Hınzır gribi nedir,zahir tedavi edilir? Domuz gribi bulaşıcı mı?

Son dönemde salgın halinde seyreden domuz gribine müteveccih bire bir ikaz üstelik, Esenlik Bakanlığı Bilim Müesses Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den geldi. Şener, domuz gribinin hafife alınmaması gerektiği üzerine uyarıda bulundu. Olur, Hınzır gribi nedir? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribi kuşkusuz tedavi edilir? Domuz gribi bulaşıcı mı? Detaylar haberimizde…

HINZIR GRİBİ NEDİR?

A tipi influenza virüsü adına bile bildik H1N1 virüsünün faktör olduğu aynı enflüanza türü olan domuz gribi, sıklıkla Ocak ve Küçük Ay üzere şita aylarında tanıdık ve mevsimsel grip hastalığı ile tıpkı belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Domuz gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda görülen enflüanza hastalığına sebep olan virüsler ile iri birlik göstermesidir.

Kuş, domuz ve kayırıcı griplerine neden olan virüslerin bire bir karışımı olan H1N1 virüsü, insanlarda faziletkâr üzücü, derbent ağrısı, öksürük, üşüme ve titreyiş kadar karakteristik soğuk algınlığı belirtileri ile kendisini gösterir. Virüsün aceleci bir şekilde strüktürel değişikliğe uğrayabilmesi nedeniyle, hınzır gribi önceden çok ağır olmayan ve hafif seyreden ayrımsız çor iken yavaş yavaş henüz kırıcı tıpkısı çor haline gelmiştir.

Domuz gribi, yediden yetmişe seçkin yaştan insanı etkileyebilen, ağır olabilen geçici ayrımsız hastalıktır. H1N1 virüsü kendisine da bildik pandemik influenza A ünlü virüsten kaynaklı yerine gelişen bu çor, elan önceleri kuş gribi namına tanıdık enflüanza ile kayırıcı gribinin aynı karışımı namına ortaya çıkmıştır. İlk kere Meksika’birlikte 2009 yılında insanlarda kişileştirme edilen hastalığın acul benzeri şekilde dünyaya yayılarak tıpkı salgın haline gelmesi ile Dünya Sağlık Örgütü vasıtasıyla pandemi alarmı verilmiştir. Temel adına sezonluk grip ile ortada pek bir fark sıfır bu hastalık, toplumda şişman ayrımsız kesimin elan önceleri bu virüs ile karşılaşmamış ve bu hastalığa alın bağışıklık kazanamamış olması dolayısıyla sezonluk gribe oranla elan güç bire bir levha şeklinde seyretmektedir.

DOMUZ GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hınzır gribi vakalarında de sair enflüanza türlerinde olduğu için, genellikle vakit kaybetmeden belirti ve semptomların rahatlatılarak hafifletilmesi yeterli olacaktır. Kronik solunum yolu hastalıkları olan bireylerin semptomlarının hafifletilmesi için hekim aracılığıyla eklenmiş ilaçlar ilaç edilebilir.

Domuz gribinin semptomların şiddetini ve oluşabilecek muhtemel komplikasyon riskini düşürmek üzere bazı vakalarda semptomların önceki görüldüğü günlerde antiviral ilaçlar doktorlar tarafından umar edilebilir. Ancak influenza virüsünün bu ilaçlara cebin dayanım geliştirmesi olasılığı yüksektir. Bu direnç gelişimi olasılığını genişlik aza düşürmek ve bu ilaçlara farklı esenlik sorunları zımnında epey ihtiyaç duyanların tedbir edilebilmesini aylamak üzere etibba bu ilaçları erdemli istenmeyen durum riski olan kişiler ve faziletkâr istenmeyen durum riski olan kişilerle andıran temasta bulunanlar için kullanırlar.

Bu gruplar alelumum hastane, huzurevinde yahut ayrıksı uzun mütemadi bakım tesislerinde konuk evet bile çalışan namına mevcut kişiler, alelhusus 2 gözyaşı altı görünmek için 5 yaşından sıradan torunlar, 65 yaş beden yetişkinler, hamileler, iki haftadan henüz bodur süre önceki veladet yapmış kadınlar, iki haftadan henüz gücük müddet evvel düşük yapmış kadınlar, 20 eğin gövde yığın indeksi değerine topluluk morbid obez statüsündeki erat, astım, amfizem, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, koku hastalığı, ruh hastalıkları, uykuluk hastalığı veya mütenevvi nöromusküler hastalıklar kadar süreğen tıbbi durumlara cemaat olan fertler, değişik ilaçlar ya de HIV zımnında bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerden meydana sağlık.

HINZIR GRİBİ BULAŞICI MI?

Domuz gribi, domuzlara katışıksız influenza virusu nev A yoluyla oluşturulan erdemli oranda bulaşıcı, tıpkısı solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) faziletkâr, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar ortada, teneffüs, direkt/ indirekt bağlantı, ve sırtçı hayvanat eliyle bulaşmaktadır.

HINZIR GRİBİ BERİLTİLERİ NELERDİR?

Hınzır gribi hastalığı, yani H1N1 virüsünün etken olduğu hastalığın belirtileri, sezonluk grip ile birden hemencecik aynıdır. Şahsi özelliklere göre değişmekle bu arada domuz gribi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

AteşBoğaz ağrısıÖksürükVücut ağrılarıBaş ağrısıÜşümeTitremeBurun tıkanıklığıİştah kaybı

Share: