Avrupa’da enerji krizi: Rusya Yıldız Akımı’nı kesti, AB hangi yapacak?

Rusya, Avrupa’ya doğal gaz gönderdiği sunma nazik boru hattı olan Kuzey Akım 1’i Ağustos ayında kapattı.

Kremlin kapatma gerekçesi kendisine doğal gaz türbinlerinden birinde yağ sızıntısını gösterdi. Rusya, Batı’nın yaptırımları zımnında hizmet tamirat yapamadığını savunurken, doğal gaz türbinlerini işleyen Alman Siemens şirketi, kâin arızanın doğal gaz akışını kesmeyi gerektirecek benzeri aksaklık olmadığını açıkladı.

Tartışmaların odağındaki Şimal Akımı 1 boru yolu, St. Petersburg yakınlarından başlayan ve Baltık Denizi altından geçerek Almanya’ya ulaşan bu 1200 km’lik boru yolu günde 170 milyon metreküp doğal gaz nakletme kapasitesine sahip.

2011’de tamamlanan forma Temmuz’de yine hizmet üzere 10 günlüğüne kapatılmış, sonuç dönemde ise gönderilen gaz miktarı kapasitenin yüzde 20’sine indirilmişti.

Bu antrparantez paralel olarak inşa edilen Yıldız Akım 2 hattı ise güzeşte sene doğru fakat Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Almanya bu hattı açmamaya değişmeyen vermişti.

Rusya’nın Ukrayna’yı engelleme etmesiyle açıklanan yaptırımlar nedeniyle, Moskof gazı iki yan ortada tıpkısı silaha dönüşmüş görünüyor.

Kışa aylarına yaklaşırken Rusya’nın Avrupa’ya verdiği gazı azaltmasıyla, ana kara ülkelerinde enerji fiyatları rekor konusunda rekor kırıyor.

Kıtadaki erke krizini boyutlarını ve gelecekte neler olabileceğini Enerji uzmanı, TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener ile konuştuk.

Akyener’in yorumlarıyla hazırladığımız ve Avrupa’nun Rusya enerjisine bağımlılığını bahis düzlük videomuzu de bu linkten izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=QIxcVxOrCns

Share: