Suriyeli gazeteci: ‘Hastane, oğlum içindeyken çöküyordu’

Lina Shaikhouni/ BBC Dünya Servisi

İsmail Alrij düzlük acul sarsılmaya başladığında, altı yaşındaki oğlu Mustafa’yı henüz yıpranmamış hastanede bırakmıştı. Bina yıkılmaya önceden, İsmail sunu kötüsünün başına gelmiş olmasından korkuyordu.

İsmail benzeri kol ünlü WhatsApp mesajında bana olanı anlatırken “Daha sonraları sarsıntı daha dahi şiddetlendi. Elektrikler kesildi ve hastanenin camdan mamul girişi çatlamaya başladı” diyor.

“kıyamet günü gibiydi. Oğlumu enkazın altından pekâlâ çıkartabileceğini düşünmeye başladım”

Bir an sonra Mustafa, bağırıp, feryat figan ona akla yatkın koşmaya başladı. Bağlanan serumu söküp çıkarttığı amacıyla, kolundan soluk akıyordu.

İsmail daha sonradan çabucak özlük oğluna değil, karanlıkta binadan panikle çıkan diğerlerine dayanaklık etmek amacıyla koştu.Hemşireleri ve doğum açmak amacıyla olan bir kadını 20 an süresince arabasında bekletti ve daha sonradan zat ailesine hangi olduğunu bürümek üzere hemen eve gitti.

İsmail’in eşi ve sair çocuğu güvendeydi ve evleri hala ayakta duruyordu.

Suriye’nin kuzeybatısındaki Halk Dana’de kapsam kaotik ve umutsuz. İsmail iki apartmanın yıkıldığını gördü, fakat neşelilik ve internet ekşimik olduğu üzere evgin yardım isteyemedi.

Birilerinin bu binalarda sıhhatli olanlar bulunup bulunmadığına bakmaya gelmesi bire bir saati buldu.

Kuzeybatı Suriye’deki etibba, depremden sonradan ihtiyaçlarının çok büyük olduğunu söylüyor.

Umum Dana, İdlib’üstelik muhalefetin elindeki Türkiye sınırı gerçek benzeri yer. temas amme hizmetinin olmadığı yerde sivil savunma birlikleri yegâne acil genişlik görevlileri. Fakat yıkımın büyüklüğü, herkese ulaşmalarını imkansız kılıyor.

7,8 büyüklüğündeki depremden birkaç saat sonradan gazetecilik işleyen İsmail etrafı görmeye gitti.

“Yadımlama inanılmaz, yeryüzü ızdırap etkilenen yerler henüz geçmiş Suriye hükümeti ya dahi Zalim güçlerinin bombaladığı bölgeler” diyor.

İsmail, Suriye hükümetinin kontrolündeki Halep’mağara kuzeyindeki Atareb’bile onlarca apartmanın yıkıldığını gördü.

“Ekipman olmaması zımnında istirdat ekiplerinin ulaşamadığı çok sayıda bina ve mahalleler var. Arsıulusal kuruluşların yardımına bayağı ihtiyacımız var” diyor.

Suriye’de filhakika hareketlilik gösteren bu zümre gruplardan biri Suriye Amerikan Tıp Topluluğu (Sams), muhalefetin elindeki ülkenin kuzeybatısında hastanelere bindi veriyor.

Atareb’deki Sams hastanesine çağırılan Dr. Usame Salloum, depremin önce beş altı saniyesinde “neler olduğunu anlayamadığını” anlatıyor.

“Ölümün yakınlaştığını hissettim. Binaların yıkıldığını ve kayaların düştüğünü duyuyordum” diyor.

Hastaneden ayrıldığında 53 ölü olduğunu tamlayan Salloum, sayının 120’ye çıktığını ve yaralıları sayamadığını anlatıyor.

Deprem, ülkenin kuzeyinde hükümetin kontrolündeki bölgeleri birlikte vurdu. Aya, zelzele olduğunda kıyıdaki Lazkiye kentinde bulunan ailesini görüşme ediyordu.

26 yaşındaki Aya, elektrikler kesildiğinde, annesi ve üç kardeşiyle uyuyordu.

“Yataktan çıktım amma beni neyin uyandırdığından tehlikesiz değildim. Neler olduğunu, ailemin farklı üyelerinin dahi uyandığını görünce anladım” diyor.

“Depremin şiddeti zımnında akım edemedik. Oluğumuz yerde çakıldık” diye niteleyerek anlatıyor.

“Şoke olmuştum ve debi edemedim. Duvarların kuşkusuz sallanıp, ileri hoşgörüsüz gidip geldiklerini gördüm. Durumun bittabi ekstrem olduğunu size tarif edemem”

Share: