Trabzon’daki doku kültürü laboratuvarında nadide fidanlar yetiştiriliyor

Trabzon’de, Orman Umumi Müdürlüğü bünyesinde kurulan nesiç kültürü laboratuvarı ve serasında üretilen fidanlarla vatandaşlar amacıyla yaşıt bahçeler oluşturulacak.

Trabzon Orman Toprak Müdürlüğü ve Fidanlık Müdürlüğüne kapalı Of Fidanlığı’ndaki 210 metrekarelik alanda yapımına 2020’birlikte başlanan doku kültürü laboratuvarı geçen sene tamamlandı.

İki nesiç kültürü serası de kayran düz laboratuvarda, maviyemiş, aronya, bal yemişi ve Saskatoon berry türlerine ilişkin rekiz üretimi yapılırken, öz, şeftali, kiraz, akçaağaç ve gül türlerinin üretimi amacıyla birlikte AR-GE çalışmaları bitmeme ediyor.

Orman Nahiye Müdürü Güvenli Yılmaz, AA muhabirine, laboratuvarda sabık seneden itibaren deneme çalışmalarını yaparak türlü türlerde fidanlar elde ettiklerini söyledi.

Daha önceki çalışmalarında kullandıkları fidanların tohumlarını, yavru meşcrelerindeki (zürriyet kaynağı) ağaçlardan elde ettiklerini anlatan Yılmaz, fidanları, yastıklarda yahut enso tüplerinde teşrinievvel yaparak yetiştirdiklerini anlatım etti.

Yılmaz, laboratuvarın hastalıksız rekiz çekmek, kaybolmakta olan türleri bulmak üzere çeşitli işler için kullanılacağını belirterek, “Seçme ve kalitesi belirlenmiş türlerin parçalarını alarak bunlardan bire bir kalitede, tıpkı kalıtım bilimi yapıda ve bir özellikteki yıpranmamış fidanları elan çabuk şekilde soldurmak için çalışıyoruz.” dedi.

Üretim fora etmek istedikleri önceki ürünün maviyemiş olduğunu dile getiren Yılmayan, “Bunun amacıyla yola çıkmıştık. Amma şu anda yaklaşık 10 farklı türde çalışıyoruz. Fakat aronya henüz dolay planda çünkü maviyemişten elan aceleci büyüyebilen, bu yönteme henüz akla yatkın tıpkı tuhaf olduğu için onda henüz çabuk benzeri hisse senedi sağladık. 5 değişik türde sekans üretime geçecek duruma geldik.” diye niteleyerek konuştu.

Yılmaz, önceki yıllarda laboratuvarın farklı illerde kurulması için türlü çalışmalar yapıldığını ancak kalburüstü olamadığını belirterek, şunları söyledi:

“2 yıl ilk alelhusus maviyemiş ve aronya fidanlarını yemlemek için ilgilenmek istedik. Üniversitedeki hocalardan birlikte bindi alıp arkadaşların eğitimlerini sağlayarak bire bir ekip oluşturduk. Laboratuvarı kalıcı olarak çalmak istiyoruz. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan evvel doku kültürü laboratuvarı burası. Yetiştirilmesi el, spesifik ve fiyatlı türleri hizmet etmek istiyoruz. Güdük zamanda istenilen fidanı yetiştirerek, piyasanın ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.”

Üretimini yaptıkları fidanları satışa sunduklarını nâkil Yılmaz, “Çıktı buradan Genel Müdürlüğümüzün yaptığı tahsislere bakarak fidanları göndereceğiz. Kendi çalışmalarımızda da yavaş yavaş kullanmaya başlıyoruz. Aronyadan 50 bin fidan ürettik, 10 bine mümasil da maviyemiş üretimi yaptık. Toplamda 60 bin fidanımız Of ilçesindeki fidanlığımızın eş reyonumuzda amade. Ürettiğimiz fidanları envanterimize alıyoruz. Umumi Müdürlüğümüz üzerinden birlikte fidanlarımızın tahsisi yapılabiliyor.” dedi.

Üretimi yapılan fidanlardan kat sayı bahçeler oluşturulacak

Yılmaz, maviyemiş ve aronyanın toprakla buluşması üzere gücük ay ayının daha uygun olacağını dahi anlatım ederek, Orman Kesim Müdürlüğünün vatandaşı ekonomik anlamda çoğaltmak istediğini, orman köylülerinin tutunabilmesini uydurmak üzere değişik çalışmalar yaptığını kaydetti.

Yörede fındık ve çayın temel sağlık kaynakları ortada düz aldığına dikkati calip Yılmaz, şunları söyledi:

“Tığ üstelik bunlara alternatif olarak aronya ve maviyemiş yetiştirmeye başladık. Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt illerimizde Doğu Karadeniz Projesi Nahiye Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Maşrık Karadeniz Kalkınma Ajansı ile eş projeler yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşlar da bostan bina etmek için amut arıyorlar. Fidanları bizden, bahçeler onlardan, inşallah kuma tesisler tasarlamak üzere uğraşıyoruz. Baharda bile denk kuma bostan kurup bu türlerin yöremizde imdi kalıcı ayla gelmesini istiyoruz.”

Share: