Türkiye’de şap alarmı! 8 işletme karantinaya makbuz, iki ilimize canlı hayvan girişi yasaklandı

Türkiye’birlikte şap alarmı verildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan önceki vakanın belirleme edildiğini duyurmasının arkası sıra istihbarat art arda gelmeye başladı.

TUNCELİ’YE EFSANEVI GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI DURDURULDU

Tunceli’bile şap hastalığı tedbirleri kapsamında kente hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı bildirildi. Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, mutluluk genelinde şap virüsünün “SAT-2 suşunun” aceleci bire bir şekilde yayılım gösterdiği belirtildi. Bu kapsamda muhtelif tedbirlerin alındığı aktarılan açıklamada, “İlimizde dahi ikinci bire bir emre kadar diyar içi ve memleket dışı hayvan hareketleri (ittifak, dış alım ve dış satım haricinde) efsanevi hareketleri yasaklanmış bulunmaktadır.” ifadesine vadi verildi.

AFYONKARAHİSAR’BIRLIKTE DE EŞ KARAR

Afyonkarahisar’da ise İl içi ve devlet dışı efsanevi sevkiyatları durdurulurken, Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü ile kaza müdürlükleri ekiplerince büyükbaş ve küçükbaş hayvanların şap hastalığına cebin aşılanacağı bildirildi. Elden kesimhaneye gidecek hayvanların sevkiyatına izin verilirken yasaklara uymayanlara 46 bin 159 TL nakdî ceza uygulanacağı uyarısında bulunuldu.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Şap hastalığını haiz ilk vakanın belirleme edilmesinin peşi sıra 8 pres karantinaya alınmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, şu ifadelere kayran verilmişti: ” Irak’ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Avrupa Birliği Şap Hastalığı ile Uğraş Komisyonu (EuFMD) koordinasyonunda Camekân Gönderme ve Imtihan Etme Protokolü çerçevesinde, Bakanlığımıza sınırlanmış Şap Enstitüsü Müdürlüğümüze incelenmek üzere farklı mahallerden numuneler gönderilmiştir.,

İLK HADISE TESPİT EDİLDİ

Enstitümüzce, aynı numunenin, elan ilk ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etkili izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe cebin aşı üretimi için çalışmalara ivedilikle başlanmış, İl Müdürlüklerimizin birlikte tamlık paydaşlar konuyla ilişik uyarılmıştır. Bakanlığımızca, hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi üzere ilgilendiren kurumlarla derhal iletişime geçilerek, cızık denetleme ve posta taharri faaliyetlerinin artırılmasına ilişik lüzumlu bilgilendirmeler yapılmıştır. Sahada titizce yürütülen icraat neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını haiz evvel hadise tayin edilmiştir.

8 İŞLETME KARANTİNADA

Hâlihazırda çor tanıdık 8 işletmede kordon-karantina girmek amacıyla eksiksiz tedbirler alınmıştır. 8 Mart 2023 tarihinde de Acun Hayvan Sağlığı Örgütüne lazım bildirimde bulunulmuştur. Şap Enstitü Müdürlüğümüz yoluyla düzenlenen icraat neticesinde ise SAT-2 serotipine alın telkih üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi bakımından kullanıma amade ayla getirilmiştir.

İLKBAHAR AŞILAMALARI DURDURULDU

Bu gelişmeler üzerine toplanan Ulusal Çor Taharri Merkezi aracılığıyla hastalığın yayılmasını engelleyici parçalanmamış tedbirler alınmış olup, itilaf, ithalat ve dış satım gayeli yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tekmil efsanevi hareketleri (memleket içi ve iklim dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası boyunca ülke genelinde durdurulmuştur. SAT-2 serotipi şap hastalığına ait birlik gelişmeler evvel andan itibaren Bakanlığımızca yakından izlem edilmekte olup mukteza tüm önlemler alınmaktadır. Ülkemizde ilk defa tanıdık bu serotipe alın ivedilikle telkih üretimini bütünleyen Bakanlığımız, büyükbaş hayvan varlığımızın tamamının aşılanması için lüzumlu çalışmaları aceleten yürütmektedir.”

Share: