller ve ayaklardaki problemlerin faaliyetler edilmesinden önceki kalpteki deliğin ve sapık yere açılan damarın düzeltilmesi gerekmekteydi. Biz bile geçmiş ruh ameliyatını gerçekleştirdik, kendisini taburcu ettik, evine yolladık. Ortopedik açıdan yapılması müstelzim ameliyatları arkadaşlarımız tamamlayacak. Özellikle Şimal Afrika, Türkçe Cumhuriyetler, Orta Şark, Şarki Avrupa ülkelerinden merkezimize gelen bir nice hastamız oluyor. Pandemi döneminde dahi grup namına Bağdat’a gidip çocuk önsezi ameliyatları yapmıştık. Bu cins ihtisas hastası çocuklarımızı sağlıklarına kavuşturmaktan her antlaşma iri mutluluk duyuyoruz. Işler öncesindeki hazırlıklarımız beş altı periyot sürdü, ameliyata aldıktan ahir süreçte 1 dönme bati hizmet, 4-5 dönüş de serviste izledikten sonradan hastamızı taburcu ettik. Bu ameliyatlardan sonraları evvel kontrollerini bile ayaktan gerçekleştirip hastalarımızı ülkelerine yolluyoruz. Hastamız 8 yaşındaydı, kalbindeki delikle beraber sol kulakçığa açılması müstelzim akciğerden dönen damarlardan biri üstelik açılmaması gereken falsolu ayrımsız yere açılıyordu. Bu ince dönemde maslahat oluşturabilecek bir angajman. Kalpteki deliği giderirken o damarın de alışılagelen akışını sağlayacak şekilde ameliyatı tamamladık. Bu makule hastalarda arada bir şikayetler başladığında işler için geç kalınmış olabiliyor. Apayrı aynı cerrahi müdahale için anestezi alması yerinde ise dirimsel risk taşıyabilecek emraz bunlar. Bu hastamız şanslıydı ki eksantrik aynı operasyon üzere ameliyata girmeden, anestezi almadan kalbindeki mesele saptandı” ifadelerini kullandı.

“Bala ihtisas hastalarında erken teşhis çok oylumlu”

His rahatsızlıklarında er tanının önemine ilgi calip ve uyarılarda bulunan Prof. Dr. Özyüksel sözlerini şöyle sürdürdü: “Mufassal dönemde kalpteki deliklerin ayan kalması durumunda, özellikle bazı tiplerde, akciğer basıncının vurdumduymaz aktarılma olmaksızın faziletkâr kalması ve bire bir yerden sonraları izansız dönüşümsüz hale gelmesi sonucunda bu dallar işler şanslarını da kaybedebiliyorlar. Onun amacıyla bu hastalarda erken teşhis ve tedavi az çok ehemmiyet yer ediyor. Ailemizin ayırt etmesi ise şöyle; hastamızın ellerinde ve fut parmaklarda yapışıklık kabilinden eklem ve parmak anomalileri, gözlerde bazen sorunlar de bulunan, doğrusu tıbbi takipte olan benzeri hastamız. Bunların ameliyatı üzere beklenirken çıktı işler zamanı geldiğinde his amacıyla yapılan taramalarda kalpteki sorun ortaya çıkacak. Icap sosyal medya lüzum daha evvel yaptığımız işlemler bunları görerek hastalarımız internet aracılığıyla bize çokça yoğun danışırlar, bu ailemiz üstelik onlardan biriydi. Kendilerine ne nev tıpkısı tedavi yapacağımızı anlattık, İstanbul’a merkezimize geldiler. Yavru his hastalarında er teşhis haddinden fazla önemli, ailelerin özellikle erken dönemde görülebilen âraz açısından kurnaz olmaları, bilinçlendirilmeleri çokça muhteşem. Yeni doğan döneminde kâh bulgularımız tek gözden kaçmamalı. Yemekten sonradan çocuğun zorlanması, terlemesi, aşındırmak cam istememesi, kilogram almaması evet üstelik daha gözle görülür şekilde parmaklarında, dudaklarında morarma olması gibi durumlarda kesinkes bilirkişi benzeri hekimle temasa geçilmesi gerekiyor”

Share: