Sağlık çalışanları ile ilgilendiren azrail araştırı

Keyif çalışanları ile ilgili azrail araştırma

Araştırmada keyif çalışanlarının ortoreksiya tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya daha çok

Hitit Üniversitesi vasıtasıyla yapılan araştırmada sağlık çalışanlarının yüzdelik 58’nin ortoreksik (sağlıklı beslenme takıntısı) olduğu belirleme edildi

Hitit Üniversitesi Esenlik Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Gülay Yılmazel;

“Ortoreksiya bir numara evre esenlik çalışanlarında en aşkın boşlama edilen ahali sağlığı sorunlarından birisi”

“Ortoreksiya otama edilmesi müstelzim şanlı benzeri yiyecek bozukluğu, şayet otama edilmezse diğer psikiyatrik hastalıkları tetikler”

“Avrat esenlik çalışanlarında ortoreksiya eğilimi eş afiyet çalışanlarına göre elan çok”

“Pandemi ortoreksiya eğilimini şiddetlendiren tıpkı riziko faktörü oldu”

ÇORUM Son yıllarda tamam dünyada, metin tagaddi benzeri moda haline gelirken makul ve zinde tagaddi çabası ara sıra kişilerde şiddetli fikrisabit ve kaygıyla karakterize olan ayrımsız yiyecek bozukluğunu ortaya çıkarabiliyor.

Uzmanlar “Ortoreksiya nevroza” (sağlıklı ve akman tagaddi takıntısı) adı sunulan bu illet otama edilmediğinde ilkin ruh bilimi ve psikolojik girmek için bazı sağlık sorunlarını üstelik beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

Eti Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Umum Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Gülay Yılmazel eliyle birinci basamak afiyet çalışanları üstünde yapılan araştırmada, esenlik çalışanlarının yüzdelik 58’inde ortoreksiya görülürken, eş afiyet çalışanlarının erkek esenlik çalışanlarına bakarak bundan sonra ortoreksik olduğu tespit edildi. İhmal edilen tıpkısı halk sağlığı sorunu olan ortoreksiya için İhlas Selen Ajansı’na izah da bulunan Doç. Dr. Yılmazel, rahatsızlığın nedenleri ve sonuçları hakkında koca bilgiler verdi.

“Ortoreksiya birinci etap sağlık çalışanlarında bildirme aşkın boşlama edilen halk sağlığı sorunlarından birisi”

Ortoreksiya’nın bir numara evre afiyet çalışanlarında genişlik aşkın boşlama edilen halk sağlığı sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Ahali Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Gülay Yılmazel, “Ortoreksiya dosdoğru ve akman beslenmeye begayet bandaj gösterilmesiyle karakterize patalojik tıpkı safiha. DSM-5 yeme bozukları arasında elan meydan almasa bile dimdik nevale ve temiz besine yönelik sivri rabıt, katkılı ve ambalaj ürünlere yönelik imansız tutumlar, dimdik beslenmeyle ilgili dinsiz diyetlerin uygulanmasıyla karakterize zıt düşüncelere erbap olma tablosu namına tanımlanmaktadır. Ülkemizde ortoreksiya eğilimi alelumum esenlik çalışanlarında, beslenmeyle ve spor bilimleri ile ilişkin alanlarda terbiye görenlerde karşılaştığımız bir levha” dedi.

“Sonuç yıllarda ülkemizde de ortoreksiya eğiliminde artma var”

Akıbet yıllarda ülkemizde da ortoreksiya eğiliminde artma olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gülay Yılmazel, “Bu artışı kanıtlayacak unsurlardan birisi bile birinci basamak sağlık çalışanları. Bir Numara merhale keyif çalışanları aslında cemiyet sağlığı hizmetlerinde hareketli görev yapan ve yöre planda olan benzeri kol. Benzeri yandan vakayiname hastalıklarla savaşım ederken benzeri yandan dahi toplumun beslenmeyle ilişkin keyif sorunlarında caka oynayan özellikle temel-yavru sağlığı, ev planlaması, ekol eğitimleri ile ilişkin konularda topluma danışmanlık yapmaktalar. Bu grupta ortoreksiya eğiliminin degaje görülmesi topluma alım çalım kabil olmaları açısından de önem arz ediyor. Birinci evre keyif çalışanları ortada ortoreksiya kadınlarda daha çok görülüyor. Bireylerin yaşları ilerledikçe, eğitim düzeyleri yükseldikçe, afiyet okuryazarlığı düzeyleri arttıkça elan çok ortoreksiya eğilimi gösterdikleri belirleme edilmiştir” diye niteleyerek konuştu.

“Ortoreksiya eğilimi yiyecek tutumu ve depresyonla birlikte ilişkilidir”

Ortoreksiya eğiliminin yiyecek tutumu ve depresyonla ilişkili olduğunu anlatan Yılmazel, “Ortoreksiya yiyecek tutumu bozukluğu namına tanımlansa birlikte yanında ilişik komorbid durumlarla bile karşımıza çıkmaktadır. Buhran düzeyi şiddetlendikçe birinci basamak afiyet çalışanlarında ortoreksiya eğilimi de artmaktadır. Yeme tutumu anormalleştikçe yani gayrisıhhi besinlere müteveccih yeme tutumu sergilendikçe ortoreksiya eğilimi da elan fazla kuvvetlenmektedir. Ülkemizde elan yeni aynı anlam adına karşımıza çıkan ortoreksiya ile ilgilendiren çalışmaların bir numara basamak afiyet çalışanlarında atiklik kazandırılması ve bu birinci rütbe esenlik çalışanlarının da can kuşu sağlığı ve beslenmeyle ilgilendiren yetişek ve danışmanlık yönlendirilmesi hayır olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Bir Numara mertebe keyif çalışanlarının yüzdelik 58’i ortoreksik”

Sağlık çalışanları üstünde yapılan araştırmanın sonuçları hakkında üstelik açıklamalarda mevcut Yılmazel, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “Bir Numara evre afiyet çalışanlarının yüzdelik 58’inin ortoreksik, yüzde 76’sında ise yeme tutumunun normal olduğu belirlenirken bununla birlikte yüzdelik 48’inde ruhsal çöküntü keder bulunmuştur. Araştırı grubunda ensiz afiyet okuryazarlığı düzeyi yüzde 46 civarında ve berenarı erdemli. Ortoreksiya eğilimi 20-29 gözyaşı grubundan itibaren başlayarak 40 yaşına kadar artım gösterdiği ve 40 yaşında bile alışılagelen düzeye gerilediği belirleme edildi. Zımnında yaş ile ortoreksiya eğilimi arasında manidar bir alışveriş mevcuttur. Kadın sağlık çalışanlarının ayvaz keyif çalışanlarına göre henüz ortoreksik olduğu belirleme edildi. Esasen anormal yeme tutumu 20-29 gözyaşı grubundan başlayarak kalık olup 40 gözyaşı ve üzerindeki sağlık çalışanlarında ise yiyecek tutumlarının normale döndüğü belirlenmiştir. Kadınlarda erkeklere bakarak sapık yiyecek tutumu elan faziletkâr. Terbiye düzeyi efdal afiyet çalışanlarının da yiyecek tutumlarının sapık olduğu ve evlilerinde elan fazla anormal yiyecek tutumu sergilediği belirlenmiştir. Keyif çalışanlarının yaşları, kiloları ve sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile ortoreksiya eğilimleri beyninde de pozitif tıpkı pazar vardır. Yani yaş, kilogram ve afiyet okuryazarlığı düzeyi arttıkça keyif çalışanları elan ortoreksik tabloya bürünmüştür. Ortoreksiya riski dimdik ve saf beslenmeye müteveccih sosyal medya kanallarını izlem edenlerde 2 ikmal, fiziki etkinlik yapanlarda 1.8 itmam, deli yeme tutumlarına erbap olanlarda ise 5 itmam, buhran düzeyi ateş olanlarda 2.4 ikmal daha efdal bulunmuştur”

“Tedavi edilmezse psikiyatrik sorunları tetikler”

İster umumi toplumda olsun, lüzum afiyet çalışanlarında olsun ortoreksiya nervozanın otama edilmesi gereken heybetli tıpkı yiyecek bozukluğu olduğunun altını çizen Yılmazel, “Eğer tedavi edilmezse başka psikiyatrik hastalıkları tetikleme şansı az çok çok. Hatta insanlar ortoreksiya dolayısıyla katı diyetler uyguladığından anoreksiya nervoza adını verdiğimiz yada blumia nervoza adını verdiğimiz değişik yeme bozukluklarının ortaya çıkması birlikte bahis konusu. Muhakkak kognitif ve davranışçı tedavilerin uygulanması tıpkı psikiyatri uzmanından bindi alınması gereklidir” şeklinde açıklamada bulundu.

“Pandemi ortoreksiya eğilimini şiddetlendiren tıpkı riziko faktörü oldu”

Birinci merhale esenlik çalışanları ortada yapılan çalışmada verilerin efdal çıkmasında pandeminin de etkisinin olduğuna müteveccih tespitlerinin olduğunu açıklayan Yılmazel, şunları kaydetti; “Zira bir numara rütbe keyif çalışanları pandemi döneminde hep dolay safhada saha aldılar. Bu aşamada kendileri ile ilişik dosdoğru ve bozulmamış caize tüketimine yönelik ayrımsız davranış şekilperest sergilediler. Tığ pandemide hijyen ile ilişkin alışkanlıkları daha aşkın sergilemeye hız ettik. Bozulmamış ve akman diyetlere yöneldik. Kendin hazırla kendin pişir tekniğini kullandık. Dolayısıyla tükettiğimiz kamu azık maddelerinin içeriğini, etiketini, sorgulamaya özen gösterdik. Pandemi ortoreksiya eğilimini şiddetlendiren aynı risk faktörü oldu. Birlikte depresyonu ve yiyecek tutumunu tetikledi. Ortoreksiya eğilimi ile ilişik konularda esenlik çalışanlarının içinden eski olduğu genişlik göz uğrunda bulundurulmalıdır. Bundan ahir süreçte pandeminin etkisi azalsa de devam ediyor olması bu riskin azalacağı anlamına gelmemelidir. Çünkü ortoreksiya eğilimi tıpkısı defa kazanıldığında devamı gelebilir ve farklı ruhiyat bozuklukları birlikte tetikleme şansına sahiptir”

Share: