Reisicumhur Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde gazetecilere konuştu: (2)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ’den sülale veya aksiyon yeri alıp, kalın kafalı ödemesi bitmeme edenler için, yüzdelik 25 önceden ödeme indirimi kampanyası başlattıklarını, zaman başlayan kampanyanın 19 Ekim’e kadar süreceğini bildirdi.

Erdoğan, MEMLUK ziyareti böylelikle, New York’taki Türkevi’nde gazetecilerle görüşme gerçekleştirdi, sorularını yanıtladı.

Bire Bir gazetecinin, “BM Umumi Kurulu’na hitabınızda, Yunanistan’ın Ege’deki tavrını fotoğraflarla gösterdiniz. Liderlerle ayrımsız araya geldiğinizde yaklaşımları ne oldu? Görüştüğünüz liderlere antrparantez İletişim Başkanlığının hazırladığı betik seti ödül ettiniz. Artık ‘Türkiye’ demeye başladılar mı?” sorusu üstüne Erdoğan, görüştüğü liderlerin hepsine bu pusula setinden arz ettiğini, çalışmanın çok gür hazırlandığını belirtti. “Ülkemizin adının ‘Türkiye’ olarak kullanımında da eller işi bayağı kavradılar. Ayrıca galiba yerlere artık Türkiye namına asıyorlar.” diyen Erdoğan, bunların hepsinin çalışınca olacağına dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle bitmeme etti:

“Seçkin toplantıya, değme görüşmeye, rastgele konuşmaya kısık manada bol hazırlanıyoruz, dersimizi dolgunca çalışıyoruz ve bu şekilde birlikte liderlerin karşısına çıkıyoruz. Buralarda yaklaşımlarımızı destekleyen görsel ve mukayyet dokümanlar kullandık, kullanıyoruz. BM Genel Kurulu’ndaki konuşmamızı birlikte çeşitli fotoğraflarla terviç imkanımız oldu. Bunları sunuma dahil eylemek, konuşmamıza ayrıca bir zenginlik kattı. Gösterdiğim fotoğraflardan biri üstelik Palikarya kenar düzenlilik güçlerinin botlarını batırması sonucu hayatını kaybeden 9 mahiye Asım süt kuzusu ve 4 yaşındaki Abdülvahap’ın camit bedenlerinin fotoğrafıydı. Gelenler hele bilcümle bunu sordu. Bu yavruların donmuş bedenlerinin fotoğrafını izah etmek yoluyla dünyaya buradan tıpkı insanlık dersi verelim istedik ve bu âdemiyet dersini bile verdiğimize inanıyorum. Asım süt kuzusu ve Abdülvahap’ın o yara fotoğrafını görüp bile etkilenmemek kabil değil. İşte bunları kamu dünyaya aksettirmek ve cemi dünyaya bunları kabullendirmek lazım.”

“Sonunda dediğimiz noktaya geldiler mi?”

ABD Başkanı Joe Biden’ın, BM Asayiş Konseyiyle ilişik yaptığı açıklamaya dahi işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Biden’ın alelhusus BM Güvenlik Konseyiyle ilişik yaptığı açıklama haklılığımızı ortaya çıkardı mı? Sonunda dediğimiz noktaya geldiler mi? Şimdi ‘Hem daimi üyeleri artıralım hem arızi üyeleri artıralım.’ diyorlar ama ben bire bir noktada değilim. Ego diyorum ki daimi ve arızi olmamalı, biricik cins olmalı, ağız ağıza dönüşümlü üyelik sistemini bildirmek geçişsiz. Bu dönüşümlü üyelik sistemiyle burada şu anda 193 organ mi var? Bu 193 üyeyi dönüşümlü ayla değirmek lazım. 20 ise 20 amma bu dönüşümlü olmalı. İki yılda benzeri bunlar dönüşüme tabi olmalı ve bu dönüşüme riayetkâr olmak yoluyla 10-10 şeklinde bu transformasyon bitmeme boy bos ve hep burada adeta birer daimi üye namına tıpkısı sene yahut iki sene kalır. Zira ahali kaldır, umum indir… Bu devri çıktı kapatması lazım BM’nin. Bütün bilakis Güvenlik Konseyinin üyeleri burada gerçekten kısık manada güçlük sahibi olmalı.”

-“193 ülkenin tamamının buradan nasibini alması lazım”

Şu anda Japonya’nın, Almanya’nın “Ben neden yokum?” dediğini aktaran Erdoğan, “Benzeri şekilde tığ birlikte Türkiye olarak ‘Ego münasebet yokum?’ diyoruz. Öyleyse bunu acilen aşmamız geçişsiz ve burada 20 daimi üyenin 10’arlı şekilde değişimi olabilir ve 10’arlı şekilde olan değişimle alay malay de artık bu 193 ülkenin tamamının buradan nasibini alması geçişsiz. Böylece hepsi da ‘Benim birlikte burada yetkim var ve ben bu yetkimi kullanıyorum, kullandım.’ der. Bunun önünü ayırmak geçişsiz. Ego buraya üstelik geleceklerine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan, Biden’ın açıklamasının esasen bunun aynı öğün haritası olduğunu ve bu kere haritasının anca macerasız ortaya çıkmadığını belirterek “Demincek ‘Dünya 5’ten büyüktür.’ derken yahut ‘Henüz adil aynı dünya olanaklı.’ derken, aha buralardan buraya geldik. Ben bunu üstelik başaracağımıza inanıyorum.” dedi.

“Palikarya Dışişleri Bakanı benim muhatabım değil”

Yunanistan ile görüşmeme konusundaki tavrın bitmeme edip etmeyeceği ve Palikarya Dışişleri Bakanı’nın açıklamaları hakkındaki görüşlerinin sorulmasına eşit Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Yunan Dışişleri Bakanıyla ilişkin çokça çok söyleyecek sözüm olanaksız, benim muhatabım değil. O konuşacaksa bizim Mevlüt Bey’le görüşsün, onunla konuşsun. Fakat Sayın Başvekil hangi eyvah kim Türkiye ile özlük durumlarını bilmiyor. Tığ Türkiye’da Anadolu nüfusunun azalmasından yana olan benzeri kudret olmadık. Cümle bilakis, örneğin ego Bozcaada’de, Gökçeada’bile gezdiğim ahit orada etkili çok az sayıda Küçük Asya vatandaşlarımıza hep sormuşumdur, ‘Nerede senin çocukların?’ ‘Amerika’de.’ dedi. ‘Getirin, burada yaşasınlar.’ dedim. ‘Çocuğumu Amerika’dan getiremiyorum.’ dedi. Bu neyi gösteriyor? Gitmek kim onun Türkiye’üstelik gönül diye niteleyerek tıpkı arzusu, derdi bulunmayan. Olsa, bizim kapımız yalınlık. O çocuğa tığ şayet vatandaşlığı yoksa vatandaşlık birlikte verirdik. Hatta bir keresinde çokça de manidardı, birinin benzeri Türk kızıyla evlenmesine ailesi izin etmemiş, ‘Benden yardım isterseniz, ben gayret edeyim.’ dedim. Benzeri bile şu var, Sen Sinod Meclisi’nin belli sayıda sedir üyelerinin olması lazım. Sen Sinod Meclisi 7’ye düşmüştü. Muhtemelen sayıya eş olmadığı amacıyla Patrik Bartholomeos’a dedim ki ‘Dışardan sen papazları getir, ben bunlara vatandaşlık vereyim çünkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması lazım ve böylece Sen Sinod Meclisi’ni tamamlamış ol.’ Öyle tamamladılar. Ama Palikarya Dışişleri Bakanı’nın bunlardan haberi namevcut. Bunlar uzayda dolaşıyor. Bizim seçme antlaşma için kapımız bulutsuz, vatandaşlık de veririz.”

Zat dönemleri içerisinde tek Rum’u ülkeden sürmediklerini vurgulayan Erdoğan, “Amma onların şu anda Garp Trakya’dahi bizim vatandaşlarımıza, soydaşlarımıza yaptıkları zulmün haddi hesabı yok. Sonuç dönemlerde bizim oradaki ilmek adamlarımızın atamalarını üstelik kendileri fayrap etmek istiyorlar. Sen hangi anlarsın bizim din adamının durumundan, yapısından? Tığ hakeza bire bir gayretin içerisinde olduk mu? Biz kalkıp üstelik buradaki papazların atamasını vesairesini yaptık mı? Faydalı.” değerlendirmesini yaptı.

“F-16’dahi çekicilik müspet istikamette gelişiyor”

Reisicumhur Erdoğan, “F-16 konusunda akıbet genişlik nedir? F-16 için yapılan görüşmeler, F-35’in dahi önünü anahtar mı?” sorusu üstüne, şu anda F-16 satın almakla ilgilendiklerini söyledi. ÇAKER Başkanı Joe Biden ile bu konuda olumlu görüşmeler yaptıklarını ifade fail Erdoğan, bu konuya ilişkin Cumhuriyetçi senatörlerle dahi ara sıra görüşmelerinin olduğunu anlattı.

Milli Defans Bakanı Hulusi Akar’ın bile muhatabıyla görüşmelerini yürüttüğünü dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“Çekicilik olumlu istikamette gelişiyor. Rica ederiz kim bu olumlu hava bitmeme bedel. Tıpkı zaman evvel üstelik bu işten ayrımsız bulgu alırız diye niteleyerek düşünüyorum. Sayın Biden’la resepsiyonda serbest tıpkısı konuşma fırsatı bulamadık. Elan bilahare telefon diplomasisiyle belki bu konuları ziyaret imkanımız peki amma Milli Savunma Bakanı’mızın, Dışişleri Bakanı’mızın yapacakları görüşmelerle süreci strateji edeceğiz. Gelişmeler şu zaman itibarıyla müspet istikamette gidiyor.”

” Kafkasya’üstelik bizim de gâh hamlelerimiz olacak”

Amerikalı Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermenistan’ı ziyaretinde hem Türkiye’yi hem Azerbaycan’ı suçlayan açıklamalarda bulunduğunun belirtilmesi ve “Bu ziyaret, Cenup Kafkasya’de Karabağ savaşından bilahare sağlanan istikrara aynı darbe tamam mu?” sorusu üzerine Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pelosi’nin bu ziyaretiyle kalkıp Kafkasya’daki bu gelişmelere darbe vuracak ne mecali ne cürmü var. Ben inanıyorum ki o, birçok yeri dahi huzursuz etmiştir. Hiç çok abartmaya falan birlikte ister namevcut. Demincek tığ bile ara sıra hazırlıkları yapıyoruz. Buradan döndükten sonra gereken adımları bile atarız. Demin Prag’birlikte Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi var. Şu anda Prag’daki zirveye katılıp katılmama kabilinden tıpkısı istimara içindeyiz. Prag’daki zirveye katılmamız halinde, Paşinyan’ın oraya gelme durumu var. ‘Orada görüşebilir miyiz?’ diyerek da bire bir düşüncesi ergin mahsus. Ihtimal orada kendisiyle bu konuları antrparantez tıpkı mülakat durumumuz tür ancak bu konularla ilgilendiren Kafkasya’da bizim dahi gâh hamlelerimiz olacak. Onun üstelik şimdilik vakit kaybetmeden planlama süreci içerisindeyiz. Sayın İlham Aliyev kardeşimizle üstelik bunları konuşup, ona bakarak adımlarımızı atacağız.”

Rusya ile hesaplı ilişkiler

Reisicumhur Erdoğan, Avrupa Birliği ve ESIR’nin, Rusya ile bankacılık alanındaki kuma girişimleri adese altına alındığının hatırlatılması ve “Türkiye’ye yaptırım hamleleri kadar ayrımsız temayül bahis konusu tür mi?” sorusu konusunda, Baş Kart’ın, Rusya ile Türkiye beyninde benzeri adım olduğunu, bu konu karşı atacakları adımların değerlendirmelerini ilgililerin yaptığını, ona göre adımlarını atacaklarını belirtti.

Erdoğan, “Alternatifimiz var, o ayrı. Ama bütün veca, aha bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar tezyifkâr dostluğa filan yakışmıyor, hesaplı ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor. Tığ deminden icap istemez hangi yapacağız? Alternatifleri ne cins, bu alternatifler üzerinde ilgili icra vekili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra üstelik İstanbul’birlikte cuma günü inşallah hep ilişik arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla tıpkı toplantı yapıp, burada de nihai kararımızı vereceğiz.” dedi.

Toplumsal bölük projesi

Sosyal göz projesine ilgilendiren tıpkısı soruya değer bile Erdoğan, Cumhuriyet Altını tarihinin sunu açık, genişlik şümullü ev kampanyasını başlatmış olmaktan şişman aynı sevinme duyduklarını dile getirdi. Erdoğan, ekim ayı sonuna büyüklüğünde sürecek başvurulara evvel aktarılma 1 milyon talebin geldiğine, şu anda referans sayısının 5 milyona yaklaştığına işaret etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hele gençlerimiz projeyi tehlikeli manada sahiplendi. Kampanyaya gösterilen hoşlanma esasen vatandaşımızın devletine olan güveninin ayrımsız işaretidir. Devlete güvendiği amacıyla dahi buna hakeza sargı gösteriyor. Burada 422 bilyon lirayı aşan bire bir yatırım değerinden, 200 binden aşkın eskimemiş istihdamdan, 250 madun sektörü ilgili bir iktisadi hareketlilikten bahsediyoruz. Böylesine dev bire bir yatırım çoğaltan etkisiyle çokça daha nazik tıpkı hesaplı hareketliliğe mesnet hazırlıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Tıpkısı süredir istikrarsız görünüş sergileyen icar ve bölük fiyatlarının birlikte akla yatkın seviyelere düşmesini beklediklerini, bunun gerçekleşeceğini vurgulayan Erdoğan, tam bunlara rağmen uymazlık tarafının projeyi kritik etmek amacıyla gösterdiği gayreti birlikte anlamakta zorlandıklarına dikkati çekti.

“Gerçekte tehalüf ile bizim aramızda şöyle belirgin kemiksiz bir fark var, biz dertliyiz, inanın bunların derdi bulunmayan. Bunlar eksantrik yerlerde, işleri güçleri hile.” ifadesini kullanan Erdoğan, kendilerinin biricik derdinin “ulus”, bunların derdinin ise “sakamet” olduğunu söyledi.

Erdoğan, hiçbir fark gözetmeksizin, gelişigüzel insanın huzuru ve refahı için koşturduklarını, hoppadak hastalıklı değil bire bir zamanda millete bu imkanları sağlamakla mesul olduklarını dahi sabah akşam anlatım ettiklerini anlattı.

-“Anca yıl sonunu falanca beklemeyeceğiz”

Toplumsal bölük projesi üzere doğru bir adımda üstelik suyu bulandırmaya, bununla yetinmeyip millete taşlama etmeye çalışanların bir derdinin, sorumluluğunun bulunmadığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“Öyle yahut böyle biz bunu başardığımızı göstereceğiz. bir defa 81 vilayetimizin tamamında yaşayanlara bizim bu konutları teslim etmemiz, bunlara yeryüzü sunturlu cevap olacak. Deminden bu geçmiş etapta attığımız hamle. Öyle sene sonunu falan beklemeyeceğiz. Ben Gaye Bey’e birlikte tabir ettim, öyle yıl sonunu filan bekleyecek zamanımız namevcut. Hemencecik Anadolu’dan koymak amacıyla bir defa temelleri atmaya başlayalım, küçükten büyüğe. Oradan de Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Kayseri vesaire buralara akilane işi genişleteceğiz. Bunlar kurdukları masaya, ecnebi büyükelçilerden, yıldırı örgütleri yandaşlarına kadar herkesi toplayıp bir tek milleti dışarda tasarruf etmek vasıtasıyla netice alacaklarını zannediyorlar amma yok…”

Toplumsal hane projesindeki bu adımı atmakla bu arada seçimden sonradan dahi bu işin ikinci etabını başlatacaklarını bildiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar ikinci etabı de duyunca bittabi güzel huzursuz oldular. Çalış, sen birlikte yap. Ama senin öyle tıpkısı derdin namevcut. Tığ muhalefete sadece diyoruz ki ‘Siz elkızı, bizi izlemeye devam edin.’ Ama bunlar peyrev olmayı de bilmiyor. Bizim durumumuz bu noktada haddinden fazla çokça değişik. İnşallah tığ öncelikle 250 bin, peşi sıra ayrımsız 250 bin elan başlamak için toplamda 500 bin konutluk bu projeyi birlikte milletimizin hizmetine sunarak farkımızı tıpkı öğün daha ortaya koyacağız. Tabii bir taraftan da arsaları yetiştireceğiz. 250 bin hane amaçlı arsayı birlikte hazırlayacağız. Ayrıca 50 bin hareket yeriyle ilişik adımımızı de tezelden atıyoruz. İnşallah dükkan sahibi kalkışmak isteyenler bile orada olacaklar.”

TOKİ’den sülale alanlara beşaret

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ’den aile düzlük vatandaşlara de tıpkı muştu yöneltmek istediğini söyleyerek şunları kaydetti:

“TOKİ’den karı yahut hisse senedi yeri alıp, et kafalı ödemesi bitmeme eden vatandaşlarımız üzere yüzde 25 önceden ödeme indirimi kampanyası başlatıyoruz. Borcun tamamını kapatamayacak olanlar ise bakiyesinin yüzdelik 25’inden az olmamak neredeyse yapabildikleri kadar ödemeye yüzde 25 iskonto alabilecek. Bu kampanyadan, geri ifa taksitleri 2021 yılı haziran kocaoğlan sonuna büyüklüğünde başlamış olan konut ve iş yeri alıcıları faydalanabilecek. Kampanya bugün başlayacak ve 19 Ekim’e kadar sürecek. Orada de inşallah kolaylaştırıcı olacağız.”

(Bitti)

Share: